Angela Merkel, în Polonia, în încercarea de a salva UE post-Brexit

Angela Merkel, în Polonia, în încercarea de a salva UE post-Brexit

Cancelarul german s-a întâlnit cu premierul Beata Szydlo, dar și cu liderul partidului Lege și Justiție, Jaroslaw Kaczynski, considerat liderul din umbră al Guvernului

Angela Merkel și Beata Szydlo au subliniat cât de importante sunt relațiile dintre țările lor, dar au atins și subiecte mai sensibile.

Polonia se opune proiectului Nord Stream 2, pentru construcția unei conducte de gaze între Germania și Rusia, premierul susținând că această idee nu este acceptabilă pentru Polonia.

Nevoia de aliați

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul ei, Merkel a ridicat problema anchetei Comisiei Europene în ceea ce privește încălcarea principiilor statului de drept. Oficialul german a amintit mișcarea poloneză anti-comunistă Solidaritatea, care a inspirat-o în tinerețea ei, și a vorbit despre importanța în societatea de azi a „statului de drept, pluralismului și libertății presei”.

Merkel are nevoie de susținere din partea guvernului polonez (îngrijorat de posibilitatea creșterii puterii Bruxelles-ului) care să fie de acord cu reforma, în martie, atunci când se va declanșa Brexitul.

Relațiile au fost reci în ultimii ani între Germania și Polonia, dar diplomații polonezi vor să găsească un aliat în UE, după ce Marea Britanie va părăsi Uniunea.

Alături de Merkel

Kaczynski a declarat, într- un interviu: „Merkel ar fi cea mai bună pentru noi. Mai ales că împotriva ei va candida Martin Schulz, care nu se poate controla, ci atacă și țipă”. Schulz a criticat Polonia, în 2015, când guvernul de la Varșovia a refuzat să primească imigranți, spunând că acest lucru denotă „lipsa solidarității europene”.

Amenințări

UE ar putea suspenda dreptul de vot al Poloniei, dacă Varșovia nu dă curs solicitărilor Comisiei Europene privind respectarea statului de drept, a declarat, luni, Jyrki Katainen, vicepreședinte al CE. Luna aceasta expiră termenul dat de Comisie guvernului polonez, pentru a răspunde preocupărilor legate de reforma Tribunalului Constituțional, termen anunțat în decembrie, după un an de tensiuni în relațiile dintre Polonia și CE, acesta din urmă invocând o derivă autoritară a PiS.