ULTIMELE INFORMAȚII ÎN SCANDALUL CĂRNII - ANPC: 19 tone de carne au fost oprite de la vânzare

ULTIMELE INFORMAȚII ÎN SCANDALUL CĂRNII - ANPC: 19 tone de carne au fost oprite de la vânzare

Circa 19 tone de carne au fost oprite de la vânzare în urma controalelor de ieri ale Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului în depozite și magazine de desfacere, a anunțat astăzi Marius Alexandru Dunca, şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Nu mai puțin de 401 firme au fost controlate și s-au acordat 104 amenzi, în valoare de 436.200 de lei.

Au fost numai probleme de etichetare, iar majoritatea problemelor au fost descoperite în depozite. Pentru carnea expirată au fost întocmite procese verbale de distrugere, a mai spus Dunca.

În total au fost controlate ieri 333 de tone, dintre care la 115 tone de carne au fost descoperite nereguli: produse expirate, marfă depozitată în condiţii improprii, ambalaje deteriorate, modificări organoleptice, lipsa de informare preţ, carne alterată, produse neetichetate corespunzator, scrie într-un comunicat ANPC.

Şeful ANPC a menţionat că au fost oprite temporar de la vânzare 94 de tone de carne, iar 19 tone au fost oprite definitiv, se menţionează în document.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, la Mehedinţi au fost găsite 1.010 kg cap piept de porc expirate din iulie 2013 şi 880 de kg carne de pui din import UE cu deficienţe de etichetare, iar în Braşov 9,8 tone picioare de porc şi 129 kg carne de porc expirate. În Neamţ, s-au descoperit 890 kg pulpe de pui si 360 kg ficat de pui din import aveau eticheta netradusă, în Bucureşti 323 kg carne curcan şi pui prezentau arsuri de congelare şi miros neplacut, iar în Bihor s-au găsit 205 kg carne de porc care nu aveau adresa producătorului pe eticheta, a spus Dunca, citat de Hotnews.ro.

" Vreau să specific faptul că scopul principal al ANPC nu este de a sancţiona contravenţional operatorul economic, ci este acela de a-l determina să respecte legea şi să respecte drepturile fundamentale şi esenţiale ale consumatorului. Politica noastră este de a preveni, înainte de a combate", a mai spus Dunca.

Carnea nu a ajuns la raft, deci consumatorii pot intra în supermarketuri linistiți, a spus șeful ANPC.

Referitor la șeful OPC Cluj care se bănuiește că ar fi implicat în scandalul cărnii expirate, Dunca a spus: „Domnul Cristian Nicula de la Cluj va da un comunicat de presă pentru jurnaliștii de la Cluj”.

În cadrul controalelor desfășurate în zilele anterioare, procurorii DIICOT împreună cu inspectorii ANPC au descoperit 230 de tone de carne cu probleme, care au fost retrase de la comercializare. Anunţul şefului ANPC a pus infractorii în gardă

Braşov. Nouă tone de carne de porc expirată din luna august 2013 au fost descoperite, ieri, într-un depozit din localitatea braşoveană Ghimbav. De asemenea, la o fabrică de preparate din carne din Rupea au fost găsite peste o sută de kilograme de carne de vită expirată.

A fost una din cele mai de amploare acţiuni derulate de inspectorii sanitari, după ce miercuri, DIICOT şi Autorităşii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, (ANPC) au fost retrase de la vânzare peste 230 de tone de carne. Din total, 150 de tone prezentau probleme.

Inspectorii au nimerit în gol

Timiş. În restul ţării, controalele de ieri nu s-au lăsat cu "victime" şi ca urmare a faptului că Marius Alexandru Dunca, şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), anunţase cu o seară înainte că vor fi vizate de controalele ANPC 18 judeţe "suspecte". Astfel, comisarii de la Protecţia Consumatorului au efectuat ieri verificări în majoritatea supermarketurilor, hipermarketurilor şi magazinelor alimentare care comercializează carne din oraşele din Timiş, Arad şi Caraş Severin. Atât reprezentanţii Direcţiei Sanitar- Veterinare, cât şi cei nouă comisari de la OPC au confirmat că nu s-au găsit loturi viciate în Timiş.

Dolj. Nici în Dolj OPC nu a găsit urme de carne suspectă. În Mehedinţi a fost depistată o problemă la o parte din etichetele produselor. Acolo unde există traducerea în diferite limbi străine a informaţiilor, una din ţările menţionate era RFG (Republica Federală Germană), care nu mai există. Originea problemelor pare a fi însă un importator din Bucureşti, deoarece carnea din Mehedinţi provenea, prin intermediar, de la un depozit din Capitală. În Vâlcea au fost şapte controale în supermarketuri şi abatoare, dar nu s-a găsit nimic. Aceeaşi situaţie este şi în Argeş, şi în Dolj.

În România, evaziunea pe piaţa cărnii se ridică la 230 de milioane de euro, iar la nivelul întregii economii, atinge 18 miliarde de euro, adică 13,7 la sută din PIB. (Georgeta Petrovici, Maria Huhulici şi Nicoleta Ene)