Alte victime ale creditului valutar: românii cu credite în dolari

Alte victime ale creditului valutar: românii cu credite în dolari

Pe zi ce trece, cresc îngrijorător restanțele celor aproximativ 5.000 de români care au luat împrumuturi de la bănci în moneda americană. Soluția este aceeași ca și în cazul persoanelor care au credite în franci elvețieni: negocierea cu banca.

Românii care au credite în franci elvețieni nu sunt singurii loviți de șocul valutar. Alături de ei, au dificultăți de a-și plăti ratele și românii care au credite în dolari. Moneda americană s-a apreciat cu circa 21,3% de la începutul anului trecut până în prezent, umflând ratele cu o cincime.

Câți români se află în această situație?

De la începutul acestui an, dolarul a câștigat aproape 6% în fața leului. Concret, o persoană care are o rată de 300 dolari și plătea, la începutul lui 2014, circa 987 lei, achită acum 1.197 lei, cu 210 lei mai mult.

Ne puteți urmări și pe Google News

La începutul acestui an, rata era de 1.132 lei, dar a crescut de atunci cu circa 65 de lei.

Potrivit informațiilor Băn cii Naționale a României, transmise EVZ, este vorba de aproximativ 5.000 de persoane fizice pentru care există un stoc de credite în valoare totală de circa 300 milioane de lei. Stocul creditelor în dolari luate de firmele românești se cifrează la aproximativ un miliard de lei, ne-a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al băncii centrale.

Cum s-a ajuns aici

Un număr relativ redus de persoane au credite în dolari, însă este îngrijorătoare creșterea puternică a restanțelor mai vechi de 30 de zile pe acest segment, semn că și acestor români, considerați a fi cu venituri mai stabile, le este tot mai greu să-și achite ratele. Conform ultimului raport al BNR, restanțele la creditele în dolari ale persoanelor fizice au ajuns, în noiembrie 2014, la 71,4 milioane lei, în creștere cu 13% față de luna anterioară, când se cifrau la 58,3 milioane lei. Comparativ cu noiembrie 2013, ratele întârziate au urcat cu circa 114%. La fel ca în cazul celor circa 150.000 de persoane care au împrumuturi în franci, cei care au ales să ia credite în dolari au fost convinși de dobânzile atractive. Înainte de criză, dobânzile la creditele în euro erau de 7-8% pe an, cele în franci de 5-5,5%, în timp ce dobânzile la lei erau de 13-15%, rememorează analistul financiar Dragoș Cabat. Potrivit acestuia, acum nu mai există această diferență de dobânzi, astfel încât, de acum încolo, persoanele care își primesc veniturile în lei trebuie să se împrumute în moneda națională.

Ce să facă persoanele cu credite în dolari

„Singura opțiune pentru românii care au credite în dolari sau în franci este să negocieze cu băncile pentru a găsi soluții împreună”, ne-a declarat Radu Grațian Ghețea, șeful Asociației Române a Băncilor. Potrivit lui Dragoș Cabat, falimentul personal nu poate fi aplicat momentan în România, deoarece „nici instituțiile, nici băncile nu sunt pregătite”. El consideră că această soluție ar putea fi aplicată abia întrun termen de doi-patru ani.

Ce scumpiri mai provoacă dolarul

Euro, dar și leul, care merge în paralel cu moneda europeană, vor continua să se deprecieze față de dolar. Economia americană, care turează la maximum, este privită cu ochi buni de investitori, spre deosebire de economia UE. Ne putem aștepta, așadar, la scumpirea articolelor importate în dolari, precum electronicele, îmbrăcămintea și încălțămintea din statele asiatice, dar și a benzinei și motorinei, prețul petrolului calculându-se în dolari și contrabalansând efectul ieftinirii țițeiului. Totuși, Dragoș Cabat estimează că, după o depreciere a leului față de euro, anul trecut, vom vedea, de la jumătatea acestui an, un trend de întărire a leului în raport cu euro.