Arma TERIBILĂ a lui Kim: Dacă racheta EXPLODATĂ în aer NU a fost un eșec?

Arma TERIBILĂ a lui Kim: Dacă racheta EXPLODATĂ în aer NU a fost un eșec?

Phenianul a lansat sâmbăta trecută o rachetă care a explodat la scurt timp de la lansare, la o altitudine foarte mare, deasupra teritoriului Coreei de Nord.

Comandamentul Statelor Unite din Pacific a anunțat că a fost vorba de un eșec al regimului comunist, însă, ulterior, oficiali sud-coreeni au afirmat că explozia în aer a fost una controlată.

„Nu credem că în explozia în timpul zborului a fost un accident”, a declarat un oficial de la Seul citat de canalul de știri YTV. „Se pare că explozia a fost un test pentru dezvoltarea unei arme nucleare diferite de cele existente.” Racheta, despre care se crede că a fost de tipul KN-17, a explodat la două sau trei minute după lansare, când ajunsese la o altitudine de circa 70.000 de metri.

Experți militari au declarat pentru Korea Times că rachetele se stabilizează de obicei la o altitudine între 20.000 și 30.000 de metri, ceea ce înseamnă că există o „șansă foarte scăzută” ca o defecțiune internă să fi cauzat explozia rachetei la 70 de kilometri înălțime.

Ne puteți urmări și pe Google News

La aceasta se adaugă faptul ciudat că Phenianul a lansat racheta în partea estică a țării și aceeasta a străbătut întregul teritoriu spre vest, alimentând speculațiile că explozia a avut rolul de a o împiedica să se prăbușească lângă portavionul american USS Carl Vinson și escorta sa de distrugătoare poziționate în zonă.

Evenimentul i-a făcut pe experții militari citați să afirme că acesta reprezintă în realitate o pregătire a unui test nuclear la suprafață „neconvențional”.

Coreea de Nord a efectuat până acum cinci teste nucleare, toate sub pământ.

John Schilling, de la site-ul independent de studii ale problemelor nord-coreene, 38 North, nu este convins că lansarea de sâmbătă a fost un succes. El subliniază că aceasta nu a fost însoțită de „imaginile de propagandă cu care Coreea de Nord anunță testele reușite de rachete sau demonstrațiile.”

Totuși, Schilling a declarat: „Dacă ultimele teste au fost eșecuri, atunci au fost niște eșecuri ciudate”.