Amintiri despre domnul comandant de cursă lungă Traian Băsescu. Dana 53. Stretania și târcolitul viilor. Marmota Phil spune când începe primăvara. Gemenii sunt surprinși, Peștii simt lucruri | Horoscopul lui Dom' Profesor

Amintiri despre domnul comandant de cursă lungă Traian Băsescu. Dana 53. Stretania și târcolitul viilor. Marmota Phil spune când începe primăvara. Gemenii sunt surprinși, Peștii simt lucruri | Horoscopul lui Dom' Profesor

Pe 2 februarie s-au născut James Joyce, Fritz Kreisler, Talleyrand, Giscard D’Estaing, Harry Corradini, Vladimir Găitan, Ştefan Rusu, Nicolae Tatomir.

În calendarul creştin-ortodox este Întâmpinarea Domnului, zi cu roşu şi Sfinţii Iordan şi Gavriil.

Tradiţional, în „Kalendar” Stretenia, Filipii de iarnă, Martinii de iarnă, Martinul cel mare, Târcolitul viilor.

A noua zi a Filipilor de iarnă este dedicată femeilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Stretenia, vorbă slavonă, este o femeie misterioasă, rea, deosebit de periculoasă, care se ia la harţă cu Sf.Trifon şi îl dovedeşte, ba mai şi pedepseşte cu lupi şi urşi mânioşi sculaţi din somn. Sigur, o reminiscenţă din matriarhat, când femeia conducea. Şi iarăşi, poate fi  ecoul unei mari zeiţe europene, poate Demeter. Poate Ceres... cine mai ştie!

În timp, ca să se pozitiveze încărcătura spirituală a zilei, s-a spus că este ziua Maicii Domnului, care, în fine, reuşeşte să ajungă la Templu spre consacrarea Pruncului, la patruzeci de zile de la Crăciun!

Dar, important, pentru ziua de 2 februarie, este Târcolitul viilor, ritual de început de an viticol. După regiuni, obiceiurile diferă, dar cam oriunde în Europa, unde creşte viţa de vie, se înconjoară via de trei ori de către proprietar.

De exemplu, în Sicilia, toată familia înconjoară via, spunând în gura mare rugăciuni - să ne amintim că insula a fost colonie grecească şi că la Siracuza a murit marele Arhimede. În Franţa se fac mici ofrande la fiecare colţ al viei. La noi, în România, se face un cârnat caltaboş special numit „bundărete”. Stăpânul viei pleacă dis-de-dimineaţă cu traista cu bundăretele, ţuică, dacă vrea struguri de vin şi vin roşu, dacă vrea struguri de masă. La fiecare colţ al viei taie o ramură, o unge cu funingine din vatră şi cu untură de la Ignat, muşcă din bundărete şi bea o gură de băutură. Apoi, închinându-se către Răsărit spune: „Doamne, să-mi faci struguri cât bundăretele!”. Iar adresându-se viei „Bună dimineaţa, vie, faci struguri, sau te tai!”. Coardele tăiate se pun cruce peste piept şi se aduc acasă unde se plantează, devenind „Norocul viei”.

Un ameste de obiceiuri arhaice, precreştine (poate un simulacru de Mistere) cu o pojghiţă, o vopsea subţire creştină!

„În această zi se întâmpină iarna cu vara şi se iau la luptă!” Elena Niculiţă-Voronca, Datinile... vol. II, 1998, pagina 258.

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, în anul 1993 a fost lansat filmul “Groundhog Day”, cu Bill Murray și Andie MacDowell. Regizat de Harold Ramis. Un mare succes, un film de colecţie, notat de severul IMDb cu nota 8,1, notă mare. Filmul tratează subiectul generos al unui perspnaj, un meteorolog, prins într-o buclă a timpului în Punxsutawney, unde venise să relateze despre marmota Phil, normal, pe 2 februarie. “Routine is the metronome marking most of our time on earth. Phil's gift is to see the routine and seize the day.” a spus celebrul critic Richard Corliss în “Time” referindu-se sofisticat şi filosofic atât la film, cât şi la realitate.

Pretextul filmului este un obicei local din State. El se sărbătoreşte în fiecare an, pe data de 2 februarie, in localitatea Punxsutawney, din Pennsylvania şi işi are originile în secolul XVIII cand coloniştii germani au sosit aici. Odata cu ei au adus şi sărbătoarea Întâmpinarii Domnului, pe stil protestant, pe care o sărbătorim şi noi românii, tot astăzi. Traditia germana spune ca daca soarele apare în aceasta zi şi ariciul işi va vedea umbra, înseamna că vor mai urma încă şase săptămâni de iarnă. Dacă ariciul nu-şi va vedea umbra, inseamna că primăvara va veni devreme. Nemţii şi olandezii stabiliţi in Pennsylvania au continuat aceasta tradiţie folosind mai degraba un hârciog mare, o specie de marmotă – au lăsat ariciul în poveştile Fraţilor Grimm. In mod oficial, prima Zi a Marmotei, Groundhog Day, s-a sărbatorit pe 2 februarie 1887, la Gobbler’s Knob în apropiere de Pittsburgh, deşi primele referiri despre acest eveniment, în ziarele din State, dateaza din anul 1841. Astăzi, Ziua Marmotei se sărbătoreşte în SUA şi in Canada, dar este aşteptată cu interes de tot globul pământesc.

Ziua Marmotei este o sărbătoare oficială, stabilită, de asemenea, pe data de 2 februarie, începând din data de 18 aprilie 2009, în cel mai nordic stat al Statelor, în Alaska. Se doreşte păstrarea tradiţiilor din Alaska, iar marmota este unul dintre cele mai simpatice animăluţe de acolo. Deocamdată nu s-au stabilit nişte obiceiuri care să însoţească această sărbătoare, în prezent este doar o mare petrecere unde se bea mult şi se mănâncă bine, se spun bancuri cu marmote şi participanţii se costumează în marmote, cel puţin unii dintre ei!

Punxsutawney Phil, cea mai celebră marmotă din toata lumea, şi-a vazut umbra de 103 de ori, nu şi-a vazut-o de 18 ori (9 ani nu au fost „inventariaţi”) şi trebuie precizat ca are o acurateţe de doar 40-41%. Adică, ca să fim  mai aprope de pronostic, să avem o acurateţe de 60%, trebuie să luăm lucrurile… pe dos!

Am mai spus și altă dată că sunt posesorul caietelor lui Topor. Pentru această iarnă este prevăzută iarnă grea, geroasă, lungă, continentală, cu puține precipitații. Primăvara, adică temperaturi pozitive consolidate, și noaptea și ziua, se va instala în București cam după prima decadă a lunii martie, iar aici, în Prahova submontană, la începutul lui aprilie.

Dragi lupi, padawani și hobbiți nu credeam că domnul Traian Băsescu o să iasă vreodată din prim-planul politic. Dar, iată, a făcut-o! Mulți au răsuflat ușurați, alții regretă sincer. O să se reîntoarcă?

Eu încerc să-mi adun amintirile. Prima dată m-am întâlnit cu domnia sa în dana 53, la Constanța, în port, cred că în anul 1983. Acolo era ancorată o navă lungă și frumoasă, bine pituită. Petrolierul ”Crișana” de 86.000 tdw, o bijuterie făcută de japonezi. Căpitan, Traian Băsescu, secund nea Costică, niciodată nu i-am știut numele întreg. Eu lucram la ICE Romelectro și colegii mei tocmai finalizaseră un contract imens cu Iranul, pentru construcția unei hidrocentrale, un baraj de 127 metri înălțime. Din tot comerțul exterior s-au oprit asupra mea ca să fiu derulatorul contractului și gestionarul de fonduri, singura semnătură în bancă. Aveau oameni buni pe atunci, profileri și psihologi. Poate nu eram cel mai indicat ca vârstă și origine socială, dar m-au trimis la post pentru că știau că nu o să mă ating de niciun cent. Nici de un cent, nici de milioanele de dolari la care doar eu aveam acces. Așa fusesem crescut, așa mă comportam! Și mai era un motiv, aveam baraka!

Petrolierul lui Băse primise ordin de marș de la armator, să se ducă să facă plinul în Golf, la Bandar Abbas. Petrol bun și ieftin iranian, în contul avansului pentru execuția barajului. Cei care-l executau erau inginerii, tehnicienii și muncitorii de la TCH, Trustul de Construcții Hidroenergetice, cel mai mare din țară pe atunci, avea aproape 50.000 de salariați. Eu colaboram cu directorul general tehnic Iurie Druță. Doamne, ce om, ce specialist, ce inginer! Nu am mai întâlnit unul mai bun ca el și am lucrat în multe locuri. Într-o dimineață mă cheamă la el. Era vizibil încurcat și cu el era și șeful serviciului export, Petre. Pe vremea aceea dacă erai pus în fața a două persoane cu răspundere, însemna că este o problemă, probababil foarte greu de rezolvat. M-am așezat la măsuța unde am fost invitat, am băut o cafea excelentă, naturală, lucru rar pe atunci, apoi domnul Druță a deschis discuția. Pe scurt, mulți salariați ai TCH urmau să plece în Iran, la șantier, cu avionul. Bagajele erau limitate la 20 kilograme iar excedentul te costa și ochii din cap. Nu aveau săracii oameni cu ce să plătească, iar trustul nu putea, nu-l lăsa legislația! Așa că s-au gândit să mă roage pe mine să fac eu ce fac și să trimit în Iran, pe unde știu, dar gratis, bagajele oamenilor, îmbrăcăminte, materiale de protecție, butoaie cu carne în untură, conserve, unele scule speciale și papetaria inginerească pentru serviciul tehnic. Cam cât cântărește toată marfa asta, întreb, suspicios. Cam 50 de tone, dar nu mai mult de 70, spune, nevinovat, directorul Druță. Mi-a căzut falca, la propriu! Cum să strecori cinci TIR-uri într-o țară în război, pe atunci, fără acte și costuri? Apoi directorul Druță a pus ochii în pământ și a spus: am fost la minister la directorul general Tiberiu Popescu și mi-a spus că numai tu poți să faci ceva. Adică eu. Tibi Popescu, pe care îl veneram, era un om deosebit, mă mai băgase într-o încurcătură. Prima a fost când m-a dus la Gheorghe Oprea care m-a numit șef negociator în Iran într-o afacere mare cât toată Europa, de care știau pe atunci doar trei oameni. Eu devenisem al patrulea și trebuia să fac treaba. Este altă poveste.

Stăteam și mă uitam în ochii domnului căpitan de cursă lungă Traian Băsescu. Era un bărbat foarte bine, nu era înalt, dar stătea drept-drept, avea mult păr pe atunci, bine îmbrăcat, uniforma îi ședea ca turnată, totul era călcat și scrobit iar crabul de pe chipiu îi strălucea de parcă ar fi fost de aur. Vorbisem cu armatorul, aveam un prieten la Navlomar, cu căpitănia, cu secretarul de județ, cu securistul din port, cu toată lumea. Toți mi-au spus că ei nu au nicio treabă, în principiu sunt de acord, trebuie să ajutăm muncitorii, doar pleacă să aducă țării valută, nu se plimbă. Toți au spus că, pe navă, căpitanul este stăpân și dacă vrea el, ia și un elefant, ei nu se bagă. M-a pufnit râsul. De ce râzi, domnule? m-a întrebat căpitanul de cursă lungă. M-a frapat tonul metalic, de comandă. Am înregistrat că nu spusese tovarășe, era de bine. I-am povestit treaba cu elefantul. A râs și el. Apoi l-am întrebat pe unde fusese, în ce țări acostase. Am depănat ceva amintiri, el știa foarte bine porturile, eu capitalele. Cam după o oră de tatonări, m-a întrebat de fapt ce doresc de la el, că se grăbește. I-am spus clar și fără să ascund nimic. S-a strâmbat, comic. Câte am făcut eu pentru țara asta, hai să o facem și pe asta, a spus. Unde ți-e marfa? La barieră, am spus. Am adus cele șapte camioane de la TCH în dana 53 și am supravegheat încărcarea pe ”Crișana”. Nea Costică, secundul, l-a întrebat cum prinde marfa în conosament. Nu-i nicio marfă, a declarat căpitanul de cursă lungă, este lest, doar mergem pe gol și în Mediterana știi cum sunt valurile. Apoi s-a întors câtre mine, sper că este cineva în port la Bandar Abbas ca să preia toate acestea, repede și legal, nu o să plătesc contrastalii pentru voi. L-am asigurat că totul este în ordine și așa a fost. Căpitanul de cursă lungă m-a salutat scurt, militărește și s-a urcat pe puntea navei lui, fără să se mai uite înapoi.

La șantier, băieții au închinat prima ceașcă de vodcă de stafide făcută cu alambicul de inox primit de acasă în cinstea și sănătatea căpitanului Traian Băsescu. Văd că i-a folosit!  Apoi… totul este istorie, istoria clipei prezentului, cum bine spune maestrul Cristoiu.

Acum, dragi lupi, padawani şi hobbiţi daţi-mi voie să mai văd odată “Groundhog Day”, varianta director’s cut, aşa o să mai filosofez despre timp, bucle temporale și căpitani de cursă lungă, asta până mâine când o să știm ceea ce a făcut Phil, doar este, în definitiv, o altă zi.

BERBEC  O dimineață în care tragi de tine și de cei din jurul tău, ca să vă apucați de treabă, să lăsați politica. Nu da crezare celor, media, în special, care vor să strice ziua cu veşti proaste! Fii mai pragmatic, dar nu zgârcit. Analizează cu atenţie şi dă curs deciziilor profitabile cum ar fi să scapi de lucrurile nefolositoare din casa sau de la birou.  Sufletul tău bun te împinge spre compromisuri. Este şi aşa bine, dar fii generos cu cine merită. Un procent dintre Berbeci este într-o uşoară pierdere de energie. Supraveghează-ţi sănătatea şi in special alimentatia.  

TAUR  De dimineaţă poţi primi unele veşti. Dar, fii iscusit în modul cum le interpretezi. Nu toată lumea îţi vrea binele! Dar nici nu umblă toată lumea să-ți puna pielea pe băț! Undeva, la mijloc! ca orice lucru guverant de Saturn, întârzie. Poate fi doar jumătatea ta care uita să ia pâine şi întârzie cu băieţii. Sau poate că este altceva, Astrologia nu este o ştiinţă precisă ca să dea nume, adrese şi numere de telefon. Aşa că este bine sa dai un tur de telefoane pe la rude şi prieteni ca sa vezi cui ii  tremură şi îi suna fals vocea sau iti raspunde cu subânţeles.

GEMENI  Eşti surprins de o atitudine. Analizează faptele, vezi dacă eşti confortabil, sau pierzi timpul. Cineva din jurul tău te bârfeşte, dar este vina ta, pentru că ai dat din casă, cum se spune! Uneori, vorba proverbului, dăm vrabia din mână pentru cioara de pe gard. Pe de altă parte cineva “bine intenţionat” îţi şopteşte că eşti subiect de discuţie. Majoritatea barfelor şi intrigilor nu se fac din răutate ci din plictiseala şi mahalagism, aşa că nu te enerva in mod disproporţionat şi inutil. În situţia în care vrei să iei atitudine,  consulta-te astăzi cu cei născuţi sub semnele Taurului şi ale Leului, vei gasi multă bunavoinţă, sfaturi competente şi idei bune.

RAC  De bine, de rău, astăzi reuşeşti să păstrezi controlul situaţiei, chiar pus în faţa unor absenţe şi întârzieri inexplicabile.  Ai noroc, poţi găsi lucruri pe care le doreai, la preţ redus! Oricum, pretenţiile celor din familia ta şi din cercul tău de prieteni sunt cam mari. Luna, patroana ta astrologică, bine aspectată, pare că-ţi spune că numai munca permanentă nu prea rezolva lucrurile, mai trebuie şi altceva ca să obţii succesul in viaţă. Acel altceva se numeşte în cazul tău profesionalism şi de ce nu, puţin mai mult noroc, că nimănui nu i-a stricat.

LEU   Eşti surprins, dezamăgit, de atitudinea unor persoane din jurul tău. Poate pentru că te-ai sprijinit prea mult pe cei neserioşi, care promit, dar nu îşi ţin cuvântul. Rabdă, dar nu uita! Familia, prietenii, serviciul, copii, duşmanii, şefii, subalternii etc – „full catastrophe” vorba lui Zorba grecul - formeză sistemul care te obligă zilnic la ciclul muncă-consum-distracţie. Mereu şi mereu. „Sistemul” - care este o imensă maşină de tocat. Stai puţin, fumează o ţigare (obicei prost, dar ajută analiza) şi gândeşte-te – gândeşte-te la tine... Îţi mai aminteşti de planurile tale, de visurile tale, de dorinţele tale? Nu ar fi bine să vorbeşti, chiar astăzi, câte puţin cu cei din jur? Ai putea avea surpriza plăcută să vezi că şi ei îţi împărtăşesc dorinţele. Nu ar fi frumos?

FECIOARĂ   O conjunctură complexă, cu multe aspecte, te îndeamna la mai multă discreţie şi la o anumita diplomaţie cu cei din jur, dar, mai ales, cu cei dragi, cu familia. Zâmbeşte şi taci din gură! Pe seară trebuie să ţii seama că eleganţa şi bunul-gust sunt elementele necesare lansarii in societatea care contează. Nu vorbi mult, decât dacă spui cu adevarat lucruri interesante. Nu te împopoţona cu obiecte prea scumpe. Acestea sunt proteze, care suplinesc lipsa de originalitate şi de profunzime.

BALANŢĂ   Vrei să faci pe placul celor din jur, renunţând la propriile interese. Este o politică falimentară, pentru că nu o să poţi place tuturor. Şi preţul e prea mare, încearcă, doar, să ajuţi! Totul este posibil, dar nu orice este permis, după cum spune filozoful tibetan ! Mai multă obiectivitate şi răbadare, pentru ca cel ce nu are răbdare nu are nici o filozofie. Sănătatea este bună dar atentie la varaiaţiile de temperatură şi la umiditate, banii sunt şi ei bine aspectaţi, adică atenţie cum îi cheltuieşti. Dacă ai de făcut o intervenţie oarecare, tratamente de întreținere, fizioterapie, poate doar o vizită la dentist, dimineaţa zilei este favorabilă.

SCORPION    Nu prea este uşor să găseşti colaboratori cu care să-ţi împărtăşeşti secretele. Şi apoi să nu te trădeze! Dragoste, sau afaceri, există un singur fel secret: cel ştiut de o singură persoană! Speculatiile financiare sunt prost influenţate azi, aşa că nu este o idee prea buna să te duci la şeful tău ca să-i ceri o mărire de salariu. Nu te lua dupa cine stie ce aiureli, zodia ta este conservatoare şi respecta întotdeauna tradiţia. "More maiorum" - dupa obiceiul stramoşilor, este deviza veche a zodiei! Ia lucrurile uşor şi cu mult calm. Nimeni nu-ţi vrea raul, iar pe dusmani îi doare şi pe ei capul. Analizeaza bine şi vei vedea că este o situaţie obiectiva.

SĂGETĂTOR   Se pare că totul merge bine, în această a doua zi de lucru, din februarie. După program, poate să te plimbi prin oraş şi să te întâlneşti cu vechi prieteni. Îţi fac plăcere veştile primite! Dezamăgirea pe care o simţi pe plan sentimental este urmarea prostului tau obicei sa idealizezi in mod nerealist situaţia şi persoana in cauza! Planifică o clarificare a priorităţilor. Ori la bal, ori la spital! În cursul dimineţii evită disensiunile, mai ales dacă discuţi cu mai mulţi oameni. Probabil, la serviciu sau unde îţi petreci dimineţile. Din nou ai impresia aceea ciudată că discuţia voastra este o terapie de grup, nu un dialog intre oameni normali.

CAPRICORN   Fii mai reţinut, nu mai face eforturi mari, măcar azi. Iarna grea, continentală, prea geroasă, te obosește. Lasă proiectele obositoare pentru altă dată, concentrează-te pe lucrurile uşoare! Ca să-ţi impui punctul de vedere personal azi trebuie să vorbeşti cu convingere şi patima, astfel lipsa de argumente logice, de dovezi, nu se observă. Limitează-te la activităţile obişnuite. Ziua este favorabilă iar aspectele negative nu sunt decât faulturi de joc. Nimic foarte malefic. Pe piaţa stelelor se spune că se crează noi „sindicate” între personaje şi persoane aparent fără nimic în comun, dar care, pe termen lung pot să-ţi intersecteze interesele. Atenție!

VĂRSĂTOR   Nu folosi cuvinte complicate şi nu te lansa în discuţii interminabile. Astăzi comunicarea nu este domeniul în care excelezi, aşa că mai bine zâmbeşte şi taci. Sau, recită poezii de amor! Pentru ca esti considerat un adept al ştiintei şi tehnologiei astazi colegii iti cer sprijinul pentru că nu mai merge filtrul de cafea! Sau în orice caz ceva maşinărie care nu merge, cum ar trebui. Sau în registrul sentimental ceva nu merge cum ar trebui ? Analizează cum trebuie şi lasă iluziile şi utopiile. Nimeni nu a reuşit vreodată să facă pe partener să fie „mai bun”. Doar un fel de dresură superficială care cade patetic la cel mai mic conflict!

PEŞTI   Simţi lucruri care te fac să-ți pui întrebări. Oare, ai uitat ceva? Ai făcut ceea ce trebuia? Ai luat decizia potrivită? Asta se numeşte responsabilitate, o calitate rară în ziua de astăzi! Trebuie să-ţi temperezi gama reacţiilor, nu te enerva degeaba, pentru că orice ai face tot acolo o să ajungi. Eşti prins în angrenajul cotidian ca şi Charlie Chaplin în acel celebru film mut. Astăzi ar trebui să înveţi să spui: nu! Multe lucruri îţi otrăvesc viaţa şi sufletul. Astăzi, astăzi, nu mâine trebuie să ai curaj să alegi ceva ce nu îţi place, vorba glumei, ceva ilegal, amoral, sau care îngraşe, şi să-l scoţi din viaţa ta. Se ştie că eşti blând şi bine intenţionat şi de aceea oamenii te folosesc. Crezi că este bine?