Ana Maria Topoliceanu: Udrea mi-a spus că bugetul CNI este de aproximativ 100 de milioane euro şi că din aceştia s-ar putea obţine dacă nu 10, măcar 5 milioane de euro pentru ministru personal şi pentru partid

Ana Maria Topoliceanu: Udrea mi-a spus că bugetul CNI este de aproximativ 100 de milioane euro şi că din aceştia s-ar putea obţine dacă nu 10, măcar 5 milioane de euro pentru ministru personal şi pentru partid

Ana Maria Topoliceanu a declarat procurorilor DNA că, la scurt timp după numirea ei la Compania Naţională de Investiţii, Elena Udrea i-ar fi spus că bugetul CNI este de aproximativ 100 de milioane euro şi că din aceştia s-ar putea obţine dacă nu 10, măcar 5 milioane de euro pentru ministru personal şi pentru partid. Informaţia apare în motivarea deciziei prin care Elena Udrea a fost arestată preventiv în dosarul Gala Bute.

''La puţin timp după numire, am avut o discuţie generică cu Udrea Elena Gabriela, care mi-a spus că bugetul CNI este de aproximativ 100 de milioane euro şi că din aceştia s-ar putea obţine dacă nu 10, măcar 5 milioane de euro pentru ministru personal şi pentru partid. Cu prilejul acelei discuţii nu au fost stabilite termene la care eu ar fi trebuit să aduc aceşti bani, iar eu nu am promis că voi obţine sumele menţionate. Eu nu am perceput aceasta ca fiind o discuţie serioasă'', a arătat Topoliceanu, potrivit documentului citat.

Ea le-a spus anchetatorilor, în declaraţia din 7 februarie, că în perioada în care a activat în Compania Naţională de Investiţii alocarea bugetară era stabilită de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, ca şi alocarea pe fiecare categorie de programe (bazine de înot, săli de sport, patinoare, etc.).

Declaraţia celei mai bune prietene

Ne puteți urmări și pe Google News

"Listele de investiţii, care cuprindeau alocările pentru fiecare obiectiv în parte pe anul respectiv, se realizau de CNI şi se înaintau la minister pentru avizare. Înainte de aprobarea acestor liste, aveam o discuţie cu Udrea Elena, care stabilea obiectivele unde să se lucreze şi cele care vor fi plătite. De asemenea, orice obiectiv nou promovat era stabilit tot de ministrul Udrea Elena. Criteriile erau prevăzute într-un ordin, dar era folosit şi criteriul afinităţii politice. Eu mergeam la ministru cu diverse tabele în care erau cuprinse obiective de investiţii, iar aceasta menţiona pe marginea tabelului care dintre acestea vor primi finanţare", a afirmat aceasta.

Ea a precizat că a identificat un înscris, pe care l-a depus la dosar, în care este menţionat printre obiective un bazin de înot la Petroşani, realizat de Consmin SA, marcat de Udrea, dar şi un altul pe marginea căruia ministrul a scris personal că nu se vor mai promova săli de sport.

A intervenit şi „Cici”

De asemenea, a dat detalii despre cum Ştefan Lungu i-a relatat că Udrea i-a spus că poate să ia pentru ea o suma de bani de la firma Consmin SA, care avea lucrări la CNI, şi să ia legătura ulterior cu Topoliceanu pentru a stabili condiţiile în care va fi remisă.

"Nu îmi amintesc cu exactitate, dar cel mai probabil am vorbit cu Udrea Elena despre modalitatea în care urmau să fie transferaţi aceşti bani şi ea mi-a spus să îi iau prin intermediul societăţii administrate de Breazu Tudor, zis Cici, un prieten comun. Numele societăţii administrate de Breazu Tudor este Ekaton Consulting SRL. (...) Eu predam sumele acesteia în numerar, după ce scădeam plăţile pe care le făceam pentru ea. Aceste remiteri se realizau fie la locuinţa lui Udrea Elena de pe str. Ţiţeica, fie la biroul de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. (...) Nu îi dădeam banii lui Udrea Elena imediat după ce îi încasa Breazu, ci uneori după mai multe luni. (...) Au mai fost situaţii când am dat diferite sume de bani provenind de la Lungu Ştefan unor persoane la cererea lui Udrea Elena sau în interesul Partidului Democrat Liberal, dar nu îmi amintesc cu exactitate'', se mai arată în declaraţia depusă la dosar.

Elena Udrea a fost arestată miercuri pentru 30 de zile, ea fiind acuzată în dosarul "Gala Bute" de săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.