Ar fi putut MURI Ceauşescu mai devreme? Ce l-a salvat în ULTIMA CLIPĂ. Filmul unui cutremur neanunţat | VIDEO

Ar fi putut MURI Ceauşescu mai devreme? Ce l-a salvat în ULTIMA CLIPĂ. Filmul unui cutremur neanunţat | VIDEO

4 martie 1977, seara, recepţie în capitala Nigeriei, Lagos, în cinstea vizitei lui Ceauşescu...

La 4 martie 1977, seara, la ora 21:22 România era lovită de ceea ce avea să fie numit „Marele cutremur”. A avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter. Conform statisticilor, seismul a provocat decesul unui număr de 1.570 de persoane, la care s-au adaugat 11.300 răniţi.

Nicolae Ceauşescu, nu era în ţară. Despre unde anume era Tovarăşul, şi “filmul” întoarcerii sale de urgenţă în România, relatează cineastul Pantelie Tutuleasa, fost operator de film al familiei Ceauşescu.

Ceva nu era în regulă

Ne puteți urmări și pe Google News

“În acel moment eram regizor şi operator la Sahia Film, şi făceam parte din delegaţia oficială care îl însoţea pe Ceauşescu în Nigeria”. Căci da, la 4 martie 1977, Nicolae Ceauşescu (împreună cu Elena Ceauşescu) se afla în fruntea unei delegaţii de partid şi de stat într-o vizită oficială în Nigeria. Ce căuta Ceauşescu acolo? "Pe atunci românii erau  singurii din Europa care făceau instalaţii de foraj cu posibilitatea de a descoperi zăcământ de petrol. Miza era petrolul- iar Nigeria era bogată în petrol. De-aia s-a dus Ceauşescu acolo”, spune Tuţuleasa.

De gradul 10?

La 4 martie 1977, seara, recepţie în capitala Nigeriei, Lagos, în cinstea vizitei lui Ceauşescu. La un moment dat Ceauşescu a trebuit să ţină discursul, dar avea să fie un discurs oarecum ciudat. "În timpul discursului au început să sosească mesaje, pe telex. Nu au sosit oricum, ci treptat, anunţând fiecare în parte evoluţia nenorocirii din România. Mai târziu am aflat conţinutul. Un mesaj preciza că blocul de la Continental s-a prăbuşit, altul că blocul de la cofetaria Casata s-a prăbuşit, şi tot aşa. Ceauşescu a fost foarte calm pe parcursul discursului, deşi primea mesajele pe care le primea. Elena Ceauşescu însă părea agitată, şi nu a fost greu să ne dăm seama că ceva nu este în regulă”, îşi aminteşte cineastul. “La început, în Nigeria s-a zvonit că ar fi vorba despre o revoltă în România! Apoi a început să circule varianta unui cutremur, însă unul de gradul 10!”.

După discurs, Ceauşescu l-a anunţat, în particular, pe şeful statului nigerian, Olusegun Obasanjo, că trebuie să se întoarcă urgent în ţară…

Spre aeroport

S-au întors în România în timpul nopţii de 4 spre 5 martie 1977. "Am mers spre aeroport peste 10 kilometri, pe o autostradă suspendată. Coloana oficială cu maşina blindată în faţă".

Documentele care trebuia să fie semnate in cadru oficial au fost parafate la salonul aeroportului din Lagos, “în mod cu totul excepţional", după cum subliniază Tuţuleasa. Apoi, în avion…Ceauşescu solicitase un raport al situaţiei din ţară, “şi a dictat din avion decretul prezidenţial care trebuia să apară pe prima pagină în Scânteia, pe 5 martie”. Ceauşescu era foarte supărat, foarte nervos, nu dormise toată noaptea…Încă înainte de a ateriza la Otopeni, nu se vedea de atâta praf. “Bucureştiul era învăluit în ceaţă. Ceaţă şi praf. Avionul a mai făcut o rotire deasupra aeroportului. Atunci am crezut că avionul va scăpa de sub control.

Instalaţiile de control al traficului aerian nu funcţionau, aşa că aeronava prezidenţială a fost dirijată la sol de o staţie instalată pe un camion militar. Ceauşescu era schimbat la faţă: putea avea loc un accident, putea muri atunci, puteam muri cu toţii...”.

(Mulţumiri Studioului Cinematografic Sahia Film pentru sprijinul acordat în realizarea acestui material)