Anchetă The Guardian: Studenţii ROMÂNI din Marea Britanie, ţinta unor măsuri DISCUTABILE. Se încearcă descurajarea imigraţiei?

Anchetă The Guardian: Studenţii ROMÂNI din Marea Britanie, ţinta unor măsuri DISCUTABILE. Se încearcă descurajarea imigraţiei?

Marea Britanie a suspendat încă din noiembrie anul trecut acordarea unor împrumuturi destinate studenţilor români şi bulgari, în urma unor "suspiciuni" create de o creştere a numărului de înscrieri la colegii britanice, după cum relata The Telegraph.

Această „măsură” continuă să creeze controverse. Secretarul de stat pentru Universităţi, David Willetts, a declarat că suspendarea împrumuturilor pentru studenţii din cele două ţări a fost decisă dupa ce s-a observat o creştere "neobişnuită" a numărului celor care primesc sprijin din partea Student Loans Company (SLC).

Au pretins

The Telegraph nota că aproximativ 5.500 de români şi bulgari au primit prima plată a împrumutului pentru cheltuieli de întreţinere în 2013. Majoritatea studenţilor sunt înregistraţi la "furnizori alternativi" mai mici, care oferă diplome naţionale superioare (HND) şi alte calificări non-universitare. „Doar un sfert dintre cei cărora li s-a cerut să prezinte dovada cu privire la rezidenţă au făcut acest lucru”, precizat publicaţia. Care adăuga că „cei care nu au reuşit să prezinte aceste dovezi riscă recuperarea împrumuturilor, unii oficiali britanici estimând că este vorba despre o valoare totală de aproximativ un milion de lire sterline”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În luna noiembrie a anului trecut, 7.500 de studenţi români şi bulgari din Marea Britanie s-au trezit cu bursele şi ajutoarele de întreţinere suspendate, fără avertisment. Guvernanţii britanici au pretins, la acel moment, că nu este o măsură discriminatorie, toţi studenţii străini trecând prin acelaşi proces de verificare, fiind solicitaţi să probeze că au locuit cel puţin timp de trei ani în Marea Britanie, înainte de a solicita şi beneficia de stimulentele financiare.

„Am fost şocată”

O anchetă a cotidianului The Guardian arată că, de fapt, studenţii români sunt ţinta măsurilor menite a descuraja orice formă de migraţie dinspre ţara noastră, spre Marea Britanie. The Guardian prezintă două cazuri ale unor studenţi care sunt rezidenţi în Marea Britanie de mai bine de trei ani şi, în pofida faptului că au demonstrat acest lucru, nu mai beneficiază de stimulentele financiare; dimpotrivă, li s-au imputat sumele „necuvenite”. Crina Petrariu, 34 de ani, studentă în anul doi la Chimie şi mamă a unui copil de 6 ani, a primit acum trei luni notificarea de suspendare a plăţilor şi solicitarea de restituire a sumei de 3.500 de lire sterline (19.135 lei). „Am fost şocată, dar mi-am spus că e o eroare la mijloc. Am sunat persoanele care se ocupă de finanţarea studenţilor şi mi-au spus că s-a adoptat o nouă lege, prin care Guvernul le cere să oprească toate plăţile pentru români şi bulgari”. Petrariu a transmis imediat extrasul bancar prin care a demostrat că locuieşte în Marea Britanie de cinci ani, dar nici acum plăţile nu au fost reluate. „Îi rog pe politicieni să nu ne distrugă viaţa cu jocurile lor populiste. Poate că acestea le aduc voturi, dar pe noi ne afectează foarte mult şi nu este corect”, spune Crina Petrariu.