Industria AMANTELOR din CHINA: Incursiune în lumea ASCUNSĂ a comunismului asiatic | GALERIE FOTO

Industria  AMANTELOR din CHINA: Incursiune în lumea ASCUNSĂ a comunismului asiatic | GALERIE FOTO

Li Bethany Allen şi Ana Swanson de la The Daily Beast au realizat o incursiune de excepţie, într-o lume aparte. Şi anume lumea amantelor din China.

Click aici pentru Galeria Foto Realitate, metaforă, eseu, „demers” jurnalistic, reportajul vorbeşte despre o nouă piaţă, în plină expansiune în China: a fi amanta cuiva.

O cultură

„Creşterea numărului de femei care intră aceste relaţii înseamnă un plus pentru economia şi....demografia Chinei”, notează publicaţia. „Spre exemplu, dacă petreci o după-amiază de marţi, într-unul dintre mall-urile de lux din capitala Chinei , vei vedea un grup de tinere femei frumoase, cu gene false şi manichiură strălucitoare, un grup cu zumzet de bârfă şi care scoate în evidenţă portofelele  Prada şi perlele marca Mikimoto. Aceasta este cultura de amantă în China”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se pare că această „cultură” a devenit un trend în asecensiune în China, sondajele arătând că infidelitatea este la ordinea zilei, iar poveştile de „adulter în stil chinez” preferatele primelor pagini ale ziarelor. „Departe de a fi un secret, o amanta este un nou mod de a scoate în evidenţă statutul social al cuiva în China. Aceste...accesorii de lux, necesită menţinerea unui set de reguli nescrise: apartamente de lux, haine frumoase  şi bani de cheltuială”, notează jurnaliştii. Şi o menţionează, printre altele, pe Iris, „un simbol al statutului": „20 de ani, studentă în Shanghai, Iris a crescut într-un oraş din mediul rural prăfuit din China. Ea trăieşte acum cu un bărbat în vârstă de 40 de ani succes şi căsătorit. S-au cunoscut la un club de karaoke, iar el, după cum mărturiseşte chiar ea, când a invita-o în oraş prima dată, a fost o cină la un restaurant italian, la lumina lumânărilor”.  Iris mai spune că prietenul ei îi acordă „atenţie şi bani de buzunar”. De asemenea, ea adaugă că nu prevede un viitor împreună: „Este vorba despre avantaje materiale şi compania unei femei tinere şi frumoase, deci  care e problema?”, precizează, „la rece” Iris.

Culmea realizării

Acest fenomen este legat de către analişti de cultura materialistă a ţării. „Averea şi statutul social sunt văzute ca o culme a realizării, iar amantele chinezilor concurează pentru cadouri generoase, cum ar fi apartamente, vile şi cadouri de lux”, se mai spune în publicaţia mai sus menţionată. „Tinerele femeile câștigă în medie cu o treime mai puţin decât omologii lor de sex masculin. Prin urmare unele dintre ele sunt atrase de această industrie a amantelor. Şi dau locurile de muncă din fabrici, cu 12 ore de muncă, pe hostess, o formă de prostituţie care le aduce securitate financiară”, comentează analiştii.  Această nouă tendinţă „slăbeşte valorile tradiţionale , deja slăbite de transformarea rapidă a Chinei şi creşterea culturii materialiste. Realitatea din China de azi este atât de departe de ideologia comunismului şi preocuparea guvernului de a construi o societate armonioasă". Predicţia analiştilor este sumbră: „Până în 2030, mai mult de un sfert dintre bărbaţii chinezi nu se vor mai  căsători. De asemena, nu îşi vor mai dori decât bogăţie şi succes. Şi tinere femei care să le ţină companie”.

Dovezi ale puterii

Pe de altă parte, amantele sunt numite în China, adeseori, „soţii de gradul doi”. „Acestea se dovedesc, involuntar, unelte eficiente pentru Partidul Comunist Chinez”, sublinia Global Voices „Trebuie să recunoaştem că, de-a lungul anilor, soţiile de gradul doi au devenit arme împotriva oficialilor corupţi. Până acum, numeroase cazuri de corupţie au fost dezvăluite de soţii de gradul doi. Putem spune că 99% dintre oficialii corupţi au încă o soţie.”, scria un blogger chinez. Statisticile arată că dintre cazurile de corupţi din Guangzhou, Shenzhen, Zhuhai, 100% aveau „soţii de gradul doi”. În istoria Chinei „era firesc ca bărbaţii bogaţi şi influenţi să aibă mai multe soţii şi amante”, precizează analiştii. „Acum, în China comunistă, astfel de practici sunt blamate la nivel oficial, dar adepţii lor nu sunt pedepsiţi. E vorba de oameni bogaţi, ale căror soţii de gradul doi cheltuie o treime din totalul consumului de produse de lux, potrivit unui studiu din 2008 menţionat de blgul Huffingtonpost. Cert este că acest tip de amante sunt tolerate doar în cazul oamenilor bogaţi şi sunt privite ca dovezi ale puterii acestora. „Dacă un om sărac îşi ia o amantă, aceasta este o ameninţare a mariajului său, pe când omul bogat nu riscă divorţul”, explica Tom Doctoroff pe Huffingtonpost.