ANCHETĂ în cazul poliţistului care a îndreptat pistolul către un cameraman în timpul unei PERCHEZIŢII

ANCHETĂ  în cazul poliţistului care a îndreptat pistolul către un cameraman în timpul unei PERCHEZIŢII

Inspectoratul Poliţiei Judeţene Timiş a anunţat demararea unei anchete interne menite să lămurească împrejurările în care un ofiţer de la Crimă Organizată ar fi ameninţat cu pistolul un cameraman de la Kanal D, în timpul unei percheziţii la domiciliul unui traficant de droguri. Oficiali din Poliţia Română au precizat, pentru EVZ, că jurnaliştii au fost anunţaţi despre descindere de către un reprezentatnt DIICOT, fără ştirea poliţiştilor. Poliţiştii susţin că ofiţerul incriminat a reacţionat astfel deoarece existau informaţii că traficantul vizat de percheziţii avea arme în casă pe care le-ar fi putut folosi, în curte se aflau câini de luptă iar prezenţa camerei de luat vederi ar fi agitat patrupedele şi ar fi putut pune în pericol acţiunea.

Incidentul fără precedent din Timişoara în urma căruia un ofiţer de la Crimă Organizată i-a pus pistolul în în piept unui cameraman de la Kanal D este cercetat de IPJ Timiş. „Referitor la percheziţia efectuată la domiciliul unei persoane, din municipiul Timișoara, despre care existau informații că manifestă un comportament violent, iar în curtea imobilului deține câini antrenați pentru luptă, urmând a fi dispuse măsurile legale dacă se impun”, se arată ân comunicatul IPJ Timiş.

Oficialii IPJ precizează că, în baza documentelor legale, accesul în zona care face obiectul perchezițiilor este permis doar persoanelor abilitate, prioritară fiind conservarea mijloacelor materiale de probă și a indiciilor care pot conduce la soluționarea cu celeritate a cauzei.

„Acţiunile pe care polițiștii le desfășoară în astfel de cazuri se realizează în cadrul unor dosare penale, iar activitățile procedurale care trebuie îndeplinite sunt prioritare, acestea urmărind stoparea activității infracționale și strângerea de probe pentru a fi folosite pe parcursul procesului penal. De asemenea, în toate cazurile, și în special în cele care vizează grupări de criminalitate organizată, polițiștii iau măsuri specifice pentru protecția și siguranța lor, a persoanelor vizate de activitățile procedurale, precum și a celorlalte persoane aflate în zonă”, a adăugat IPJ Timiş.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poliţistul „era agitat, euforic”

Incidentul a avut loc pe data de 10 februarie a.c.. Atunci, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara, au efectuat 41 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Timiş, Arad şi Caraş-Severin, la persoane bănuite de trafic şi consum de droguri de risc şi mare risc şi operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. La activităţi au participat şi polițiști specializați în combaterea criminalității organizate din Arad şi Caraş-Severin, poliţişti de investigații criminale, ordine publică și acțiuni speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş.

În timpul uneia dintre descinderi, din Timişoara, atunci când mascații au sărit gardul imobilului unde locuia un dealer extrem de periculos, un cameraman a început să filmeze. Un polițist de la Crimă Organizată i-a cerut să stingă lampa de la cameră, ceea ce a și făcut. Polițistul nu și-a urmat colegii la percheziții, ci a scos pistolul și a început să-l împingă pe cameramanul Silviu Crăciun, de la Kanal D: strigându- i „închide lampa, închide lampa” și jos”. I-a pus pistolul în dreptul inimii, în timp ce îl împingea cu cealaltă mână, până ce cameramanul a ajuns în genunchi, și a fost obligat să stea așa zeci de secunde. „Era agitat, euforic”, au relatat jurnaliștii prezenți la percheziții.

Mascații nu au avut nici ei noroc în locația respectivă: cineva din interioriul anchetei „a sifonat” și dealerul a reușit să fugă din casă, chiar înainte de sosirea lor.

Reţeaua traficanţilor

După efectuarea percheziţiilor, IPJ Timiş a emis un comunicat în care arată că, din cercetări a reieşit că, începând cu luna decembrie 2014, liderii grupării, patru persoane cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani, ar fi aprovizionat şi intermediat tranzacţii de cocaină, cannabis, comprimate de ecstasy şi produse cu efecte psihoactive.

Pentru distribuirea drogurilor la nivel stradal, liderii grupării ar fi folosit intermediari, poliţiştii reuşind identificarea a 32 de tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani.

În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat în vederea continuării cercetărilor 2 pistoale cu gaz deținute ilegal, 1 kg. de cannabis, 1.100 de plicuri și 200 de grame de fragmente vegetale susceptibile de a avea efecte psihoactive, mai multe comprimate de ecstasy, 8 grindere și 8 cântare.

De asemenea, poliţiştii au pus în aplicare 36 de mandate de aducere, persoanele depistate fiind conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Timişoara, pentru audieri.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Departamentului pentru Informaţii şi Protecţie Internă şi Serviciului Român de Informaţii.