Americanii au pus mana pe iPhone

Americanii au pus mana pe iPhone

Apple a vandut mii de "telefoane-minune" chiar sambata, in prima zi dupa lansare.

Dupa sase luni de asteptari si isterie, iPhone - telefonul supranumit in Statele Unite si „God Machine” („Aparatul lui Dumnezeu” - n.r.) - a ajuns de sambata in mainile a catorva mii de americani, fani infocati ai Apple. Cozile din fata magazinelor au fost inlocuite cu imbulzeala din interior. Sute de americani si-au luat cate doua telefoane.

La magazinul Apple din New York, scena lansarii iPhone a putut fi comparata cu o competitie sportiva de proportii, dar bine organizata. La fel si la magazinele AT&T, operatorul care detine in America exclusivitate pentru lansare, din marile orase din SUA.

Vineri, la ora 7.30 dupa-amiaza, la magazinul operatorului AT&T din San Francisco aproximativ 25 de persoane erau inca aliniate la coada pentru iPhone. Ca sa-i linisteasca, managerii magazinului au fost nevoiti sa-i asigure ca sunt suficiente telefoane pentru toata lumea, mai ales ca, de doua ore, la un alt magazin aflat la cateva blocuri mai jos, „telefonul total” se vindea deja.

Ne puteți urmări și pe Google News

Odata cu lansarea telefonului, orice ingrijorare legata de stocul de aparate care a aparut cu o zi sau doua inainte s-a dovedit nejustificata, cel putin in magazinele Apple.

„Cred ca nu a fost nevoie sa stau la coada pentru ca au in stoc mii de telefoane”, spune Norbert Pauli, un american fericit care a reusit sa-si cumpere iPhone chiar daca a renuntat sa mai stea la coada miercuri.

Primele persoane care au asteptat nopti intregi la coada pentru un iPhone au fost primite in magazinele producatorului revolutionarului iPhone ca niste adevarate staruri, iar angajatii Apple au facut cateva demonstratii de utilizare a telefonului, dupa cum relateaza presa internationala.

Pana ieri, Apple nu reusise sa faca o estimare a numarului de telefoane vandute din cauza ca doritorii isi pot rezerva „telefonul total” si de pe pagina de internet a Apple. Magazinele companiei au fost luate cu asalt mai mult decat reprezentantele AT&T pentru ca Apple le-a permis clientilor sa cumpere cate doua telefoane, in timp ce de la sediile operatorului cei care au stat la coada au putut cumpara un singur aparat.

In Europa „telefonul-minune”, dotat cu player muzical, camera foto si navigator internet, va ajunge pe rafturi abia la sfarsitul anului, iar in Asia in 2008. Apple a anuntat ca spera sa vanda 10 milioane de iPhone pana la sfarsitul lui 2008 si astfel sa obtina o cota de piata de 1%.

Cozi de mii de oameni Isteria iPhone, concretizata in cozi uriase in fata magazinelor de unde oamenii isi puteau lua telefonul, a inceput in Statele Unite in urma cu o saptamana. Femeia care a fost prima la coada nu a avut niciodata pana acum un telefon „destept” si nici nu era interesata de tehnologie.

Goana dupa un iPhone a adus dupa ea si alte mici afaceri. In timp ce o serie de companii le-au impartit fluturasi celor de la coada, o editura a tiparit o brosura cu locuri de cazare si restaurante ieftine din jurul magazinelor Apple, numit „iPhone - ghid de cazare”. In plus, zeci de persoane au preferat sa dea cativa zeci de euro celor dispusi sa stea la cozi in locul lor.

Greg Packer este singurul pensionar, fost lucrator la o firma de asfaltat, care a stat la coada de lunea trecuta. „Prietenii mei spun ca sunt nebun. Daca nu as fi aici, probabil as fi pe plaja uitandu-ma dupa fete. Dar pot face asta si aici, la coada”, spunea Packer, chiar inainte de marea lansare.

INCIDENTE MINORE

Utilizatori cu probleme

Lansarea iPhone din SUA si-a pierdut insa putin din stralucire din cauza unor clienti care fie nu stiau sa-l foloseasca, fie au identificat ceva erori in sistem. David Clayman, a treia persoana de la coada din fata magazinului Apple din Manhattan, nu a reusit sa-si activeze telefonul nici macar dupa o zi.

Totusi, din 11 detinatori de iPhone contactati de Reuters, noua nu au semnalat niciun fel de probleme. Telefonul, al carui pret ajunge la 600 de dolari, este activat printr-un proces sustinut de AT&T. „Este minunat. Este cel mai tare lucru pe care l-am vazut in viata mea. Toti cei care au vazut la mine telefonul au spus ca il vor si ei”, spune Jerry Gregory, un detectiv particular din New York, unul dintre primii detinatori de iPhone.