Ambasada Americii se oferă să-l AJUTE pe filosoful Mihai Șora să călătorească în SUA: Nu e nevoie de LOC DE VECI pentru a merge în Statele Unite

Ambasada Americii se oferă să-l AJUTE pe filosoful Mihai Șora să călătorească în SUA: Nu e nevoie de LOC DE VECI pentru a merge în Statele Unite

Filosoful Mihai Șora a povestit prin intermediul contului său de Facebook o întâmplare tristă din viața sa, și anume, momentul în care a aflat că nu poate călători în SUA pentru că are nevoie de unele lucruri de care nu dispunea. Iar Ambasada SUA a răspuns la cele transmise de către scriitor, venind cu câteva informații precise și care ar putea să ajute și alte persoane.

De Ziua Independenței SUA, pe data de 4 iulie, Șora a povestit cum în urmă cu trei ani, i-a cerut dovada unui depozit consistent de dolari, precum și dovada că ar avea un loc de veci în România- lucruri de care acesta nu dispunea. Potrivit celor transmise de filosif, aceste lucrui i-au fost cerute de către o doamnă, la o agenție de turism.

După ce a provocat o întreagă isterie pe Facebook, din cauza acestor lucruri transmise, Ambasada SUA de la București a dorit să clarifice lucrurile, care se pare că nu sunt chiar așa de negre precum par.

Pe contul de Facebook a ambasadei a fost postat un mesaj chiar de la Daniel Perrone, consulul general al SUA. Acesta îi transmite filosofului că cele care i-au fost cerut nu sunt lucruri reale, ci călătoria în SUA se face mult mai ușor, mai ales pentru persoanele în vârstă de peste 80 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Stimate domnule Şora,

Ne dorim să vă ajutăm să vă îndepliniţi visul de a călători în Statele Unite şi de a vedea Cascada Niagara. Ştiaţi că cetăţenii în vârstă de peste 80 de ani nu trebuie să se prezinte personal la Ambasadă la interviul pentru viză şi îşi pot trimite dosarul de solicitare a vizei prin poştă? Este adevărat. Aflaţi detalii şi informaţii despre procedură pe website-ul nostru:http://romania.usembassy.gov/, sau de la amabilii agenţi de la call centerul nostru, la: 0317 800 260.

Regret să aflu că aţi primit informaţii incorecte de la agentul de turism despre criteriile de eligibilitate pentru o viză turistică; nimic din ceea ce vi s-a spus nu este adevărat. Nu există o „ listă” de lucruri pe care cetăţenii români trebuie să le aibă pentru a fi eligibili pentru obţinerea vizei. De aceea este bine ca informaţiile despre acordarea vizei să se obţină direct de la sursă, de pe websiteul Ambasadei SUA sau de la call center, nu de la intermediari care nu au întotdeauna informaţii actualizate.

Aşteptăm dosarul dumneavoastră de solicitare a vizei şi vă dorim călătorii plăcute!

Cu respect,

Dan Perrone Consul general al Ambasadei SUA la Bucureşti”

Iată și mesajul postat de către filosoful Mihai Șora, pe data de 4 iulie, cu referire la modul în care nu a putut călători în SUA, pentru a vedea cascada Niagara.

„Ziua Americii.

Acum trei ani – adică ultima dată când am încercat să fac o călătorie în îndepărtatele Americi –, doamna de la agenția de turism ne-a dat o listă lungă (cât o zi de luni) cu actele necesare pentru viză, înainte de interviul care urma să aibă loc, conform procedurii, cu un funcționar al Ambasadei. Luiza, cetățean francez, era scutită de toate aceste formalități (inclusiv de interviu). Mie, însă, mi-au cerut – pe lângă dovada unui „depozit“ de două mii de dolari în cont (n-aș avea de unde să-i adun nici într-un an, darămite într-o lună) – un act care să ateste, „dată fiind vârsta dumneavoastră“, a precizat amabila doamnă de la ghișeu, că posed un loc de veci în România (ceea ce ar fi înlăturat, pesemne, suspiciunea „organelor“ americane că aș dori să emigrez). Loc de veci nu aveam (cum nu am nici astăzi), așa că am renunțat la excursie.

Întâlnindu-ne odată la București și știind cât îmi doresc să ajung acolo, Toma Pavel mi-a promis, la un moment dat, o invitație (care, se pare, ar fi simplificat mult obținerea vizei); dar Toma a uitat de promisiunea lui îndată ce a urcat în avion.

Firește, Americile nu au nevoie, astăzi, de „lamulțianiul“ meu. Și, oricum, am preferat întotdeauna să fac urările față către față, nu prin intermediari. Încă mai sper că voi traversa Oceanul (și voi vedea cascada Niagara). Chiar de va trebui, înainte de bucuria asta, să fac rost de un loc de veci. :)”