Editura Evenimentul si Capital

Alegeri în Afganistan. Peste 50% din alegători și-ar fi exprimat votul. NATO felicită poporul afgan pentru participarea la prezidenţiale

14-04/2209-465x390
Autor: | | 2 Comentarii | 316 Vizualizari

Participarea la primul tur al alegerilor prezidențiale din Afganistan ar putea depăși 50%, a anunțat, sâmbătă, Comisia Electorală Independentă (CEI), după închiderea urnelor de vot, informează AFP. Observatorii UE au reclamat întreruperea serviciului SMS în timpul alegerilor prezidenţiale afgane.

Peste "7 milioane" de afgani este posibil să fi participat la scrutin, a declarat, în timpul unei conferințe de presă de la Kabul, șeful CEI, Ahmad Yusuf Nuristani, în condițiile în care se puteau prezenta la urne 13,5 milioane de persoane.

Cu toate acestea, potrivit AFP, preluat de Agerpres, cifrele menționate trebuie tratate cu precauție, în condițiile în care CEI a prevăzut și în timpul alegerilor prezidențiale din 2009 o participare de circa 50%, însă cifrele furnizate ulterior de Organizația Națiunilor Unite (ONU) au relevat o participare mult mai scăzută, de circa 30%.

NATO felicită poporul afgan

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a "felicitat", sâmbătă, poporul afgan pentru participarea la alegerile prezidenţiale, calificându-le un "moment istoric" pentru Afganistan, informează AFP, preluată de Mediafax.

"Felicit milioanele de afgani, bărbaţi şi femei din întreaga ţară, care au votat la alegerile prezidenţiale şi provinciale cu o rată de participare şi un entuziasm impresionante", scrie Rasmussen într-un comunicat.

"Este un moment istoric pentru Afganistan", apreciază el.

"Fiecare vot contează. Fiecare vot este în favoarea democraţiei. Afganii, tineri şi cei mai în vârstă, şi-au arătat în mod clar determinarea de a juca un rol în viitorul ţării, dar şi angajamentul în favoarea unui viitor bazat pe principiile fundamentale ale democraţiei", subliniază el.

Rasmussen s-a felicitat în legătură cu faptul că alegerile au avut loc "la data prevăzută", în urma unei "dezbateri politice animate în rândurile candidaţilor, publicului şi presei".

"Contez pe faptul că procesul electoral va continua în mod transparent şi fără părtinire, şi că se va încheia cu o concluzie acceptabilă pentru toţi afganii. Este important ca toate acuzaţiile de nereguli să fie tratate prin mecanismele instituţionale stabilite", continuă el.

În cele din urmă, Rasmussen a menţionat că afganii pot "să fie mândri de forţele lor de securitate, care au îndeplinit o muncă remarcabilă pentru a asigura securitatea în timpul alegerilor". El a insistat asupra faptului că, "pentru prima dată, ele (forţele afgane) au efectuat operaţiuni de securitate, cu un sprijin logistic minimal din partea ISAF", forţa NATO în Afganistan.

Scrutin cu risc 

Misiunea de observare a UE în Afganistan a denunţat suspendarea de către autorităţile afgane a serviciului SMS în timpul alegerilor, sâmbătă, o acţiune care subminează, în opinia sa, controlarea scrutinului de către observatori şi constituie un "risc" pentru "transparenţa" acestuia, relatează Mediafax, citând AFP.

"Ceea ce mă îngrijorează în prezent este că serviciile SMS au fost închise. Mă îngrijorează enorm, deoarece observatorii, din secţiile de votare din regiuni, oraşe, nu pot să comunice între ei cu uşurinţă despre ceea ce se întâmplă", a declarat el pentru AFP.

"Este un risc pentru securitatea lor, este totodată un risc pentru transparenţa scrutinului. Este un fapt notabil în această zi de scrutin", a subliniat el.

Contactată de către AFP, Autoritatea afgană pentru reglementarea telecomunicaţiilor a declarat că a aplicat această măsură la solicitarea ECC, care a sesizat-o după ce a "primit informaţii potrivit cărora un milion de SMS-uri în favoarea unui candidat au fost trimise alegătorilor".

Reţinută în declaraţii despre acest subiect, ECC nu a confirmat aceste declaraţii, dând asigurări, din contră, într-un comunicat, că a solicitat reactivarea serviciului, deoarece suspendarea serviciului ar putea "să favorizeze frauda".

Actualele alegeri prezidențiale trebuie să decidă cine va fi succesorul lui Hamid Karzai, singurul care a condus această țară săracă, având circa 28 milioane de locuitori, după prăbușirea regimului taliban din 2001 și căruia Constituția îi interzice să candideze pentru un al treilea mandat.

Acest prim transfer al puterii de la un președinte afgan ales în mod democratic la altul este considerat un test major pentru o țară care trebuie să-și demonstreze stabilitatea după ce forțele NATO se vor retrage din această țară, la sfârșitul acestui an.

În timpul campaniei electorale, trei foști miniștri ai guvernului Karzai s-au impus ca favoriți incontestabili: Zalmai Rassoul, considerat candidatului președintelui aflat la sfârșit de mandat, Ashraf Ghani, un reputat economist, și Abdullah Abdullah, opozant care se plasase pe locul doi în timpul alegerilor prezidențiale din 2009.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro