ANALIZĂ: Cum o poate suspenda Iohannis pe Dăncilă

ANALIZĂ: Cum o poate suspenda Iohannis pe Dăncilă

Constituția îi oferă președintelui Klaus Iohannis dreptul legal să ceară urmărirea penală a premierului Vioricăi Dăncilă fără să fie nevoie de votul Parlamentului.

Pasul 1. Potrivit Constituției, Președintele României are dreptul să ceară urmărirea penală a Prim-ministrului doar dacă acesta nu este parlamentar și numai pentru faptele săvârşite de premier în exerciţiul funcţiei. Dacă prim-ministrul este senator sau deputat, atunci doar Senatul sau Camera Deputaților au dreptul să ceară urmărirea penală.

Pasul 2. După ce a cerut urmărirea penală a prim-ministrului, atunci Președintele României poate dispune suspendarea acestuia din funcție printr-un Decret prezidențial.

Pasul 3: După suspendarea din funcție a prim-ministrului, Președintele îl numește pe unul din membrii Guvernului în funcția de prim-ministru interimar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul Viorica Dăncilă nu este parlamentar, astfel că președintele Klaus Iohannis poate cere urmărirea sa penală, după care o poate suspenda din funcție, fără să fie nevoie de un vot în Parlament.

„(2) Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie” (Articolul 109 din Constituție)

Misterul plângerii lui Orban

Surse liberale au spus, joi, pentru EVZ, că președintele PNL, Ludovic Orban, ar fi depus joi dimineață, la Parchetul General, o plângere penală pe numele premierului Viorica Dăncilă.

Potrivit surselor Evz, infracţiunile vizate în plângerea penală sunt: „înaltă trădare”, „uzurparea funcţiei publice”, „difuzarea de informaţii neplublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului”.

Contactat joi de EVZ, purtătorul de cuvânt al PNL nu a confirmat dar nici nu a negat această informație. Liderul PNL Ludovic Orban nu a putut fi contactat până la ora trasnsmiterii știrii.

Parchetul General a comunicat, joi, la solicitarea EVZ, că nu poate să confirme dacă s-a depus o plângere penală pe numele unei persoane decât în situația în care persoana care a depus plângerea anunță public acest lucru.

Dăncilă: „Orice e posibil”

Premierul Viorica Dăncilă a declarat la începutul săptămânii că se teme de o plângere penală împotriva sa după ce a refuzat să-și dea demisia din funcție la solicitarea președintelui Klaus Iohannis.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, ieri, la Parlament, că se simte „amenințată” de Klaus Iohannis pentru că acesta i-a cerut de două ori demisia din funcție și, în fața refuzului primit, șeful statului i-a transmis public în weekend: „Cred că ar face bine să facă ce i se spune”.

„Oricărui om îi este teamă de o plângere penală”, a spus ieri Dăncilă. Premierul a adăugat, referitor la o plângere penală împotriva sa, că „orice este posibil”.

Klaus Iohannis a solicitat, pe 27 aprilie și pe 7 mai, demisia din funcție a premierului pentru intenția Guvernului de a muta ambasada României de la Tel Aviv în Israel și pentru evoluția „total nesatisfăcătoare” a finanțelor publice. PSD și Dăncilă au exclus varianta demisiei premierului.