Amănunte înfiorătoare în Scandalul Dezinfectanţilor Diluaţi. În timp ce Condrea&familia încasau sume uriaşe din contractele cu statul, peste 50.000 se infectau în spitale

Amănunte înfiorătoare în Scandalul Dezinfectanţilor Diluaţi. În timp ce Condrea&familia încasau sume uriaşe din contractele cu statul, peste 50.000 se infectau în spitale

Investigaţiile întreprinse de Rise Project dezvăluie noi amănunte uimitoare în scandalul diluării dezinfectaţilor din 350 de spitale de stat. Astfel, potrivit sursei citate, 75% din încasările firmei Hexi Pharma sunt bani publici iar 40% din acești bani au ajuns direct în buzunarele familiei Condrea, care controlează societatea incriminată în acest caz revoltător. În tot acest timp, 54.174 de pacienți au căpătat infecții în spitale.

RISE Project: “TANTIEMĂ”. Așa se numește soluția financiară prin care zeci de mii de euro au fost scoși aproape lunar de Dan Alexandru Condrea, patronul Hexi Pharma Co, din offshore-ul cipriot în care își exporta profiturile din afacerea cu dezinfectanți.

Banii erau practic indemnizația pentru conducerea firmei cipriote CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Limited, vehiculul prin care Condrea a umflat artificial cheltuielile firmei lui din România. Efectul: profituri mai mici și taxe la stat diminuate. Același stat care i-a asigurat, practic, prin spitalele publice, grosul veniturilor.

Și tatăl afaceristului, Vergiliu Condrea, farmacist și fondator al grupului Hexi, a beneficiat direct de banii colectați în contul offshore. Condrea-senior este chiar director în firma cipriotă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit siteul România Curata, HEXI PHARMA a fost înființată de fostul farmacist-șef al Spitalului Universitar București, tatăl lui Dan Alexandru Condrea, și, pe vremea lui Oprescu, a primit cu generozitate un spațiu chiar în incinta spitalului. Un alt amănunt interesant este că, la un moment dat, afacerile lui Condrea au ajuns pe mâna unui personaj implicat în furturi de acțiuni bursiere în anii 90.

În aprilie 1995, nevasta lui Virgil Condrea  devine administrator, iar 40% din firmă e trecută pe numele unui student junior, în vârstă de numai 21 de ani. Numele lui e Dan Alexandru Condrea și e prințul moștenitor, adică fiul lui Virgiliu, farmacistul șef al SUUB. Probabil că la acel moment nici el  nu bănuia că la 20 de ani distanță în viitor, urma să aibă propria lui fabrică, centru medical și o cifră de afaceri amețitoare din contracte de furnizare sterilizanți cu peste 350 de spitale, mai scrie România Curata.

Rise Project precizează că începând din martie 2008, cei doi Condrea au încasat împreună 1,3 milioane de euro. Asta s-a întâmplat în doar un an și nouă luni de la înființarea firmei cipriote. De acolo, banii ajungeau direct în conturile lor personale din România, iar plățile lunare au atins uneori și 100 de mii de euro. Ceea ce-i plasează pe Condrea, tată și fiu, în topul celor mai bine plătiți români pe timp de criză. 

După ce opinia publică şi-a exprimat revolta, mai ales în mediul online, punând presiune pe reprezentanţii statului şi contestând vehement rezultatele unor teste efectuate de Ministerul Sănătăţii,  reprezentanţii Hexi Pharma au admis, joi seara, posibilitatea să fi avut un bidon, un lot sau chiar mai multe cu dezinfectanţi diluaţi și aşteaptă o contraexpertiză pe care au cerut-o în Germania. Mai mulţi medici sau reprezentanţi ai acestora au declarat că se tem pentru siguranţa lor şi a pacienţilor.

Cătălin Tolontan și Gazeta Sporturilor au publicat începând cu 25 aprilie o serie de investigații privind diluarea intenționată a dezinfectanților din spitale.

În centrul investigațiilor este firma Hexi Pharma, producător de substanțe dezinfectante și lider de piață, care a livrat produse inclusiv pentru Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică (Spitalul de Arși), unde au fost internate mai multe victime ale tragediei de la Colectiv și care au murit din cauza infecțiilor intraspitalicești. Compania a negat acuzațiile și a spus că nu au livrat dezinfectante Spitalului de Arși. 

Inițiativa România a publicat lista contractelor Hexi Pharma pe  și a arătat că „în 2015, compania Hexi Pharma a avut 20 de contracte cu Spitalul de Arși cu o valoare totală de 26.150,7 de euro. Contractele au fost obținute prin încredințare directă, nu prin licitație”. 

În plus, Cătălin Tolontan şi echipa sa au descoperit indicii potrivit cărora un off-shore controlat de Dan Alexandru Condrea ar fi în spatele Unilab SRL, laboratorul unde Hexi Pharma Co SRL își trimitea la ”analiză” sterilizantii și de unde obținea patalamalele oficiale care îi validau eficacitatea acestor dezinfectanți livrați spitalelor).

Cele 150 de rezultate cu probleme depistate de către spitale în urma controalelor dispuse de Ministerul Sănătății la dezinfectanții cumpărați de la firma Hexi Pharma sunt în acest secretizate, scrie Tolo.ro. Ministrul Sănătății a refuzat să dea numele lor invocând faptul că este o anchetă penală în curs. Ziariștii GSP au aflat însă că două dintre spitalele unde s-au găsit probleme sunt în județul Galați, unul fiind Spitalul de Pediatrie ”Sf. Ioan” care a stopat deja două din produsele Hexi Pharma. Mai multe detalii pe Tolo.ro.