AlLIANȚA Stalin - Hitler: Ce îi învață Regimul Putin pe elevii ruși

AlLIANȚA Stalin - Hitler: Ce îi învață Regimul Putin pe elevii ruși

În cadrul ceremoniilor prilejuite de Ziua Victoriei, 9 mai, regimul de la Moscova le rezervă copiilor un rol foarte important.

Elevii sunt prezenți inclusiv la Marea Paradă militară organizată anual în Piața Roșie: ei defilează în fața celebrului Regiment al Nemuritorilor, în care participanții poartă portrete ale rudelor care au luptat în Al Doilea Război Mondial.

De la chioșcuri, părinții le pot cumpăra copiilor uniforme ale Armatei Roșii și arme de jucărie.

Această atmosferă constituie o presiune în plus asupra profesorilor de istorie și a modului în care sunt nevoiți să predea la școală evenimentele celui de-Al Doilea Război, căruia regimul Putin îi acordă o puternică componentă propagandistică.

Ne puteți urmări și pe Google News

În august 2016, cu doar câteva zile înainte de începerea anului școlar, a fost instalat un nou ministru al Educației, Olga Vasilieva, adeptă a liniei ideologice dure a Kremlinului: ea apără deciziile politice din perioada URSS și a făcut declarații apreciative despre Stalin, scrie The Moscow Times.

În septembrie 2016, trei manuale de istorie au fost cenzurate, toate referindu-se la crimele lui Stalin și la alianța sa inițială cu Hitler.

Istoricul și profesorul Leonid Kațva declară: „Marea mea problemă cu manualele de istorie este că ele nu spun tot adevărul”.

În școlile din Rusia nu este limpede cine decide ce manuale sunt folosite în clase. „Profesorul, directorul de școală sau primăria? Am adresat această întrebare primăriei Moscovei de nenumărate ori și nu am primit nici un răspuns”, afirmă un influent profesor de istorie rus, Alexander Abalov.

Majoritatea școlilor și-au declarat preferința pentru unul scos la editura Prosveșenie, ale cărui relatări despre război se concentrează exclusiv pe eroismul sovietic de pe front.

Cel mai controversat aspect al războiului este Pactul Ribbentrop-Molotov, de neagresiune între Germania nazistă a lui Hitler și Uniunea Sovietică a lui Stalin.

Vladimir Putin a făcut de-a lungul timpului declarații contradictorii despre Pact. În 2009, de pildă, când a vorbit la Gdansk, în Polonia, el a folosit un ton mai împăciuitor, afirmând că Parlamentul rus a condamnat pactul.

Șase ani mai târziu, cu ocazia unei întâlniri cu Angela Merkel, Putin a afirmat că Pactul „a fost important deoarece a asigurat securitatea Uniunii Sovietice”.

Și alți oficiali ruși au luat apărarea alianței dintre Hitler și Stalin. Ministrul Culturii, Vladimir Medinsky, autor al unor nuvele pseudo-istorice, a declarat că „Pactul merită să i se ridice un monument”.

În Rusia, pentru oamenii de rând este o problemă să se pronunțe despre Al Doilea Război Mondial. Anul acesta, un bărbat din orașul Perm, în Urali, a fost amendat cu 200 de ruble pentru că a repostat un articol în care se afirma că URSS a invadat Polonia în 1939, în colaborare cu regimul nazist din Germania.