Armata de bloggeri a Rusiei. Cum este folosită. Mărturiile informaticienilor

Armata de bloggeri a Rusiei. Cum este folosită. Mărturiile informaticienilor

Sute de bloggeri lucrează non-stop pentru a umple forumurile din Rusia, reţelele de socializare şi secţiunile de comentarii din publicaţiile occidentale. Printre altele, li s-a spus că nu trebuie să scrie nimic denigrator despre auto-proclamatele republici Doneţk şi Lugansk şi nimic bun despre guvernul de la Kiev...

Potrivit The Guardian, sute de bloggeri ruşi sunt plătiţi de Moscova pentru a inunda internetul cu comentarii antioccidentale şi pro-Kremlin.Cotidianul a publicat nu demult mărturiile a doi astfel de informaticieni care au lucrat în cadrul unei structuri specializate.

Activitatea lor se desfăşura la Sankt-Petersburg, într-o clădire de patru etaje pe care scria „Business centre”. De fapt, era sediul unei armate secrete de „postacii”, a căror misiune este să posteze pe forumurile, chaturile şi reţelele de socializare din Rusia şi străinătate, precum şi în secţiunile de comentarii ale publicaţiilor occidentale, în special idei ce pun într-o lumină favorabilă Kremlinul.

În fiecare dimineaţă, la ora 9, o mulţime de angajaţi îşi încep programul pe strada Savushkina, într-o clădire de birouri cu patru etaje. După 12 ore de muncă lucrătorii sunt înlocuiţi de alţii, care încep tura de noapte.

Ne puteți urmări și pe Google News

La negru

Reporterii de la The Guardian au vorbit cu doi foşti angajaţi ai armatei de troli, dintre care unul lucra într-un departament care menţinea conturi false pe LiveJournal, în timp ce al doilea se ocupa cu răspândirea de comentarii favorabile Kremlinului. Ambii au lucrat la negru, fără nicio formă contractuală, şi erau plătiţi cash.

Cei doi au descris un regim draconic în respectiva instituţie, de exemplu ei primind amenzi dacă întârziau chiar şi câteva minute sau dacă nu îşi atingeau targetul de postări. Trolii lucrează în încăperi în care se aflau aproximativ 20 de persoane, fiecare grup fiind controlat de trei editori, care verifică mesajele şi sancţionează copy/paste-ul.

Bloggerul Live Journal, care a petrecut două luni în „armata de postaci”, până la jumătatea lui martie, dezvăluie că era plătit cu 45.000 de ruble (790 de dolari, sau 520 euro) pe lună. Nu a semnat niciun contract- singurul document pe care l-a semnat a fost un contract de confidenţialitate. Acesta spune că trebuia să scrie postări normale, despre mâncare sau muzica preferată, apoi să „arunce” câte o postare politică, de exemplu, în care guvernul de Kiev era numit „fascist”.

Pe conturile de pe Live Journal, bloggerul a scris despre „cele mai frumoase 20 de castele din Europa” şi „semne care arată că te întâlneşti cu fata greşită”, intercalate cu postări politice cu privire la Ucraina sau care să sugereze că liderul opoziţiei ruse Alexei Navalni este corupt.În fiecare dimineaţă primeau instrucţiunile pentru mesajele politice, aşa numitele “sarcini tehnice” în timp ce mesajele non-politice trebuiau gândite de angajaţi.

„Cel mai înfricoşător lucru este atunci când vorbeşti cu prietenii şi ei repetă lucruri pe care le-ai primit în sarcinile tehnice, şi îţi dai seama că au avut impact”, a mărturisit bloggerul.

Sarcinile tehnice

Marat, în vârstă de 40 de ani, a lucrat într-un alt departament, în care angajaţii postau în mod metodic, pe forumuri, comentarii.

În acest departament, se  lucrează în echipe de câte trei. Primul posta plângeri de diverse probleme, sau pur şi simplu posta un link, în timp ce ceilalţi doi postau linkuri către materiale în care Putin este elogiat sau fotografii în care occidentul sau liderii ucraineni erau discreditaţi.

Marat le-a povestit jurnaliştilor britanici din sarcinile tehnice pe care le avea. De exemplu, după masacrul din redacţia publicaţiei Charlie Hebdo, concluzia cu care trebuia să rămână cititorul era că Putin îi trimite condoleanţe lui Francois Hollande. „Vladimir Putin l-a contactat imediat pe liderul francez, în ciuda relaţiilor proaste dintre Rusia şi Occident”.

Concluzia pe care şi-o doreau ca cititorii să o tragă era aceea că „majoritatea experţilor sunt de acord că SUA încearcă în mod deliberat să slăbească Rusia, iar Ucraina este folosită pentru atingerea acestui scop”. „Desigur, dacă în fiecare zi eşti hrănit cu ură, aceasta începe să-şi mănânce sufletul. Începi să crezi în mesajele pe care le postezi. Trebuie să fii puternic pentru a-ţi păstra sufletul curat”, a spus Marat.

După două luni de muncă, Marat a simţit că-şi pierde minţile şi a decis să plece...