Armenii din România. Povestea oamenilor de lângă noi

Armenii din România. Povestea oamenilor de lângă noi

Muzeul Național al Țăranului Român găzduieşte vineri, 8 mai 2015, la ora 18.00, lansarea albumului de fotografii “Armenii din România. Povestea oamenilor de lângă noi”, realizat de fotojurnalistul Andreea Tănase.

Impresionată de mărturiile despre masacrele armenilor din Turcia anilor 1915 – 1919, Andreea Tănase decide să se apropie de comunitatea armenilor din România pentru a înțelege mai bine istoria recentă și cultura veche a acestei etnii, ca să poată povesti apoi și altora lucruri mai puțin știute sau mai puțin spuse.

Timp de trei ani (2007 - 2010), Andreea Tănase a călătorit în 16 orașe din România, Republica Moldova, Bulgaria și Armenia, peste tot pe unde trăiesc armeni refugiați, cu toate dorurile și poveștile lor. Chipurile și trăirile acestora, ca și viața lor de zi cu zi, au fost surprinse în mii de fotografii și zeci de ore de interviuri.

Rezultatul acestei călătorii, aproape inițiatice, este albumul „Armenii din România. Povestea oamenilor de lângă noi”, care a văzut lumina tiparului în 2015. Acesta este dedicat celor datorită cărora a început acest proiect: supraviețuitorii masacrelor. Albumul, tipărit în limba engleză, conține 561 de imagini color însoțite de 148 de pagini cu texte, care vorbesc despre istoria uneia dintre cele mai vechi comunități din spațiul românesc.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

„Albumul de fotografie Armenii din România. Povestea oamenilor de lângă noi este o carte de vizită a comunității armenilor din România, așa cum sunt ei azi. Este o incursiune în istoria armenilor, dar și o carte despre istoria și poveștile lor personale, spune Andreea Tănase. În călătoria mea, în România, am cunoscut armeni descendenți din vechile familii care au sosit în țara noastră în primele valuri de emigrare, armeni care nu mai cunosc limba sau tradițiile, care au fost obligați de regimul comunist să își ascundă identitatea, dar care sunt acum avizi să redescopere armenismul din ei. Am cunoscut armeni care au luptat să își păstreze identitatea și care au citit și scris în limba armeană zilnic, pentru a nu o uita. Am cunoscut armeni care au plecat din România într-un anumit moment al vieții lor și care se reîntorc în fiecare an la sărbătorile mari pentru a se reuni cu comunitatea din țara natală. Am cunoscut armeni care s-au mutat în România în ultimii ani și care sunt fericiți să trăiască aici și sunt recunoscători pentru ospitalitatea românească. Am cunoscut armeni care visează la România și români care visează la Armenia. M-am apropiat mult de comunitatea armeană, mi-am făcut prieteni apropiați și pot spune că armenii sunt parte din identitatea mea.”

,