Francezii construiesc cea mai mare mină de uraniu din lume

Francezii construiesc cea mai mare mină de uraniu din lume

Grupul francez Areva intenţionează să deschidă cea mai mare mină de uraniu din lume în Namibia, valoarea proiectului fiind de 750 de milioane de dolari, a anunţat societatea nucleară, citată de AFP.

Autorităţile namibiene au acordat deja companiei franceze licenţa de construcţie a minei la Trekkopje, localitate situată laa 300 km vest de capitala Namibiei, Windhoek. Lucrările de construcţie, care vor fi demarate imediat, vor costa 750 de milioane de dolari.

"Trekkopje, care va avea o perioadă de exploatare de nouă ani, va fi cea mai mare mină de uraniu din lume şi va crea 800 de noi locuri de muncă", a spus directorul filialei locale Areva UraMin, Ian McPherson.

"Producţia va începe în 2009 şi în cadrul ei vom trata 100.000 de tone de minereu zilnic pentru a extrage 3-4 milioane de tone anual", a adăugat Ian McPherson.

Ne puteți urmări și pe Google News

Areva, al doilea producător de uraniu din lume, a achiziţionat UraMin în septembrie 2007 pentru 1.9 miliarde de dolari, tranzacţie cuprinsă în acordul de 12 miliarde de dolari cu societatea chineză China Guangdong Nuclear Power Corporation.