ANCHETĂ DNA. 8.000 de romi, școlarizați pe hârtie de funcționarii Ministerului Educației

ANCHETĂ DNA. 8.000 de romi, școlarizați pe hârtie de funcționarii Ministerului Educației

La sosirea „mascaților”, angajații Ministerului Educației au fugit cu două laptop-uri. După ce au fost prinși, nu au recunoscut că le-ar aparține. În afacere ar fi implicat și Liviu Ispas, secretarul general al instituției.

Un contract finanțat din fonduri europene, cu beneficiar direct Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și semnat în 2009 este verificat de procurorii DNA. Potrivit unor surse judiciare, valoarea acestuia este de 18.500.000 de lei, din care aproape 16 milioane de lei, finanțare nerambursabilă din partea Fondului Social European.

Un scop „nobil”

Pe hârtie, proiectul „Toți la grădiniță, toți în clasa I” are un scop nobil: creşterea accesului la educaţie al copiilor din comunităţi defavorizate, cu precădere romi. Grupul țintă era format din 8.000 de copii. În realitate, există informații potrivit cărora banii s-au cheltuit fără să existe documente justificative pentru cererea de rambursare depusă. Mai mult, potrivit acelorași surse, protagoniștii acestei fraude au început să fabrice documente care să le susțină versiunea și care să le justifice cheltuirea celor 18 milioane de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma unui denunț, procurorii anticorupție au făcut ieri trei percheziții la Ministerul Educației Naționale, la Unitatea de Management a Proiectelor cu Finanţare Externă și la birourile Organismului Intermediar – Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic din Bucureşti. Când polițiștii au ajuns la adrese, câțiva funcționari implicați în caz erau pe picior de plecare. În mașina lor au fost descoperite două laptop-uri pe care s-a lucrat la proiectul amintit. Întrebați cui aparțin cele două calculatoare, funcționarii au dat din umeri. Ei au susținut pur și simplu că nu știu cine le-a adus în mașină și cum au ajuns acolo.

Potrivit unei cereri de ofertă pentru servicii de contabilitate postată pe internet, șefa proiectului este Rodica Bruss. Din echipa de management a proiectului au mai făcut parte: Florin Fleican, Andreea Dobrican, Liviu Ionuț Popescu, Florentina Fache, Raluca Vlădăreanu, Rosemarie Economu, Alin Adrian Oanaca, Mirabela Amarandei, Magda Ingrid Roşca și Rodica Cristian.

O singură cerere

Potrivit acelorași surse, există indicii că a fost depusă o singură cerere de rambursare, precum și cu privire la faptul că nu există documente justificative pentru cheltuielile efectuate și pentru cererea de rambursare depusă. Urmează ca mai multe persoane să fie chemate la audieri în vederea clarificării denunțului.

Apropiatul lui Andronescu

Potrivit unor surse judiciare, există indicii cu privire la implicarea secretarului general al Ministerului, Gabriel Liviu Ispas (foto), cunoscut ca un apropiat al fostului ministru Ecaterina Andronescu. În ultima sa declarație de avere, Ispas și-a trecut agoniseala. Niciun teren, nicio casă, în conturi 113.000 de lei. Secretarul Ministerului a mai declarat un împrumut către un anume Octavian Dragomir. În 2012, Liviu Ispas a încasat bani din mai multe locuri. 14.000 de lei de la Universitatea București pentru activitatea sa de lector. Pentru funcția de consilier al Ecaterinei Andronescu, în perioada mai - decembrie 2012, Ispas a mai încasat 19.000 de lei. Cei mai mulți bani, secretarul Ispas i-a încasat de la Universitatea Titu Maiorescu, adică 64.000 de lei, net. Ispas este și avocat, postură din care a încasat 30.000 de lei. Același personaj este membru în consiliul științific al Institutului Național al Notariatului, de unde a primit 3.000 de lei.