Anchetă nouă la DNA: Procurorii verifică finanţări ilegale de 250.000 de euro pentru campania PDL din 2009

Anchetă nouă la DNA: Procurorii verifică finanţări ilegale de 250.000 de euro pentru campania PDL din 2009

Procurorii DNA au deschis o nouă anchetă din dosarul fostului ministru de Interne, gabriel Berca. Potrivit rechizitoriului procurorilor, totula plecat de la o declaraţie făcută la data de 17 iulie 2015, de fostul parlamentar PDL, Mihai Banu. Acesta a arătat că afaceristul Viorel Rusu ar fi dat de 250.000 euro pentru campania electorală din anul 2009 către persoane din PDL- organizaţia Bacău pentru a-i fi atribuite contracte de achiziţii publice.

“Disjungerea cauzei cu privire la faptele sesizate de inculpatul Banu Mihai în declaraţia din data de 17.07.2015, respectiv darea de către Rusu Viorel a sumei de 250.000 euro pentru campania electorală din anul 2009 către persoane din PDL- organizaţia Bacău pentru a-i fi atribuite contracte de achiziţii publice, urmând ca cercetările să fie continuate de D.N.A.-S.T.Bacău într-un nou dosar”, se arată în rechizitoriul DNA.

 

Acuzațiile DNA

Ne puteți urmări și pe Google News

Gabriel Berca, fost consilier prezidenţial şi fost ministru al Internelor, a fost trimis în judecată, la începutul acestei săptămâni,  în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi primit 185.000 de euro de la un om de afaceri, pentru a interveni la membri ai Guvernului să atribuie bani unei primării. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bacău l-au trimis în judecată, alături de fostul senator Gabriel Berca, şi pe fostul deputat Mihai Banu, tot pentru trafic de influenţă. În acelaşi dosar va fi judecat şi fiul fostului deputat, Lucian Banu, pentru complicitate la trafic de influenţă, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

 

Ce a mai declarat Mihai Banu

Potrivit sursei citate, iniţial, fiind audiat în calitate de suspect la data de 09 iulie 2015, Banu Mihai  a negat comiterea infracţiunii reţinute în sarcina sa. Ulterior, la 17 iulie2015, Banu a dat o nouă declaraţie din care rezultă că imediat după preluarea de către Berca Gabriel a conducerii organizaţiei judeţene Bacău a PDL, în luna aprilie 2010, şi numirea sa ca secretar general al organizaţiei, l-a cunoscut pe Rusu Viorel, acesta fiindu-i prezentat ca principalul sponsor al partidului. Banu Mihai a declarat că, iniţial, a purtat cu Rusu Viorel mai multe discuţii de principiu cu privire la continuarea sponsorizării partidului.

"În perioada în care au ocupat funcţii de conducere în cadrul PDL Bacău, Banu Mihai şi Berca Gabriel stabileau necesităţile financiare ale partidului iar Berca Gabriel, după efectuarea calculelor şi în funcţie de aceste necesităţi, îi spunea lui Banu Mihai să meargă la Rusu Viorel, stabilind totodată şi suma de bani pe care să o ceară de la acesta", se mai arată în rechizitoriu.

 

"Cheltuieli de protocol"

Banu Mihai a recunoscut că, în perioada cuprinsă între toamna anului 2010 şi primăvara anului 2012, a fost de mai multe ori la Rusu Viorel, de la care a luat sume de bani, în lei sau euro, totalizând, în opinia inculpatului, echivalentul a 80.000 euro. Banu Mihai a arătat că toţi aceşti bani au fost predaţi lui Berca Gabriel la sediul partidului, în calitatea sa de preşedinte al organizaţiei şi că acesta a stabilit destinaţia sumelor de bani, astfel: o parte din aceştia (aproximativ 50% din suma primită de la Rusu Viorel) erau destinaţi cheltuielilor partidului iar diferenţa rămânea în posesia şi la dispoziţia lui Berca Gabriel, ca preşedinte de partid, cu titlul de „cheltuieli de protocol”.

"Banu Mihai confirmă neînţelegerile avute cu Berca Gabriel, motivate de suspiciunea acestuia că Banu Mihai nu ar fi adus la partid toţi banii primiţi de la Rusu Viorel. Astfel, Banu Mihai a precizat că în anul 2012, posibil în perioada precampaniei electorale, Berca Gabriel l-a acuzat că şi-a însuşit sume de bani provenite de la Rusu Viorel. În aceste condiţii, Banu Mihai a întocmit o situaţie privind banii primiţi de la Rusu Viorel şi cheltuielile efectuate, inclusiv „protocolul preşedintelui”, situaţie pe care i-a prezentat-o lui Berca Gabriel, pentru a justifica aceste sume, justificări cu care Berca Gabriel a fost de acord. În urma acestor calcule, Banu Mihai a concluzionat că a primit de la Rusu Viorel doar suma de 80.000 euro, sumă ce reprezintă „bani negri pentru partid”. Inculpatul Banu Mihai a declarat că Rusu Viorel a sponsorizat partidul şi cu suma de 30.000 euro, însă această sumă ar fi fost plătită în baza unor documente, în sensul că Rusu Viorel a achitat  unele materiale de campanie electorală, plăţi făcute direct către o tipografie", se mai arată în rechizitoriu.

 

Sprijin la Guvern

Din declaraţia lui Banu Mihai rezultă, de asemenea, că în toamna anului 2010, după inaugurarea şcolii din comuna Ardeoani, Rusu Viorel i-a solicitat sprijinul în sensul intervenţiei la Guvernul României pentru alocarea sumelor necesare plăţii lucrărilor executate de societatea deţinută de denunţător. Banu Mihai a precizat că personal nu avea o astfel de influenţă, aspect pe care i  l-a adus la cunoştinţă lui Rusu Viorel, dar a transmis solicitarea acestuia lui Berca Gabriel, care avea influenţa necesară datorită funcţiilor deţinute: senator, preşedinte al PDL Bacău şi vicepreşedinte, la nivel naţional al acestui partid. 

"Banu Mihai a declarat că în cadrul discuţiilor purtate cu Rusu Viorel, acesta i-a spus că aceeaşi solicitare i-a adresat-o personal lui Berca Gabriel, care i-a promis rezolvarea finanţării. Inculpatul a mai precizat că, iniţial, Berca Gabriel a fost de acord să se implice în obţinerea fondurilor necesare însă, ulterior, a afirmat că sunt probleme în legătură cu câştigarea licitaţiei şi valoarea mare a contractului şi că va fi greu să solicite o sumă atât de mare de la Guvern. De asemenea, din declaraţia inculpatului Banu Mihai, rezultă că Rusu Viorel  a insistat în solicitarea sa de a se face intervenţii pentru asigurarea finanţării Şcolii Ardeoani, că a dat sumele de bani anterior menţionate tocmai pentru rezolvarea acestei solicitări, dar că Berca Gabriel nu i-a spus niciodată de ce nu a rezolvat solicitarea, deşi avea influenţă la nivelul conducerii centrale a partidului, partid aflat la guvernare în acea perioadă. Inculpatul Banu Mihai a declarat că acesta nu a fost singurul caz în care Berca Gabriel a promis rezolvarea unei probleme şi nu s-a ţinut de cuvânt", se mai arată în rechizitoriul DNA.