Anna Horvath, noul vicepreședinte al UDMR în relația cu autoritățile locale

Anna Horvath, noul vicepreședinte al UDMR în relația cu autoritățile locale

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat, joi, într-o conferință de presă organizată la Cluj, că Anna Horvath va deveni vicepreședintele executiv al formațiunii în relația cu autoritățile locale.

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Anna Horvath, a afirmat joi că la următoarea ședință de Consiliu Local își va anunța demisia din funcția pe care o are în administrația locală.

Kelemen Hunor a precizat că Uniunea are în plan ca în perioada următoare să facă mai multe propuneri de amendare a legislației din domeniul administrației locale, de la folosirea limbii materne, până la descentralizarea fiscală și bugetară, iar Anna Horvath va avea rolul de coordonator al acțiunilor formațiunii, în acest domeniu.

"După următoarea ședință a Consiliului Local, când demisia doamnei Horvath va fi înregistrată și va înceta și formal această funcție, am rugat-o și a acceptat să devină vicepreședinte executiv în relația cu autoritățile locale. Este o funcție care nu este ocupată de aproape un an de zile, de la alegerile locale de anul trecut este o funcție vacantă, avem nevoie de un om care cunoaște acest segment al administrației locale. Ea îl cunoaște și are autoritate în fața colegilor din administrația locală, dar în același timp este o persoană care înțelege problemele comunităților locale și găsește soluții eficiente și realizabile. Avem nevoie de un om care va fi un ajutor real în ce privește propunerile noastre legislative în Parlamentul României pentru că urmează o perioadă în care vom avea mai multe inițiative prin care vom încerca să amendăm legislația care dirijează activitatea administrației locale", a spus Kelemen Hunor, conform Agerpres. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a precizat că o susține pe Anna Horvath în decizia de a-și da demisia din funcția de viceprimar.

"După cinci luni de zile a fost o decizie grea dar o decizie pe care eu am înțeles-o, pentru că nu există niciun raționament pentru care, nici după cinci luni de zile, să nu o lași pe doamna Horvath să se întoarcă la locul de muncă să îndeplinească funcția de viceprimar. Cum nu există niciun raționament în acest moment pentru această interdicție, sunt convins că procurorul, după bunul plac, poate să prelungească această interdicție fără nicio limită. În aceste condiții doamna Horvath a luat această decizie și eu o susțin", a spus Kelemen.

El a adăugat că, în opinia sa, interdicția impusă Annei Horvath de procurori de a se întoarce la lucru și de a-și exercita funcția de viceprimar "înseamnă discreditarea persoanei ei".

Procurorii DNA au dispus, pe 11 octombrie 2016, luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile față de Anna Horvath, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Printre obligațiile impuse se află și aceea să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta, respectiv activitatea de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca. Pe 13 octombrie, Anna Horvath a anunțat că intră în concediu fără plată până la încheierea cercetărilor, fiind incorect să fie remunerată dacă nu poate presta munca la primărie.

Ulterior, în 20 decembrie 2016, a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupție, sub control judiciar, pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență și spălare a banilor.

În plus, la finalul lunii februarie 2017, Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și a identificat indicii privind posibila săvârșirea a infracțiunii de conflict de interese în materie penală de către Anna Horvath, în calitatea sa de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, motiv pentru care a fost sesizată Direcția Națională Anticorupție — Serviciul Teritorial Cluj.