Alertă la Marea Neagră: virusul hepatitei A amenință turiștii

Alertă la Marea Neagră: virusul hepatitei A amenință turiștii

Teste recente au evidențiat agenți infecțioși pe o plajă din orașul bulgar Varna, avertizează Ministerul român de Externe.

Inspecția Regională de Sănătate Varna a comunicat joi că, urmare a unor analize ale apei de mare din zona „Plaja ofițerilor - Varna”, s-a constatat un rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiză microbiologică Escherichia coli și enterococi intestinali. Specialiștii le recomandă turiștilor să nu consume midii crude, să utilizeze dușul după băile în mare, să respecte cu strictețe regulile igienico-sanitare și, pentru siguranță, cei care își petrec vacanța pe litoralul bulgăresc să se vaccineze împotriva hepatitei A.

Ca urmare, alarma a fost trasă și în țările vecine. Românii au luat cu asalt, ieri, agențiile de turism pentru a solicita informații, după atenționarea de călătorie lansată de Ministerul Afacerilor Externe privind riscul existenței unui virus hepatic în apele de pe litoralul bulgăresc. „MAE informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau care se află deja pe litoralul bulgăresc al Mării Negre că există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A” se arată în atenționarea instituției. Cauza o reprezintă inundațiile provocate de ploile puternice care au afectat portul Varna și unele stațiuni la Marea Neagră pe data de 19 iunie.

Agențiile de turism dezmint

Ne puteți urmări și pe Google News

Autoritățile bulgare au negat însă că există un focar de infecție cu hepatită A generalizat pe toată zona Varna, a precizat Sebastian Constantinescu, director general al agenției Travel Planner, citat de Agerpres. El susține că a fost informat că principalele stațiuni frecventate de români - Albena și Nisipurile de Aur - nu sunt în pericol deoarece se află la circa 20-30 de kilometri de „Plaja ofițerilor” din Varna, iar cele din sudul litoralului sunt la distanțe și mai mari de zona contaminată. „Potrivit autorităților din Bulgaria, acest virus nu periclitează sănătatea turiștilor, nefiind localizat într-o zonă turistică”, a adăugat Constantinescu.

În România, Direcția de Sănătate Publică Constanța a subliniat că probele recente prelevate din Marea Neagră nu au evidențiat agenți infecțioși însă Ministerul Sănătății a dispus noi teste în sudul litoralului românesc.

Antrax în Ungaria

Tot ieri, autoritățile române au reacționat la anunțul făcut de oficialii unguri privind depistarea a cinci cazuri de infecție cu antrax, în estul țării. Cazurile de antrax depistate în Ungaria nu au implicații asupra sănătății consumatorilor din România, a anunțat, ieri, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Cazul este unul izolat, a apărut la o fermă în urma unei sacrificări ilegale, iar persoanele ar fi contractat boala în timpul acestei sacrificări ilegale, a mai explicat ANSVSA.