Am întâlnit țigani fericiți

Am întâlnit țigani fericiți

2500 de femei rrome din Transilvania regiune nord-vest, vor beneficia de screening gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, graţie unui proiect lansat joi, 16 octombrie, de Institutul Oncologic din Cluj Napoca în parteneriat cu Registrul de Cancer din Norvegia, si cu Asociatia romilor din transilvania reprezentata de catre liderul romilor din judetul Cluj Aurel Rosianu,

 

 „Este un proiect de cercetare care tinde sa arate care este locul screeningului primar HPV in raport cu clasic, Babes-Papanicolau. Vom merge in comunitatile rome, vom duce o activitate de informare si de convingere a femeilor, iar unitatea mobila se va deplasa in comunitatile rome pentru a le testa. Vom merge la femeile rome din nord-vest, sunt incluse si cele din Pata Rat, si Canton.

 Suntem parteneri in acest proiect si ne vom asigura ca vom  face tot ce trebuie pentru ca 2.500 de femei sa fie testate. Femeile sunt din regiunea Nord Vest, am mobilizat comunitatile si avem experienta de ani de zile. Va fi greu, dar sunt convins ca vom avea rezultatele dorite, declara Aurel Rosianu liderul romilor clujene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aurel Rosianu, presedintele Asociatiei Romilor din Transilvania a explicat ca liderii comunitatilor rome sunt deja implicati in program si acestia vor convinge femeile sa participe la proiectul de screening HPV: prim mai multe campanii de informare in comunitatile de romi din regiunea nord-vest cat si in Pata rat si Canton.

 Elisabeta Weiderpass, coordonatorul echipei de cercetare din Norvegia a atras atentia asupra faptului ca acest proiect este vital pentru Romaia, mai ales ca rata de morbiditate este una foarte ridicata in tara noastra si mai ales in randul femeilor de etnie roma, expuse mai tot timpul la riscul de a avea probleme medicale in acest context.

Femeile din comunitățile de romi vor beneficia de testare gratuită pentru cancerul de col uterin chiar la ele acasă. O caravană se va deplasa prin toată regiunea de Nord-Vest pentru a preleva probe, iar medicii le vor explica cum poate fi prevenită boala. “Femeile rome trebuie să știe ce este cancerul şi că acest test este binevenit”, spune Aurel Roşianu, preşedintele Asociației Romilor din Transilvania.