Editura Evenimentul si Capital

GRAŢIEREA, la un pas să fie REÎNVIATĂ

Autor: | | 54 Comentarii | 2724 Vizualizari

A trecut doar o săptămână de când deputații au respins proiectul Legii amnistiei și grațierii, și deputatul Nicolae Păun s-a și gândit cum să-l reînvie. El a anunțat, astăzi, că pregătește un nou proiect de grațiere colectivă, pentru pedepse intre 1-5 ani, care ar urma să fie depus în sesiunea parlamentară viitoare.

UPDATE 17.30

: Purtatorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, precizează că grupurile parlamentare ale PSD nu susţin proiectul graţierii iniţiat de Nicole Păun. 

"Urmare a faptului că domnul deputat Nicolae Păun, aparţinând Grupului Minorităţilor Naţionale a anunţat că va depune, în următoarea sesiune parlamentară, un nou proiect de lege privind amnistia şi graţierea colectivă, Partidul Social Democrat declară cu fermitate că nu are nicio implicare în elaborarea sau susţinerea acestui proiect, care reprezintă o initiaţivă personală a domnului Păun", se arată într-un comunicat de presă.

"Este vorba despre un nou proiect la care lucrez şi care se referă la graţierea colectivă pentru pedepse cuprinse între 1 şi 5 ani, care nu vizează fapte de violenţă şi în care nu se regăsesc infracţiunile din proiectul care a trecut în marţea neagră", a declarat Nicolae Păun, pentru Evenimentul Zilei.

Întrebat dacă poate spune explicit la ce fel de infracţiuni se referă el a răspuns: "Nu ştiu Codul Penal pe dinafară. Trebuie să vedem. Intenţia mea este să încercăm să atragem atenţia Autoritatea Naţională a Penitenciarelor să demareze un proces de modernizare".

Nicolae Păun a reluat argumentele care au fost invocate şi în marţea neagră, referitoare la aglomeraţia din penitenciare şi condiţiile “inumane” din închisori. “ANP trebuie să înţeleagă că nu este instituţie de exterminare, ci de reeducare”. Întrebat dacă i se pare oportun să revină cu această iniţiativă la doar câteva zile de la repsingerea proiectului anterior, Păun a susţinut că proiectul va fi depus în februarie şi până atunci se vor mai descreţi frunţile şi Ministerul Justiţiei va putea analiza acest proiect, fără "să politizăm dezbaterea".

De asemenea, întrebat dacă exclude varianta ca odată ce proiectul intră în dezbaterea Parlamentului să fie incluse  infracţiunile pentru fapte de corupţie, Nicolae Păun a susţinut că, în acest caz,  îşi retrage iniţitaiva: “Îmi retrag proiectul dacă se ajunge la infracţiuni de corupţie".

Deputatul a precizat că nu a discutat cu alţi colegi din Parlament pentru susţinerea iniţiativei, întrucât nu are încă un draft.
 

Frunda  s-a gândit și el
 

Consilierul onorific al premierului Ponta, Gyorgy Frunda, spune și el, săptămâna trecută,  la RFI că trebuie redactat alt proiect de Lege al amnistiei, după ce Parlamentul a respins inițiativa deputatului PSD Mădălin Voicu.

"În mod calm, trebuie redactat un alt proiect de lege de grațiere a infracțiunilor mici, a infractorilor primari, care au comis găinării, infracțiuni mici, cotidiene și care fiind la prima condamnare, poate statul să le întindă o mână de eliberare, de reeducare socială și prin asta să rezolve și problema suprapopulării penitenciarelor”, a declarat Frunda.
 

Au "albit" marțea neagră
 

După numeroase peripeții, plenul reunit al Camerei Deputaților a respins, marți, 18 noiembrie,  în calitate de for legislativ decizional, cu 293 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o abținere, proiectul de Lege privind amnistia și grațierea, inițiat de Nicolae Păun și Mădălin Voicu. Parlamentarii au rezolvat astfel, prima temă pe care le-a dat-o președintele ales, Klaus Iohannis. Acesta a cerut, a doua zi după alegerile prezidențiale, Parlamentului să pună pe ordinea de zi legea amnistiei și a grațierii și să o pice. Consensual, premierul și președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, că reprezentanții PSD și ai celorlalte formațiuni din coaliție vor vota în Parlament, pentru „respingerea definitivă” a Legii amnistiei și grațierii și pentru încuviințarea cererilor Justiției.

Ironic, liderul grupu lui PNL de la Camera Depu taților, George Scutaru, le-a transmis parlamentarilor PSD că a trebuit să piardă alegerile prezidențiale pentru a aduce acest proiect pe ordinea de zi. „Ați dosit nouă luni în Comisia juridică acest proiect de lege și a trebuit să pierdeți alegerile prezidențiale pentru a-l aduce pe ordinea de zi”, a susținut Scutaru, arătând că PNL a solicitat de 17 ori în Comisia juridică respingerea acestui proiect și de mai multe ori în ședința Biroului Permanent, dar liberalii au fost refuzați.

 
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro