Armata de lași ascunsă în spatele micului bon fiscal

Armata de lași ascunsă în spatele micului bon fiscal

Fiscul vrea să facă revoluție în combaterea evaziuni. Va organiza marea loterie a bonurilor fiscale. Românii vor putea câștiga până la 1.000 de lei, în fiecare lună, dacă au „tras” bonul norocos. Cum se merge pe principiul, mai multe bonuri, mai multe șanse de câștig, tot mai mulți vor cere vânzătorilor bon, s-a gândit statul. În plus, cine nu îl primește, este îndemnat să sune la 112.

Micul bon fiscal și dorința românilor de a câștiga un ban ar trebui să conducă la revoluția căreia fiscul, înarmat recent și cu o structură de elită, direcția antifraudă, îi pune bețe în roate de ani de zile. 

I-am auzit de multe ori până acum pe cei din fruntea fiscului că evaziunea este prea mare pentru a putea fi stârpită de câțiva inspectorași care nu mai prididesc cu munca. Poate că este așa, dacă ne gândim la cazurile mari și la faptul că o anchetă serioasă trebuie pregătită în timp. 

Dar mica evaziune, să fi scăpat ea așa de ușor netrecută cu vederea de domnii inspectori? Să nu fi observat ei că magazinul de lângă casă nu dă bon, decât la cerere, și că se cam ferește de plata cu cardul? Să nu fi observat domnii inspectori că florăresele din colțul străzii vând, din gheretele lor de termopan, de ani de zile, fără să dea niciodată, dar chiar niciodată, bon? Sau că doamnele care vând maieuri și chiloți la tarabele din Piața Unirii, în buricul centrului, în Capitală, nu au nici măcar case de marcat?

Ne puteți urmări și pe Google News

Ignoranța în care se complac de ani de zile domnii inspectori este o complicitate. Ei își fac norma de încasări găsind nod în papură buticarilor și amendându-i pentru cele mai năstrușnice motive, iar buticurile recuperează prin evaziune. De ce? Pentru că este mai ușor așa. Calea mai dreaptă, de a își face încasările chiar și autosesizându-se în cazul evaziunii, nu este misiunea lor, pot spune domnii inspectori. În realitate, pentru a stârpi mica evaziune, și a-l aduce pe buticar pe calea cea dreaptă, este nevoie de declanșarea unui întreg mecanism procedural, confruntări de bilanțuri, decizii administrative etc, ar spune șefii fiscului, iar noi trebuie să îi credem pe cuvânt. 

Dar nici sunatul la 112 sau loteria bonurilor nu va rezolva mare lucru. Nu pentru că în spatele evaziunii ar fi o mega - conspirație, ci mai degrabă un lasă-mă să te las general. Chiar dacă unul sau doi români vor pune piciorul în prag, gestul lor nu va avea nicio continuare. Reducerea evaziunii e mai degrabă o chestie de atitudine pe care, de exemplu, Germania, unde vecinul te raportează la poliție pentru că te-a văzut cu mașina lovită, o are, iar România, nu, și nu cred că o va avea fără pedepse dure pentru toți actorii din această cârdășie.