ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Partidele, între cel mai bun şi cel mai "negru" scenariu pentru europarlamentare

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Partidele, între cel mai bun şi cel mai "negru" scenariu pentru europarlamentare

A trecut mai bine de o săptămână de la începerea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare de pe 25 mai. EvZ vă prezintă care sunt cele mai bune şi cele mai "negre" scenarii pentru principalele partide înscrise în cursă.

  1. În cel mai bun scenariu pentru ei, Alianţa PSD- PC-UNPR va lua peste 40%  la alegerile europarlamentare. Astfel, cel mai probabil Victor Ponta nu va mai amâna să îşi anunţe candidatura la alegerile prezidenţiale şi va face acest lucru la scurt timp după anunţarea rezultatelor. Dacă scorul va fi unul sub 40%, Victor Ponta va insista pentru refacerea USL, în vederea turului II al alegerilor prezidenţiale, în condiţiile în care nu poate obţine 50% plus unu din voturi bazându-se doar pe electoratul social-democrat.
  2. Pentru partidul condus de Crin Antonescu, în cel mai bun scenariu, PNL va obţine 20% la alegerile europarlamentare, caz în care Antonescu nu va demisiona de la şefia partidului şi va rămâne prezidenţiabilul PNL. Cel puţin pentru o vreme. Chiar şi în această situaţie, în condiţiile în care scade în sondaje, există şanse ca Antonescu să cedeze funcţia de prezidenţiabil al partidului lui Klaus Iohannis. În caz contrar, dacă PNL obţine un scor apropiat de 15%, Crin Antonescu îşi va depune demisia de la şefia partidului, dacă îşi va ţine promisiunea, urmând ca liberalii să convoace un Congres pentru alegerea unei noi conduceri a partidului. Refacerea USL, variantă vehiculată şi dorită de Victor Ponta, dar şi de unii dintre liderii PNL, miniştri ai guvernului Ponta II, dar intraţi într-un con de umbră, ar putea fi una dintre variantele posibile.
  3. După formarea PMP, PDL a dat semne că se mulţumeşte cu locul II dintre partidele din Opoziţie. În situaţia în care scorul democrat-liberalilor se va apropia de cel al liberalilor, atunci echipa lui Vasile Blaga va reuşi să se menţină la conducerea partidului. În acest caz, o alianţă cu PNL nu este exclusă. În cel mai rău scenariu pentru actuala conducere a partidului, ca şi în cazul liberalilor,  dacă PDL obţine un scor apropiat de 10%, atunci convocarea unui Congres pentru alegerea noii conduceri este un scenariu foarte probabil.
  4. În cel mai bun caz, Partidul Mişcarea Populară va reuşi să obţină un scor de două cifre la alegerile europarlamentare, situaţie în care PMP se va transforma într-unul dintre partidele cu greutate de pe scena politică. O alianţă cu PNL sau PDL ar fi posibilă în această situaţie, dar şi propunerea unui prezidenţiabil. Dacă pragul de 5% pentru europarlamentare nu este atins, atunci partidului susţinut de Traian Băsescu îi va fi foarte greu să recupereze şi să devină un jucător important în vederea prezidenţialelor.