Amânări succesive în dosarul Kovesi-Mossad. Cel de-al treilea „spion” Black Cube, greu de arestat

Amânări succesive în dosarul Kovesi-Mossad. Cel de-al treilea „spion” Black Cube, greu de arestat

Arestarea preventivă în lipsă a lui Yossi Barkshtein a fost amânată, ieri, pentru a treia oară, după o ședință în spatele ușilor închise care a durat aproximativ 5 minute

Tribunalul Bucureşti a luat în discuţie, ieri, un nou termen al procesului în care DIICOT cere arestarea în lipsă a lui Yossi Barkshtein, angajatul Black Cube căruia ceilalţi doi „spioni”, Ron Weiner şi David Geclowicz, trebuiau să îi predea orice informaţie compromiţătoare ar fi găsit despre şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Cât durează procedura

Primul termen de judecată al dosarului cu numărul 13073/3/2016 a avut loc în data de 28 aprilie. Atunci, judecătoarea Claudia Jderu de la Tribunalul Bucureşti a preschimbat termenul de judecată pentru data de 28 mai, pentru ca Yossi Barkshtein să fie citat la domiciliul său din Israel, pentru a lua cunoştinţă de cererea procurorilor DIICOT şi pentru a-şi putea pregăti apărarea. În această situaţie, Israelul nu acceptă un termen mai scurt de 40 de zile, astfel încât cauza a fost amânată pentru 13 iunie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Faptul că se judecă solicitarea de emitere a unui mandat de arestare în lipsă pe numele Yossi Barkshtein readuce în actualitate o declarație făcută de procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, pe 2 iunie: „După ce am terminat ceea ce aveam de făcut pe teritoriul statului român, am luat legătura prin asistența judiciară internațională, am solicitat asistența Israelului și a Marii Britanii prin canalele de cooperare judiciară. Așteptăm în perioada următoare invitația Parchetului din Israel, pentru a prezenta un magistrat român pentru a duce la îndeplinire cele solicitate prin comisia rogatorie internațională”.

Yossi Barkshtein a reuşit să fugă cu un taxi în Bulgaria, chiar în timp ce procurorii îi reţineau pe ceilalţi doi israelieni

La vremea respectivă a atras atenția faptul că Israelul ar putea coopera în această anchetă, dar acum e importantă și mențiunea statului englez.

Sarcini trasate precis

Firma Black Cube își desfășoară operațiunile din Europa prin sucursala de la Londra. Marea Britanie este țara unde a fugit Yossi Berkstein, după ce complicii săi au fost reținuți la București. Cei doi lideri ai Black Cube, Avi Yanus şi Dan Zorella - foşti ofiţeri Mossad - le-au trasat sarcini precise celor trei: Weiner ar fi fost responsabil de partea tehnicoinformatică a activităţii, Geclowicz s-ar fi ocupat de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de email, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice, iar Barkshtein urma să preia rezultatele primilor doi.

Cine este Yossi Barkshtein

Yossi Barkshtein este al treilea membru al „comandoului” trimis la București, cu misiunea de a strânge informații despre Laura Codruța Kovesi. Ceilalți doi, David Geclowicz și Ron Weiner, au fost reținuți pe 2 aprilie. Datele strânse de cei doi ar fi trebuit să ajungă la Barkshtein, care trebuia să le scoată din țară. Din informațiile noastre, datele nu au mai ajuns la el. Totuși, a apucat să fugă. A luat un taxi până în Bulgaria și apoi la Londra. Biletul de avion a fost plătit cu un card alimentat de Black Cube. Ceilalţi doi „spioni”, Ron Weiner şi David Geclowicz, se află în continuare după gratii. Curtea de Apel Bucureşti le-a respis contestaţiile la prelungirea arestuluin preventiv în data de 25 mai. În jurul datei de 20 iunie, procurorii vor cere din nou prelungirea arestării preventive în cazul lor.