Editura Evenimentul si Capital

AREST la domiciliu pentru edilul cercetat într-un dosar de FRAUDĂ cu un prejudiciu de MILIOANE DE EURO

Autor: | | 0 Comentarii | 351 Vizualizari

Tribunalul Timiş a decis, miercuri seara arestarea la domiciliu a edilului din Zăbrani, acuzat într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, cu un prejudiciu de peste 3 milioane de euro.

Primarului comunei arădene Zăbrani, Toader Marian, este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat şi abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În același dosar sunt cercetați, pentru aceleași infracțiuni, oamenii de afaceri arădeni Radu Viorel Popa, Jean Cîrja şi Valer Pop. La propunerea DNA de arestare preventivă a celor patru, instanța a stabilit ca primarul și Radu Viorel Popa să fie trimiși în arest la domiciliu, iar ceilalți doi inculpați, Jean Cîrja şi Valer Pop să fie cercetaţi în libertate sub control judiciar.

Anchetatorii îl acuză pe primarul comunei arădene Zăbrani că a prejudiciat bugetul local, oferind cu titlu gratuit terenul primăriei pentru plantaţii de viţă de vie, deşi i s-a cerut să-l dea în concesiune, de pe urma căreia ar fi încasat peste 120.000 de euro.  Cei trei oameni de afaceri sunt acuzați că au prejudiciat bugetul cu peste 3 milioane de euro prin decontări fictive către APIA.

În ordonanțele procurorilor se arată că în perioada 2010 - 2014, inculpații Popa Radu Viorel, Cîrja Jean, Pop Valer și Toader Marian au constituit un grup infracțional, în vederea obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Valoarea totală a sumelor de bani încasate de firma administrată de inculpatul Popa Radu Viorel în cadrul celor două campanii de reconversie viticolă este de 3.036.197 euro.

”Concret, în perioada respectivă, cu prilejul campaniilor din anii 2010-2011 și 2011-2012, inculpatul Popa Radu Viorel a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad un număr de patru cereri prin care a solicitat sprijin financiar în domeniul plantațiilor viticole, pentru două terenuri cu suprafețe de 50 ha respectiv 175,86 ha. Ulterior, în vederea acordării sprijinului financiar, au fost depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad mai multe documente cu conținut nereal, întocmite cu complicitatea inculpaților Cîrja Jean și Pop Valer, administratori ai societăților comerciale „prestatoare de servicii” sau de inculpatul Popa Radu Viorel, pentru a justifica în fața reprezentanților instituției respective cheltuirea unor sume de bani. Un aport deosebit în comiterea acestor activități infracționale, l-a avut primarul localității Zăbrani, inculpatul Toader Marian care a fost inițiatorul punerii la dispoziția firmei administrate de inculpatul Popa Radu Viorel, în mod gratuit (deși se solicitase arendarea, ceea ce presupunea plata unei redevențe către primăria Zăbrani) a suprafețelor de teren necesare înființării plantației viticole. Ulterior, prin încheierea unor convenții succesive, suprafața de aproximativ 50 ha pe care a fost înființată plantația viticolă (în campania 2010-2011), a ajuns în exploatarea unei societăți comerciale controlată în mod indirect de primarul Toader Marian. Prin aceste activități, bugetul Primăriei Zăbrani a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 120.000 euro, reprezentând redevența care ar fi fost încasată de instituția publică în ipoteza concesionării/arendării suprafețelor de teren supuse procesului de reconversie viticolă, corelativ cu obținerea unor foloase necuvenite pentru primar (obținerea unei plantații viticole în mod gratuit, obținerea beneficiilor rezultate din valorificarea produselor viticole)”, au informat procurorii DNA

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Anticorupție.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro