ANALIZĂ DE DAN ANDRONIC. Antonescu s-a retras. L-a "lucrat" Klaus Iohannis după modelul "Dragă Stolo"?

ANALIZĂ DE DAN ANDRONIC. Antonescu s-a retras. L-a "lucrat" Klaus Iohannis după modelul "Dragă Stolo"?

Un anunț-surpriză. Crin Antonescu renunță la candidatura la președinția României. O conferință de presă la care nimeni nu se aștepta, datele din zonele politice fiind total contradictorii cu parcursul evenimentelor. Lucrurile păreau așezate pe un anumit făgaș. În prima fază, liderii celor două partide de dreapta, PDL și PNL, cu rezultate slabe la europarlamentare nu aveau de gând să-și asume prea tare eșecul, încercând să-și mascheze înfrângerea prin butaforia unei noi construcții politice.

Precum Orbul (Vasile Blaga a uitat că promitea 18-20 la sută la europarlamentare în urmă cu două luni, dar ce mai contează încă o contra-performanță pentru liderul PDL) și Surdul (Crin Antonescu, autorul unui alt dezastru la alegeri, asumat ușor forțat de evenimente) cei doi aveau de gând să bâjbâie prin politica românească sperând că românii se vor sătura de Victor Ponta și vor veni din nou la guvernare.

Aveau jocurile făcute, cu o alianță PNL-PDL, tandemul Antonescu-Iohannis, guvern alternativă, Cătălin Predoiu vicepremier-fantomă și o propunere ușor ironică la adresa lui Mihai Răzvan Ungureanu (fuziune prin absorbție și vom mai vedea...). Plus ignorarea sistematică a lui Traian Băsescu.

Numai că cel care pare că s-a pus de-a curmezișul tandemului este Klaus Iohannis. Imediat după alegerile europarlamentare, când părea că Antonescu ezită să-și asume responsabilutatea, sau încerca să creeze un moment dramatic, Iohannis i-a trimis DEMISIA PRIN FAX. Obligându-l imediat să procedeze la fel. Tot Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura la președinția PNL, a avut întâlniri cu liderii partidului în absența lui, a luat câteva poziții publice total opuse lui Crin Antonescu. A construit nemțește un eșafodul candidaturii lui Antonescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce s-a schimbat în ultimele 48 de ore?

Ceva important, căci, vreau să vă reamintesc că în urmă cu câteva zeci de ore Crin Antonescu declara la B1 TV: "În materie de voci, în aceşti cinci ani de zile de când se discută despre ipoteza că aş putea candida sau că aş putea fi preşedinte, de când conduc PNL, că sunt exact cinci ani, eu am auzit toate mizeriile de pe lume împotriva mea, nu faptul că aş avea sau n-aş avea şanse. De murit, am murit de trei ori pe zi în aceşti cinci ani, politic vorbind. Sigur că pot fi candidat la Preşedinţie, pot şi câştiga. Sigur că există în continuare posibilitatea Crin Antonescu - candidat la Preşedinţie, există chiar realitatea. V-am spus, în baza unei hotărâri în vigoare, sunt candidatul la Preşedinţie al PSD şi al PNL, fostul USL. Eu însumi am spus că după părerea mea această hotărâre, dacă se menţine, ar trebui reînnoită, sigur, dacă e schimbată, e schimbată".

Acum pare că s-a schimbat ceva. Chiar substanțial. Crin Antonescu a renunțat.

Trebuie meționat un lucru: această analiză este scrisă la cald, cu elementele care ne stau la dispoziție. Poate că se ascunde altceva în spatele renunțării lui Crin Antonescu, poate că asistăm la o manevră inteligentă, dar un lucru este cert: nu căutați explicații savante și jocuri de culise subtile acolo unde este doar o bătălie pentru putere. Pare că mai curând liberalilor le-a venit la îndemână să scape de Antonescu.

După un scenariu patentat în 2004, când Theodor Stolojan, un candidat cu nervii în pioneze și sleit sufletește, a fost înlocuit cu Traian Băsescu. Și atunci Alianța DA a reușit.