Apologia corupției cu șeful TVR

Apologia corupției cu șeful TVR

Stelian Tănase, directorul general al TVR, mai lipsea să facă apologia corupției și corupților în spațiul public.

Nu cred să mai existe în vreo țară civilizată un șef al televiziunii publice care să pledeze pentru ideea că încălcarea legii e ceva firesc, natural și normal în societate. Asta face de două zile domnul Stelian Tănase pe blogul personal.

L-au deranjat declarațiile ambasadorilor Franței și Marii Britanii despre rezultatele bune ale Departamentului Național Anticorupție. Ambasadorul Franței, Philippe Gustin, este etichetat de domnul Tănase ca fiind „naiv”. Despre ambasadorul britanic, Martin Harris, șeful TVR se plânge că „ne pisează cu corupția”.

Iritat de faptul că cei doi diplomați laudă rezultatele operațiunilor judiciare împotriva politicienilor și funcționarilor corupți, șeful TVR face apologia șpăgii: „Nu s-a prins (ambasadorul Franței n.r.) că prin zona carpato-danubiană corupția ne-a intrat în sînge, e aerul pe care îl respirăm. Ne naștem, trăim și murim cu ea. E modul nostru de viață… Ce vrea dl ambsador? Să nu ne mai scotocim prin buzunare cînd ne oprește polițaiul pe șosea? Dacă nu dai plicul, cine îți mai deschide ușa cabinetului medical? Cine te mai servește la Administația financiară? Cine te bagă în seamă la Circa de Poliție ? … Asta-i viața prin zonă. Se poate și fără !? mă întreb. Dvs. cînd ați dat ultima dată șpagă ? Și cui, mă rog!? Dar de luat, luați?”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă atât de corupt gândește ditamai șeful televiziunii publice, cum putem spera că această instituție va contribui la schimbarea mentalității celor care cred că e normal să dea și să primească mită?

Ei bine, se poate, domnule Tănase, și fără șpagă. Nu știu în ce anturaj corupt trăiți și prin ce găști de șpăgari v-ați maturizat, dar eu vă spun că se poate și altfel. Eu nu am dat niciodată șpagă și când mi s-a cerut am făcut foarte urât.

E adevărat că am fost nevoit să merg chiar și în instanță cu funcționarii care mi-au încălcat drepturile legale, dar am făcut efortul acesta. Sper cu optimism că mai există în România multe persoane care cred că legea trebuie respectată și că acesta modul corect de a rezolva lucrurile în viață.

Ca plătitor al taxei obligatorii care finanțează bugetul TVR, vreau să aud acest mesaj de la televiziunea publică și mai ales de la cei care conduc această instituție. Este jenant să constați că șeful acestei instituții gândește ca un găinar cu patru clase care trăiește cu impresia că toată lumea fură. Dacă domnul Tănase ne transmite convingerea fermă că numai așa se poate în România, este logic să ne întrebăm cât de cinstit administrează o astfel de persoană banul public?

Stelian Tănase a expus, de fapt, o mentalitate a pungașilor, care se vede tot mai clar în ieșirile publice ale patronilor lui politici. Același tip de mentalitate alimentează toate bocetele pe care le auzim la fiecare condamnare și încarcerare a unui corupt influent politic sau financiar.

Din păcate pentru România, cel mai vizibil exponent al mentalității de pungaș este chiar șeful Guvernului României, Victor Ponta, în biroul căruia își derula traficul de influență baronul de Mehedinți.

Etalon pentru această mentalitate este reacția în fața cazului Duicu: „Cum e posibil să facă anchetatorii înregistrări în clădirea Guvernului?”. Nu e grav ce făcea Duicu, la un asemenea nivel. Grav e că și-au permis anchetatorii să-l urmărească.