Americanii preiau mâine comanda la baza militară de la Deveselu

Americanii preiau mâine comanda la baza militară de la Deveselu

Forțele navale americane vor prelua conducerea noii baze de apărare antirachetă din sudul României, vineri, una dintre bazele militare pentru interceptorii NATO, împotriva căreia Rusia se pronunță vehement, scrie revista Stars and Stripes, în ediția sa online.

Baza reprezintă un exemplu rar al extinderii influenței SUA în Europa și o construcție atipică a unei baze navale noi, de la zero.

Baza din Deveselu va fi prima care va găzdui sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore, o versiune terestră a radarelor sofisticate instalate pe vasele de luptă americane încă din 2004. Programată să devină operațională la finalul anului 2015, baza militară, găzduită în cadrul unei infastructuri românești mai ample, va fi deservită de câteva sute de angajați americani și români, militari, civili și contractori.

Un al doilea amplasament de acest gen, ce va fi dezvoltat în Polonia, urmează să devină operațional până în 2018.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cpt. William Garren va deveni primul comandant al acestei baze de la Deveselu, începând de vineri, au anunțat oficialii citați de Stars and Stripes.

Sistemul face parte din scutul NATO, obiectiv urmărit de două administrații americane, ca instrument de apărare contra rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune din Iran și din alte state din zonă. Rusia a criticat de multă vreme proiectul, susținând că este vizată de acest scut.

Disputa a căpătat altă dimensiune în noul context geostrategic, produs de criza ucraineană, de la granița cu Rusia și deterioarea relațiilor din Vest și Moscova.

Anunțat de administrația George W. Bush în 2007, planul pentru construirea unui scut antirachetă, pentru rachetele cu rază lungă de ațiune, a fost stopat de administrația Obama, pentru a se pune accent pe rtachetele cu rază scurtă și medie de acțiune. Abordarea actuală, în faze, a proiectului de apărare balistică din Europa, se va baza pe interceptori, până când bazele din România și Polonia vor fi complet operaționale.

Navele de război ale SUA, echipate cu sisteme Aegis, au început să patruleze în mod regulat în Mediterana, începând din 2011, iar Statele Unite își mută patru dintre distrugătoarele sale la Rota, în Spania, pentru îndeplinirea misiunilor. Un sistem radar avansat a fost instalat în Turcia, în 2012.

La Deveselu, parte a celei de-a doua faze, va fi instalat un radar Aegis SPY-1 și 24 de interceptoare Standard Missile-3, cu varianta  Block IB. Fazele a treia și a patra urma să se concentreze pe construcția unei alte baze terestre în Polonia și dezvoltarea a două noi variante SM-3. Secretarul Apărării, Chuck Hagel, a anulat, anul trecut, faza a patra a operațiunii, care urma să dezvolte acest proiect până în 2020.

SUA au testat pentru prima dată sistemul Aegis Ashore, în 21 mai, în Hawaii.

Proiectul de la Deveselu a intrat în cărți, săptămâna trecută, când a început un nou an fiscal, a declarat cpt. Eric Gardner, responsabilul de la Napoli.

Evenimentul va fi marcat oficial printr-o ceremonie ce va avea loc la baza militară. Construcția la fața locului va continua potrivit unui contract de 134 de milioane de dolari, contractat de armată, anul trecut.