Analiză EVZ. La ce folosește inflația de prezidențiabili de Dreapta

Analiză EVZ. La ce folosește inflația de prezidențiabili de Dreapta

Sociologii Sebastian Lăzăroiu și Barbu Mateescu sunt de părere că existența mai multor candidați anti-PSD are avantajul de a mobiliza mai mulți votanți din zone diverse, cu condiția ca aceștia să nu se atace virulent.

Dreapta se confruntă cu o inflație de candidați pentru alegerile prezidențiale, în timp ce pe Stânga se conturează o singură candidatură, cel mai probabil a lui Victor Ponta.

Klaus Iohannis se pregătește să fie candidatul PNLPDL, în contextul în care este foarte posibilă retragerea lui Cătălin Predoiu. Cristian Diaconescu va intra în cursa prezidențială din partea PMP, iar fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a anunțat și el că ia în calcul o candidatură. Nici Mihai Răzvan Ungureanu nu exclude această variantă și nici președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu.

Sociologul Sebastian Lăzăroiu este de părere că avantajul candidaturilor multiple este acela „că pot colecta voturi din zone foarte diverse”. „Electoratul de dreapta este mai divers decât așa-numitul electorat al Stângii. E destul de greu să găsești un singur candidat care să-i mulțumească pe toți. Deci să ai doi, maximum trei candidați, nu e neapărat ceva rău”, a subliniat Lăzăroiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul consilier prezidențial a adăugat că, în perspectiva turului al doilea de scrutin, „cu cât vor fi mai mulți candidați cu atât va fi mai mare tentația lor de a sublinia diferențele față de ceilalți și atunci electoratele lor ar deveni ireconciliabile”. Astfel, Ponta ar fi avantajat dacă doi sau trei candidați ai Dreptei s-ar ataca sângeros în timpul campaniei pentru prezidențiale, a mai susținut Lăzăroiu. „Iohannis, Diaconescu și MRU ar putea reprezenta o tripletă acoperitoare pentru electoratul de Dreapta și au avantajul că nu sunt chestiuni atât de disputabile între ei”, consideră sociologul.

Mai multe ținte

Sociologul Barbu Mateescu este și el de părere că existența mai multor candidați anti-PSD poate mobiliza mai mulți votanți în turul întâi și, poate, în turul al doilea. „De exemplu, dacă Iohannis ar fi candidatul unic ar veni oare la vot cei care au o opțiune de vot anti- PSD dar îl displac pe Iohannis? În scenariul actual ei au și alte opțiuni (Diaconescu, MRU, etc.)”, a argumentat Mateescu.

El a adăugat că, în contextul inflației de candidați de dreapta, „candidatul PSD ar trebui să atace mai multe ținte, dar, pe de altă parte, poate specula imagologic neînțelegerile din opoziție”. „Altfel spus, opoziția nu e destul de fărâmițată pentru ca Ponta să poată beneficia în mod decisiv”, mai crede Mateescu.

Sociologul a mai punctat că, dacă PNL și PDL ar fi avut candidaturi separate, s-ar fi deschis o oportunitate pentru Dan Diaconescu, care s-ar fi putut strecura în turul doi cu ceva noroc:„Un tur doi Ponta vs. Dan Diaconescu ar fi fost perfect pentru PSD, reprezentând o situație similară cu cea din 2000”.

Iohannis:Ponta să se înscrie în PNL

După ce premierul Victor Ponta a afirmat că este mai liberal decât Iohannis, președintele interimar al PNL l-a invitat ieri pe șeful Executivului să se înscrie în PNL. „Iată o metodă ușoară prin care PNL poate să primească funcția de prim-ministru: dacă dl Ponta este așa de liberal îl invit să se înscrie în PNL. Oricum se pare că a votat cu liberalii”, a punctat Iohannis. În plus, ieri, la o ședință cu liderii județeni ai PNL, Iohannis i-a informat pe colegii săi că fuziunea cu PDL trebuie să se facă după alegerile prezidențiale, urmând ca în 2016 să se facă alegeri pentru funcțiile de conducere ale noului mare partid.