Apel disperat al prof dr Horațiu Suciu, șeful celei mai bune clinici de chirurgie cardiovasculară din România: Medicul care a transplantat 10 inimi în acest an arată cum autoritățile pun pe butuci chirurgia românească | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ ”

Apel disperat al prof dr Horațiu Suciu, șeful celei mai bune clinici de chirurgie cardiovasculară din România: Medicul care a transplantat 10 inimi în acest an arată cum autoritățile pun pe butuci chirurgia românească  | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ ”

Ancheta desfășurată de Evenimentul zilei în legătură cu situația precară a transplantului autohton merge mai departe. După scandalul încă nestins care a vizat cazul transplantului pulmonar, astăzi evidențiem amatorismul autorităților în ceea ce privește activitatea unuia dintre cele mai importante centre medicale din România: Institutul de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș (IUBCvT). „Ministerul Sănătății nu este interesat de medicina de performanță”, sună verdictul sumbru al prof. dr. Horațiu Suciu

Întâlnirea dintre Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, și medicii responsabili de cele mai bune centre de transplant din țară, consumată luni dimineață în București, s-a vrut a fi secretă. Tânărul ministru, înghiontit, se pare, și de președintele Klaus Johannis, s-a pus la dispoziția specialiștilor români, jigniți în ultima perioadă de declarațiile mai puțin inspirate ale tehnocratului. EVZ a fost singurul ziar care a prezentat, în ziarul de ieri, detalii de la această rundă de discuții privind situația dezastruoasă în care se zbate activitatea de transplant.

FOTO: Medicul Horațiu Suciu

Ne puteți urmări și pe Google News

Doar 53% din bugetul pentru transplant a fost cheltuit!

Printre concluziile acestui dialog, schițate ieri de Vlad Voiculescu, s-a desprins și o informație-cheie: anul acesta s-a cheltuit doar 53% din bugetul alocat activității de transplant! Voiculescu a detaliat: „Există finanțare și toate instrumentele care erau până acum la dispoziție sunt în continuare la dispoziția tuturor spitalelor. Ministerul Sănătății finanțează această activitate aș spune mai degrabă bine. Din programul național pentru transplant banii consumați față de bugetul alocat în acest an sunt undeva la 53%. Nu se pune în niciun fel problema de finanțare”.

Ba se pune, domnule ministru! Și se pune chiar serios. Depune mărturie prof dr Horațiu Suciu, șeful Clicinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IUBCvT: „Se adună, se adună nemulțumirile până se umple paharul și dă pe afară. Nu vrea nimeni statuie, dar parcă prea e bătaie de joc. Este un dezinteres general, și din partea Ministerului, și din partea doctorilor. Ce pot să spun? În ultima perioadă, de când cu acest scandal legat de transplantul pulmonar, n-am mai primit niciun apel de la vreun donator. În plus, ca s-o spunem pe-aia dreapta, e o problemă mare de finanțare. Nu știu cum de s-a cheltuit doar 53% din banii alocați activității de transplant în condițiile în care Institutul pe care-l conduc n-are suficiente resurse pentru a transplanta inimi. Am să vă explic amănunțit”.

„Ia, de aici, niște bănuți, să faci un transplant!”

„Doctorul inimilor de copii”, cum este alintat profesorul Suciu, trage aer în piept: „Finanțarea pentru transplantul de inimă se face după ureche! Ia, de aici, niște bănuți, să faci un transplant! Nu se poate așa ceva. La Institutul de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș am făcut anul acesta zece transplanturi, dar am cheltuit de două ori mai mulți bani decât aveam alocați. De ce? Pentru că, în prezent, finanțarea se face tot după criteriile stabilite în urmă cu zece ani. Socotelile nu sunt actualizate. Ne costă în jur de 24.000 de euro un transplant de inimă. Mai exact, avem alocați 107.000 de lei pentru fiecare intervenție. Asta în condițiile în care, peste hotare, un asemenea transplant se duce lejer la 100.000 de euro. E adevărat, doctorii de acolo sunt respectați, sunt plătiți la adevărata lor valoare. Dar, la noi, și dacă scădem onorariul medicilor, tot suntem la un sfert din cât ar costa afară o asemenea intervenție delicată. Hai să zicem că suntem români, suntem mai isteți, mai descurcăreți, dar, domnule, nu se mai poate face treabă cu banii ăștia! Sunt prea puțini”.

„Mergem după organe cu mașina noastră, pe benzina noastră”

Dr Horațiu Suciu avertizează: „Să faci transplant în România este strict o chestiune de orgoliu profesional. Pierdem, de fapt, bani. Mergem după organe cu mașina noastră, pe benzina noastră, în creierii nopții... Vă spun sincer că este foarte ușor să renunțăm la această activitate. Doar pentru că ne place și pentru că salvăm vieți nu înseamnă că trebuie să fim luați în râs. Mă îndoiesc că ministrul Sănătății nu știe că centrul nostru este singurul din țară care, de trei ani, are o activitate continuă în transplantul de inimă. Oricât de slabi ar fi consilierii dânsului, e imposibil să nu fi auzit de acest efort singular. Pentru mine, e clar: Ministerul Sănătății nu încurajează medicina de performanță. Să sune și ei, să ne întrebe: „Băi, fraților, voi mai mișcați ceva? Ce mai faceți acolo?”. Nimic”.

„Nu fi nanțăm proceduri, noi decontăm facturi”

Prof dr Horațiu Suciu ne-a explicat de ce este defectuos actualul mecanism de finanțare propus de stat: „Finanțarea este complet aiurea. Nu finanțăm proceduri, noi decontăm facturi. Nu avem costuri reale, nu plătim efectiv o operație, ca să se simplifice totul. Decontăm tifon, seringi, mănuși etc, de parcă în asta ar consta un transplant. De ce nu se schimbă mecanismul? Păi, nu vor, că na... Și ce simplu ar fi. Cine este în stare să fac transplant, să fie pus să facă o medie, o sumă estimativă a cheltuielilor. Dacă ar aloca, de exemplu, 2.000.000 de lei pentru zece transplanturi de inimă, un manager bun ar face, poate, 12 operații. Bunăvoință din partea noastră există”.

Jonglerii cu cheltuielile suplimentare

Dr Horațiu Suciu are mari bătăi de cap cu acoperirea cheltuielilor suplimentare: „Chiar acum consultam hârtiile legate de banii alocați. Voi întocmi o scrisoare Ministerului, voi solicita bani mai mulți, altfel...”. După câteva secunde, chirurgul reia: „Uite, avem alocați 107.000 de lei pentru un transplant, dar cum anul acesta am avut o operație mai grea, care ne-a costat 200.000 de lei, ce inginerii să fac pentru a acoperi aceste cheltuieli? Noroc că o altă operație ne-a costat mai puțin și pot realiza o medie. E nebunie! Chiar nu înțeleg de ce nu e finanțat transplantul de inimă! Mai ales că nu s-au cheltuit toți banii alocați de stat. După calculele pe care le-am făcut acum, centrul pe care-l conduc și-a depășit bugetul. Trebuie să ne așezăm la masă, să discutăm, să vedem ce facem. Pentru că doctorii se ceartă cu ministrul, ministrul cu doctorii, iar de pacienți nu mai interesează pe nimeni”.

Șuturi în fund pentru doctori

Dr Horațiu Suciu a comentat acid ultimele demersuri ale ministrului Vlad Voiculescu, care a ordonat verificări la toate marile centre de transplant: „Păi, vine să-mi ceară mie diplome, să vadă dacă sunt capabil să fac transplant de inimă? Acum, după ce am făcut 50 de asemenea operații? O aiureală! Activitatea de transplant nu e un domeniu peste care poți să intri cu bocancii. Poate se supără doctorii, intră toți în cochilie și gata. Doar n-or sta la nesfârșit să le dai tu șuturi în fund!”.