Arbitrul asigurărilor răspunde cititorilor EVZ. Dacă țin mașina în garaj, am nevoie de RCA?

Arbitrul asigurărilor răspunde cititorilor EVZ. Dacă țin mașina în garaj, am nevoie de RCA?

EVZ continuă rubrica de dialog cu cititorii, în care Marius Voniceanu vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, răspunde problemelor întâmpinate de români cu polițele de asigurare

EVZ: Petre F. din Focșani, care deține un automobil staționat în garaj de un an de zile, întreabă dacă este obligat să încheie poliță de tip RCA.

Marius Vorniceanu: Da, există obligativitatea încheierii unei polițe obligatorii de tip RCA atât timp cât mașina este înmatriculată și există posibilitatea ca la un moment dat să circule pe drumurile publice. În situația în care automobilul a fost radiat și nu mai figurează ca fiind înmatriculat, dreptul de a circula pe drumurile publice fiind pierdut, obligativitatea asigurării RCA încetează.

EVZ: Marian P. din Capitală a condus pe drumul public un autoturism înmatriculat și asigurat conform legii cu RCA în România. Nu a adaptat viteza la condițiile meteo, a părăsit partea carosabilă și a produs un accident de circulație, fiind internat în spital 10 zile. Polița RCA îi plătește spitalizarea?

Ne puteți urmări și pe Google News

Marius Vorniceanu: Asigurarea de Răspundere Civilă Auto cunoscută sub denumirea de RCA reprezintă un contract încheiat între proprietarul unui vehicul (persoana fizică sau persoana juridică) și o societate de asigurări autorizată. Societatea de asigurări plătește despăgubiri persoanelor terțe afectate/păgubite de vehiculul pentru care s-a încheiat polița de asigurare RCA. Cu alte cuvinte, polița RCA acoperă daunele produse de titularul poliței (vinovatul pentru producerea accidentului) terțelor persoane implicate în același eveniment. Astfel, în cazul în care persoana în cauză a fost vinovată de producerea accidentului, polița RCA nu acoperă cheltuielile invocate în întrebare.

EVZ: Un cititor din Craiova a fost sunat să încheie o asigurare de sănătate și i s-a spus că i se transmit actele dacă își dă acordul telefonic. Este posibil?

Marius Vorniceanu: Orice consumator de produse de asigurare are dreptul de a analiza toate documentele astfel încât decizia de încheiere a unui contract să fie în cunoștință de cauză. Drept urmare, pentru a fi de acord cu o asigurare, aceasta fiind un contract încheiat între părți (dumneavoastră și societatea de asigurare autorizată), clientul trebuie atât să cunoască contractul, cât și să îl semneze. Iar situația este aplicabilă indiferent de tipul asigurării.

Dacă ați întâmpinat probleme care țin de piața asigurărilor, vă rugăm să ne scrieți pe adresa de e mail secretariat@ evzgroup.ro sau la redacția Evenimentul zilei, pe adresa Bd. Dimitrie Pompeiu, nr.6, sector 2, București.