Cultură

ANIVERSARE REGALĂ: ‘Crainicul de glorie’, după 88 de ani

Autor: | duminică, 25 octombrie 2009 | 48 Comentarii | 0 Vizualizari
Pe 25 octombrie 1921, România era pusă faţă în faţă cu un viitor care avea să nu mai vină niciodată. La 88 de ani distanţă, după trei dictaturi teribile şi două decenii democratice trăite ‘original’, Regele Mihai I rămâne ultimul semn al unei normalităţi pierdute undeva între filele cărţilor de istorie.

Fără idealizări inutile: perioada interbelică nu e despre modelul unei Românii perfecte. Este însă povestea unei ţări verticale ÅŸi a unor români încă aflaÅ£i pe partea corectă a civilizaÅ£iei. În ziua când ultimul monarh al României împlineÅŸte 88 de ani, EVZ vă oferă tuÅŸele în culori vechi ale sărbătorilor dinastice de demult.

În tunelul invizibil al memoriei, fraza următoare se citeÅŸte aÅŸa: înainte ca România comunistă să-ÅŸi incinereze toată tradiÅ£ia spirituală, familia regală era punctul din care plecau firele invizibile ale solidarităţii ÅŸi speranÅ£ei. Sună uÅŸor patetic ÅŸi inutil. Din paginile roase de timp ale ziarelor interbelice transpare însă o forţă ciudată ÅŸi aproape necaracteristică. Ne întoarcem în urmă cu 88 de ani.

101 lovituri de tun sună de peste timp

Este 25 octombrie 1921, iar noaptea s-a aÅŸezat deja în tăcere pe zidurile Castelui PeleÅŸ. E aproape 7 ÅŸi patruzeci de minute când liniÅŸtea e pulverizată de Å£ipătul scurt al unui nou-născut. Regina Maria îl îmbrăţiÅŸează pe Principele Carol. Doctorii Lauros, Romalo ÅŸi Manicatide sunt tensionaÅ£i, încercând să se asigure că totul e în ordine cu Principesa MoÅŸtenitoare Elena. Doamnele de onoare ale suveranelor zâmbesc corect-protocolar ÅŸi invocă divinitatea. Familia Regală are un nou moÅŸtenitor: micul Principe Mihai.

Peste doar câteva ore, la BucureÅŸti, 101 lovituri de tun anunţă Capitalei că Dinastia păşeÅŸte spre viitor. Nimeni nu are de unde să ÅŸtie că, peste doar 26 de ani, Mihai va fi forÅ£at de o istorie ambiguă să părăsească Å£ara. Nimeni nu are de unde să ÅŸtie că, peste ÅŸase decenii, fostului monarh nu se i va permite să revină în Å£ară. Nimeni nu are de unde să ÅŸtie că, 88 de ani mai târziu, România va scrie în regim telex despre aniversarea celui descris în termenii următori de ziarul „Universul”, în octombrie 1921:

“Ce vremuri îl întâmpină pe prinÅ£ul Mihai! Zile de prefacere socială, zorile unei alte lumi, aurora unei democraÅ£ii bine înÅ£elese. Lupte omeneÅŸti pot să mai vină încă, frământări sociale nu vor lipsi generaÅ£iunii noastre, închegări noi se vor pune la cale, cetăţi vor pieri ÅŸi alte cetăţi se vor aÅŸeza pe locul lor. În tot cazul, generaÅ£ia care se ridică ÅŸi în mijlocul căreia va zâmbi imaginea noului prinÅ£, va avea o misiune importantă de îndeplinit.

Ea va trebui să realizeze ÅŸi Unirea sufletească a poporului românesc, îndrumându-l spre o educaÅ£ie care să-l pună în deplină înÅ£elegere cu democraÅ£ia ÅŸi spiritul de pace ce e probabil că vor domni pe pământ când cei mai tineri din generaÅ£iunea noastră vor fi îmbătrânit sau vor fi trecut pragul morÅ£ii de demult. Steaua prinÅ£ului Mihai va lumina pe cerul acelei generaÅ£ii de români care se ridică acum. La înălÅ£imea ÅŸi în lumina acelei generaÅ£iuni, noul prinÅ£ va avea o cale nouă de străbătut. Fie ca cerul să binecuvânteze România noastră. Fie ca oamenii din vremurile viitoare să evoce amintirea celor de azi, mai cu drag decât ne aducem noi aminte de cei vechi!”.


24 august 1926 – „Aniversare regală, M.S. Regele împlineÅŸte 61 de ani. Cum naÅ£ionalismul românesc e împletit cu devoÅ£iunea faţă de Suveran, tara doreÅŸte Regelui Sau deplină sănătate, domnnie fericită ÅŸi viaÅ£a lungă”

CAROL AL II-LEA

15 octombrie 1931 – “Å¢ara urează Suveranului viaţă lungă, sănătate ÅŸi noroc de sfetnici capabili, spre a putea învinge toate marile greutăţi prin care trece. Poporul romÂn are dreptul să fie liniÅŸtit ÅŸi să spere, deoarece linia fericită începută de Regele Carol ÅŸi glorios continuată de Regele Ferdinand urmează în condiÅ£iunile de bunăvoinţă ÅŸi hotărâre necesare consolidării marelui aÅŸezământ ieÅŸit din războiul plătit cu sacrificii imense. Omagiul cel mai simÅ£itor care se poate aduce Regelui în această zi este o cât mai mare solidaritate naÅ£ională ÅŸi o selecÅ£iune cât mai serioasă a celor chemaÅ£i, sub Augusta Sa conducere, să corespundă intenÅ£iunilor Sale, identificate cu aspiraÅ£iunile întregului neam”. În aceeaÅŸi zi, “Ministerul instrucÅ£iunii face cunoscut direcÅ£iunilor ÅŸcolare de toate categoriile că, fiind a 38-a aniversare a zilei de naÅŸtere a Regelui, cursurile ÅŸcolare vor fi suspendate. În dimineaÅ£a zilei, elevii vor lua parte la tedeumurile ce se vor oficia la toate bisericile din Å£ară”.


25 octombrie 1941 – “În zilele cele mai dure ce i-a fost dat să îndure odată cu prăbuÅŸirea hotarelor, în ceasurile dureros de penibile când vedea năruindu-se uriaÅŸa operă a făuritorilor unirii, în clipele de amară suferinţă, poporul român primea cu bucurie ÅŸi nădejde vestea suirii pe Tron a tânărului ÅŸi curatului nostru Suveran, Regele Mihai I. ÎmplineÅŸte azi 20 de ani de viaţă, mai mult de un an de domnie ÅŸi, odată cu fiinÅ£a Sa din acest început al bărbăţiei, Regele Mihai I apare ca expresiunea nădejdilor româneÅŸti, raza speranÅ£elor unei naÅ£iuni care din unitatea sa deplină ÅŸi-a format crezul pe care nimeni nu-l poate da uitării. Sprijinit de căldura dragostei Augustei Sale Mame, cu concursul sfetnicilor Săi, în frunte cu MareÅŸalul Antonescu, bazându-se pe spiritul de jertfă al întregului neam, încredinÅ£at de iubirea ÅŸi respectul tuturor românilor, Îi uram Regelui Mihai viaţă lungă ÅŸi fericită, domnie rodnică ÅŸi binecuvântată, a cărei mulÅ£umire să se întindă peste toate plaiurile românismului, amintindu-ÅŸi de opera înfăptuită de mult regretaul Său înaintaÅŸ Ferdinand Întregitorul de Neam”

CITIÅ¢I ÅžI:


DEZBATERE EVZ: România, monarhie sau republică?SPUNE-TI PAREREA

Libertatea

B1

RTV

Realitatea

Unica

Ziare.com

Capital

Doctorul Zilei

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.