Analiză cutremurătoare THE NEW YORK TIMES. RUSIA foloseşte SIRIA pentru a TESTA cele mai noi arme şi tehnici militare

Analiză cutremurătoare THE NEW YORK TIMES. RUSIA foloseşte SIRIA pentru a TESTA cele mai noi arme şi tehnici militare

Evoluţia spectaculoasă a Rusiei din punct de vedere militar nu mai poate fi contestată nici măcare de cei mai sceptici obervatori occidentali. La capătul a souă săptămâni de atacuri şi bombardamente aeriene în Siria, Vladimir Putin pare să fi obţinut imaginea după care tânjea de atâta vreme: armata Rusiei este capabilă să desfăşoare operaţiuni militare complexe chiar şi în afara graniţelor ţării. Dincolo de prietenia ruso-siriană este vorba mai ales de o demonstraţie cu ajutorul căreia au fost expuse (dar mai ales TESTATE) armamentul, tehnicile şi strategiile armatei ruse.

Atacurile aeriene au implicat bombardiere – printre care şi Suhoi Su-34  - şi rachete de croazieră lansate de la o distanţă de peste 1400 kilometri, din Marea Caspică, care nu mai fuseseră utilizate anterior în intervenţii militare, scrie The New York Times. Unii analişti consideră că noua tehnologie rusească ar fi deja peste cea a Statelor Unite.

Extraordinara sincronizare a atacurilor aeriene cu intervenţiile siriene de la sol ar fi, în plus, dovada faptului că intervenţia Rusiei a fost pregătită cu minuţiozitate, cu mult timp înainte ca Moscova să-şi facă publice intenţiile. Toate acestea, spun oficialii occidentali, reflectă extraordinara modernizare a armatei ruse chiar şi în condiţiile în care bugetul alocat apărării s-a redus dramatic în ultimii ani. Toate aceste aspecte, plus intervenţia în Ucraina, au sporit îngrijorarea în Vest.

În raportul pe luna în curs al Consiliului European privind relaţiile externe, expertul Gustav Gressel spune că “domnul Putin” este autorul celei mai rapide transformări a forţelor armate petrecute din anii 1930.  “Rusia este în prezent o forţă militară capabilă să-şi nimicească oricare din vecini dacă aceştia ar fi lipsiţi de suportul vestic”, scrie Gustav Gressel, fost ofiţer în armata austriacă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În momentul de faţă, într-O ZI normală de luptă împotriva forţelor care se opun regimului lui Bahsar al-Assad, avioanele de luptă ruseşti întreprind cam tot atâtea atacuri pe cât întreprinde, LUNAR, coaliţia condusă de americani şi care are ca ţintă Statul Islamic.

Opraţiunile din Siria, mai spune analiza cotidianului american The New York Times, au devenit simple testări ale unei Rusii devenite tot mai agresivă şi mai sfidătoare sub conducerea “domnului Putin”. De fapt, cum însuşi preşedintele Vladimir Putin, sugera duminica trecută, aceste operaţiuni ar putea fi mesajul trimis către SUA şi aliaţii săi occidentali cu privire la redresarea puterii militare după deceniile post-sovietice de decrepitudine.

“Pentru experţi, una era să presupună că Rusia posedă un astfel de armament şi alta e să vadă că acesta chiar există, că industria noastră de apărare chiar le fabrică, că sunt de înaltă calitate şi că avem chiar şi personal instruit să le folosească. Au văzut acum că Rusia deţine aceste arme şi că este gata să le folosească dacă intersele ţării şi poporului o cer”, a declarat Vladimir Putin într-un interviu pentru televiziunea rusă de stat.