Editura Evenimentul si Capital

ALEGERI ÎN MOLDOVA. Noi nereguli electorale, semnalate de observatorii independenți de la Promo-Lex

Observatori la alegerile din Moldova (foto: evzmd.md)
Autor: | | 0 Comentarii | 180 Vizualizari

Observatorii Promo-LEX au semnalat cazuri de agitaţie electorală în faţa secţiilor de votare, dar şi transportarea organizată a alegătorilor sau deteriorarea echipamentului din secţiile de votare, scrie EVZ Moldova.

UPDATE ora 21.00:  Noi încălcări continuă să fie semnalate de observatorii Promo-Lex. Astfel, potrivit ultimelor informații, câteva secții de votare nu au asigurat alegătorilor secretul la vot, scrie Unimedia.

În cadrul unei secții, primarul a fost observator, iar la altă secție, procesul a fost suspendat pentru jumătate de oră.

În același timp, observatorii au constatat că la mai multe secții, alegătorii au votat în baza pașapoartelor, dar nu a buletinelor de identitate.

„Cabinele de vot nu sunt amplasate așa încât să asigure secretul votului. Astfel de situații s-au înregistrat la o secție de votare din Congaz, o secție din Ceadîr-Lunga și o secție de votare din Orhei”, a declarat Pavel Postică, şeful misiunii Efortului de monitorizare din cadrul Promo-Lex.

„O situație inedită a fost înregistrată în satul Clișova, raionul Orhei, primarul localității este observator și toată ziua a stat în secția de votare”, a mai spus expertul.

„La o secție din Bravicea, lumina s-a stins în jurul orelor 17.00, iar pe parcursul a jumătate de oră, practic a fost suspendată votarea și mai grav este că și observatorilor li s-a interzis să voteze în secțiile de votare”, a mai declarat expertul.

„Cu regret, am constatat că unor alergători li s-a permis să voteze în baza pașapoartului de plecare peste hotare. Astfel, de situații au fost atestate la secția de votare 62 din Florești. Membrii biroului au făcut trimitere la o hotărâre a Comisiei Electorale Centrale. Situații similare au fost înregistrate la secția de votare 39 din Briceni, secția 13 Bulboaca și o secție din Rezina”, a mai spus Pavel Postică.

Nu sunt încălcări grave

Expertul Promo-Lex a menționat că aceste încălcări nu sunt în măsură să determine anularea alegerilor. „Cifrele statistice ne spun că sunt înregistrate anumite incidente, dar proporția lor este 1-2%. Eu cred că asta nu este un motiv pentru a declara alegerile nevalabile, dar până la urmă aprecierea finală o face Comisia Electorală Centrală și Curtea Constituțională”, a mai declarat Pavel Postică.

Pavel Postica, preşedintele Efortului de monitorizare a alegerilor, a declarat, într-o conferinţă de presă, despre lipsa de curent electric din mai multe secţii de votare.

La o secţie de votare din Cahul s-a spart o urnă pentru buletinele de vot, iar la una din Orhei s-au atestat deficienţe cu sigilarea urnelor. În unele secţii, unii alegători nu s-au regăsit pe listele electorale, iar la alte secţii au fost constatate cazuri când, venind să voteze, alegătorii au depistat că cineva deja a votat în locul lor.

La secţia de votare din satul Sănătăuca, raionul Floreşti, unde pot vota şi cetăţenii din regiunea transnistreană, s-a constatat că autorităţile nu au eliberat destule liste suplimentare. După ce au fost înregistraţi 150 de cetăţeni din regiunea transnistreană, listele s-au sfârşit şi a fost nevoie să se meargă după alte liste în satul Bursuc din comuna Japca, acelaşi raion.

Pavel Postica a remarcat că s-au înregistrat cazuri izolate când pe fişa de însoţire a buletinului de identitate nu s-a aplicat ştampila „Alegeri 30.11.2014”, care confirma că titularul acestuia a votat.

Şeful Efortului de monitorizare a alegerilor a mai spus că se depistează cazuri de încălcare a legislaţiei prin fotografierea şi postarea pe internet a buletinului de vot cu stampila „Votat” aplicată, or acest lucru este ilegal.

S-au depistat 4 cazuri de transportare organizată a alegătorilor cu autocare şi microbuze la secţiile de votare. De asemenea, observatorii au sesizat că administraţia de la Tiraspol s-a activizat, verificând minuţios cetăţenii din stânga Nistrului care se deplasau pe malul drept pentru a vota.

Promo-LEX a prezentat datele din 700 de secţii de votare analizate minuţios, dar care  pot fi atribuite întreg teritoriului ţării cu o marjă de eroare de 3%.

În circa 95% din secţii de votare activitatea a început conform termenului. 65% din clădirile în care acestea se află sunt dotate corespunzător necesitărilor persoanelor cu dizabilităţi locomotorii. 55% sunt dotate cu echipament necesar persoanelor cu dizabilităţi de vedere.

În 4,8% din secţii de votare a fost sistat temporar procesul electoral din cauza că nu activa registrul electronic.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro