Editura Evenimentul si Capital

Ambasadorul RUS: Scutul antirachetă este o provocare şi o ameninţare, pentru că potenţialul militar al unor ţări e crescut față de cel al Rusiei

Oleg Malginov
Autor: | | 16 Comentarii | 673 Vizualizari

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Oleg Malginov, afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că a avut discuţii „destul de sincere” cu autorităţile române pe tema scutului antirachetă, dar speră ca oficialii care spun că sistemul de la Deveselu este doar defensiv cred acest lucru, întrucât Moscova are o opinie diferită.

„Când o parte creează un scut antirachetă, potenţialul (militar - n.r.) al acesteia creşte, iar potenţialul celeilalte părţi se reduce. Deci aceasta este discrepanţa. Am discutat acest lucru. Sper că autorităţile, oficialii care spun că acest sistem e doar defensiv cred asta, dar noi avem o părere diferită. Mă aflu aici să expun şi acest punct de vedere autorităţilor, să spun că noi nu suntem de acord cu acest lucru", a precizat Malginov în interviu.

Diplomatul de la Moscova susține că a discutat această chestiune cu autorităţile române de mai multă vreme „destul de sincer”. Rusia înțelege că România este parte a eforturilor colective în ceea ce privește scutul antirachetă, dar are o abordare diferită a acestei chestiuni faţă de Bucureşti.

„Noi am auzit de multe ori că e un sistem pur defensiv. Bine, să spunem că aşa e. Dar, acum 40 de ani, politicienii şi planificatorii militari ai timpului şi-au dat seama că e o legătură puternică între armele defensive şi cele ofensive. Şi au fost încheiate două tratate între Uniunea Sovietică şi Statele Unite. Unul se referă la limitarea rachetelor ofensive, strategice şi celălalt, partea sa inalienabilă, adică sunt absolut interconectate, legat de apărarea antirachetă. Această legătură a fost stabilită, s-a căzut de acord asupra ei. Mai târziu, această legătură a fost distrusă de decizia Washingtonului de a ieşi din tratatul asupra apărării antirachetă şi de a dezvolta aceste aşa-zise scuturi antirachetă”, declară Malginov..

El adaugă că atunci când este vorba despre armamentele strategice, nu se poate spune că o armă este „doar defensivă, iar alta doar ofensivă”. „Aş spune că nu este vorba de forţe, ci de potenţial, iar apărarea antirachetă face parte din potenţial, care include totul, atât partea ofensivă, cât şi cea defensivă”, a mai spus ambasadorul.

Prin urmare, Rusia consideră scutul o provocare şi o ameninţare, pentru că potenţialul militar al ţărilor e crescut în detrimentul potenţialului Federaţiei Ruse.

„Acordurile pentru reducerea rachetelor nucleare şi pentru dezarmare au fost bazate pe prezumţia că potenţialul nostru militar e mai mult sau mai puţin echilibrat şi egal şi scăderea potenţialului se făcea simultan, în paralel. Când o parte creează un scut antirachetă, potenţialul acesteia creşte, iar potenţialul celeilalte părţi se reduce. Deci aceasta este discrepanţa. Am discutat acest lucru. Sper că autorităţile, oficialii, care spun că acest sistem e doar defensiv, cred asta, dar noi avem o părere diferită. Mă aflu aici să expun şi acest punct de vedere autorităţilor, să spun că noi nu suntem de acord cu acest lucru”, a explicat Oleg Malginov.

El spune că a propus discuţii pe marginea acestui subiect. și va foi organizată anul acesta o conferință pe acest subiect. „Dar reprezentanţii ţărilor NATO nu participă la nivel politic. E păcat, pentru că am putea continua discuţiile care au început acum câţiva ani. Nu au fost foarte constructive, dar cel puţin s-a ajuns la un anumit nivel de înţelegere la momentul respectiv. Este o problemă, considerată destul de gravă în Federaţia Rusă”.

Întrebat dacă el consideră că scutul este îndreptat asupra ameninţărilor din Orientul Mijlociu, Malginov spune că, deși nu este specialist, nu a auzit pe nimeni „discutând activ despre dezvoltarea unui scut antirachetă în legătură doar cu situaţia din Orientul Mijlociu”.

„Chiar săptămâna aceasta (miercuri - n.r.) a avut loc, din câte am înţeles, o conferinţă în Marea Britanie, unde a participat ministrul de Externe, domnul Aurescu, iar tema acesteia a fost, poate că nu o voi spune exact, ''Scutul Antirachetă şi Relaţiile cu Federaţia Rusă''. Nu relaţiile cu ţările din Orientul Mijlociu, ci relaţiile cu Federaţia Rusă. Pare că toată lumea înţelege ce înseamnă, dar fiecare spune altceva în public. Să o lăsăm aşa. Încerc să exprim poziţia, abordarea Federaţiei Ruse, care e serioasă şi avem motive de îngrijorare. Să nu ascundem acest lucru, a conchis diplomatul rus.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro