America schimbă strategia pentru a neutraliza Statul Islamic

America schimbă strategia pentru a neutraliza Statul Islamic

Irakul și Siria sunt acum un front comun pentru armata americană care pune la cale o campanie militară pe termen lung pentru a stopa avansul organizației teroriste.

Statele Unite s-au repliat în fața ofensivei Statului Islamic (SI), organizația teroristă care face ravagii în Siria și Irak, determinând strategii de la Washington să își reanalizeze opțiunile pentru a combate gruparea care, în acest moment, reprezintă cel mai grav pericol la adresa stabilității Orientului Mijlociu și un risc pentru Occident. Mii de jihadiști din vestul Europei s-au alăturat organizației militante, iar numărul adepților crește de la zi la zi, alertând serviciile occidentale de informații.

Zeci de mii de adepți

Experții susțin că Statul Islamic este diferit de alte grupări teroriste, în primul rând prin agresivitate și aplicarea unor norme islamice intransigente, ceea ce a determinat chiar și organizația rivală al- Qaida să o repudieze. Tocmai această agresivitate explică atracția pe care SI o exercită asupra adepților Islamului radical din Occident, explică experții. În al doilea rând, liderii Statului Islamic s-au apropiat de populația locală din teritoriile cucerite, reparând infrastructura, oferindu- le acces la apă potabilă și menținând un climat de liniște după ani de lupte care le-au distrus locuințele și drumurile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numărul combatanților săi nu este însă cunoscut cu exactitate. Observatorul sirian pentru Drepturile Omului estimează că SI are în Siria circa 50 de mii de membri, dintre care 20 de mii sunt venți din țările din Golf, Cecenia, Europa și chiar China, scrie AFP. Cât despre Irak, se estimează că SI are în această țară între 8 și 10 mii de combatanți, dintre care numai 60% sunt irakieni. SI recrutează mulți adepți prin rețelele de socializare, dar unii i se alătură de frică ori din dorința de a câștiga bani.

În ceea ce privește întinderea teritoriilor controlate, conform geografului expert în probleme siriene Fabrice Balanche, SI ar ocupa circa 25% din teritoriul Siriei și circa 40% din cel al Irakului. Printre sursele de finanțare s-ar afla state din Golf, așa cum recent a acuzat un ministru german, răscumpărarea ostaticilor, contrabanda cu petrol și antichități și chiar jefuirea băncilor din orașele cucerite, cum ar fi Mosul.

Siria și Irak, la pachet

În fața noii amenințări, Statele Unite iau în calcul o întețire a atacurilor asupra țintelor controlate de SI. Experții americani anticipează o campanie militară pe termen lung, iar pe culoarele de la Washington se vorbește de o nouă abordare a situației din Orientul Mijlociu, în care Irakul să nu mai fie separat de Siria. Acest lucru înseamnă că armata americană ia în calcul posibilitatea lansării de raiduri aeriene asupra obiectivelor islamiste de pe frontul sirian, ceea ce a ezitat să facă până acum, de teamă să nu încurajeze regimul de la Damasc.

Arme occidentale pentru kurzii irakieni

Pentru moment, în paralel cu raidurile aeriene ale aviației militare americane, Statele Unite și aliații europeni au început să livreze armament kurzilor irakieni, principala forță implicată direct în stoparea fenomenului islamist. SUA și Franța au trimis deja arme și au transferat instructori militari care antrenează trupele peșmerga ale kurzilor.

Zilele trecute, Marea Britanie, Olanda, Ungaria, Italia, Croația și Germania au anunțat că se alătură eforturilor internaționale de înarmare a milițiilor kurde, principalul bastion împotriva avansului SI, după ce, în multe orașe, trupele irakiene s-au retras din fața islamiștilor. Italia, de exemplu, va trimite 30.000 de puști Kalașnikov și rachete anti-tanc, confiscate acum 20 de ani de la bordul unei nave care se îndrepta spre fosta Iugoslavie. Și Croația va trimite un transport care va consta în arme de infanterie și muniție din arsenalul învechit pe care țara îl mai deține de pe vremea războiului de independență din fosta Iugoslavie.

Ajutorul militar oferit kurzilor vince după ce forțele islamiste au capturat armament însemnat, inclusiv tancuri, lăsat pe câmpul de luptă de trupele irakiene în retragere. De exemplu, la Mosul, cel mai mare oraș controlat de SI, armele din bazele părăsite de irakieni sunt suficiente pentru a înarma circa 70.000 de combatanți, scrie BBC.

Britanicii l-au identifi cat pe călăul lui James Foley

Serviciile secrete britanice l-au identificat pe jihadistul grupării Statul Islamic care l-a decapitat pe ziaristul american James Foley, scrie The Times, care citează surse ale guvernului de la Londra.

Suspectul cheie este Abdel Majed Abdel Bary, un fost cântăreț de rap cunoscut sub numele artistic de „L Jinny” (foto). El a intrat în atenția poliției după ce a postat recent pe Twitter o fotografie în care apare ținând în mână un cap de om. Până anul trecut, Bary, în vârstă de 23 de ani, locuia cu mama sa și cu cinci frați la Londra.

Tatăl lui Bary este un refugiat egiptean despre care se crede că ar fi fost unul dintre locotenenții defunctului lider al Al Qaida, Osama bin Laden.