ANDREI CRACIUN: Romanii si sexul

ANDREI CRACIUN: Romanii si sexul

Andrei Craciun isi aminteste de vremurile cand romanii gustau stiri fabricate si Loredana darama Constantinopolul cu sanii.

La inceput a fost asa. Romanimea post-ceausista s-a rupt in doua. Celor pentru care dogmatizarea „rosie” n-a fost epidermica, anii ‘90 trebuie sa le fi semanat cu iadul descreieratilor.

Romanul nostru pudic nu diferea esential de vecinul rasaritean descris de Vasile Ernu in „Nascut in URSS”: „Cand, in perioada Perestroika, a aparut filmul Micuta Vera, s-a scandalizat toata lumea. Mai intai, pentru ca se prezenta pentru prima data un act sexual destul de complex (...). Si, in al doilea rand, ceea ce a revoltat milioane de cetateni sovietici, fie ei membri de partid sau nu, a fost ca eroina e plasata deasupra partenerului in timpul actului sexual. Asta da revolutie sexuala”.

Ceilalti, motorul dezinhibat si dezlantuit al societatii, se manifestau ca un copil scapat de sub supraveghere intr-un raion de dulciuri. Supradoza. Generatia asta in blugi si adidasi a rupt valul enigmelor, cum rup astazi tacerea invitatii lui Dan Diaconescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

De o saptamana stau ingropat in arhive si citesc ziare din deceniul trecut de (deja!) sapte ani. Primele tabloide erau fabuloase. Redau fidel uimirea, dezgustul, curiozitatea in fata acestui domeniu, cunoscut doar din revistele „americane”, lucioase, plasat, pana atunci, sub ingrijirea atenta a Partidului (dictatura asupra nevoilor era reala si dureroasa).

Ce se scria in Romania anilor ‘90 despre sex? Homosexualii erau demonizati. Perceputi drept deviatii ale naturii, ei comiteau cele mai oribile asasinate. Homosexualii se amorezau la discoteca din sat si apoi isi infigeau furci in spate in ritm de rock’n-roll.

Lesbienele erau mai putin prezente si reflectate (deh! slabiciune de redactori) cu o oarecare gingasie. Marsurile gay, cu tot cu pietre si ocara mistico-traditionalista, nici nu puteau fi concepute. Articolul 200 era aparat cu dintii de invazia acestor „putreziciuni ale Occidentului”.

„Normalii” nu stateau, nici ei, prea bine. Gama de violuri era mai ampla decat au visat vreodata editorii stirilor de la ora cinci: „Doi asistenti sanitari violeaza o oligofrena”; „O doamna a fost violata in curtea unei intreprinderi de stat!”; „O femeie a fost violata cu bestialitate. Inainte sa se produca fapta, ea l-a rugat pe agresor sa-si puna prezervativ”.

Ca tot veni vorba de prezervative, in ‘92, stirea asta tinea prima pagina: „Asta ne mai lipsea! Nu se mai gasesc prezervative in Titan!”. Mai vreti? „Un barbat s-a masturbat sapte kilometri dupa viaduct!”; „In semn de protest/Suparat pe patronat, un angajat si-a scos penisul in fata conducerii”; „Aghesmuit bine/ Un moldovean a stat pe closet pana i-a degerat penisul”.

Inspre anul 2000, ne puteam „delecta” cu: „Doua cadavre si-au petrecut ziua indragostitilor intr-o garsoniera din Buzau” sau „America tremura, Monica Lewinski deschide gura...” Candoarea maselor era extrema.

Gustau stiri fabricate (amuzant, ce-i drept). I-auziti: „Desi este virgina, o britanica a nascut trei copii!”. Vremurile cand sanii mari ai Loredanei Groza daramau pentru a doua oara Constantinopolul nu sunt asa departe. Aproape de majoratul democratic, adolescentul Romania inca prizeaza sexul. Acum trei zile, la OTV, a intrat in scena teribilul Puleasca...

De acelasi autor, cititi si blogul lui Andrei Craciun - Coltul Rosu