Inflația a scăzut, dar scumpirile continuă. Produsele de bază ating prețuri record

Inflația a scăzut, dar scumpirile continuă. Produsele de bază ating prețuri record Sursă: Viorel Dudau | Dreamstime.com

Deși Executivul a luat decizii în privința reducerii prețurilor la alimentele de bază, acestea continuă să crească, în contextul în care inflația a scăzut considerabil.

Rata inflaţiei rămâne peste 10%, arată datele venite de la Institutul Naţional de Statistică. Ieftinirile anunţate de Guvern la alimentele de bază sunt eliminate însă de inflaţie.

Alimentele de bază continuă scumpirea

Inflația anuală a coborât la 10,3%, în luna iunie, de la 10,6% cât se înregistra în luna mai. Inflația ar putea scădea sub 10%, pentru prima dată în ultimul an. Acest lucru indică faptul scumpirile s-au mai temperat, dar rămân în continuare la o valoare mare.

Ultima dată când inflația a avea o singură cifră a fost în luna februarie 2022, atunci când reprezenta 8,5%. Vârful a fost atins în luna noiembrie 2022, când a fost 16,8%. Cel mai mult scumpirile se resimt la alimentele de bază, în timp ce preţurile la gaze şi electricitate prețurile s-au mai stabilizat.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ultima lună, mai multe produse au înregistrat creşteri de preţ. Cele mai importante scumpiri, de la începutul anului sunt la cartofi (21%), pâine (5%), fructe (10%), carne (7%). De asemenea, legumele şi conservele de legume s-au scumpit vizibil faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu un procent de 28%.

Produsele nealimentare se scumpesc mai lent

Datele funizate de Institutul Național de Statistică (INS) arată o diferență foarte mare între evoluția prețurilor la alimente și prețurile la produsele nealimentare.

Astfel, ca medie, mărfurile nealimentare s-au scumpit de la începutul anului cu doar 1,2% și cu 5% față de aceeași lună a anului trecut. În schimb prețurile alimentelor au continuat să crească rapid, cu 7% de la începutul anului și cu 17,8% față de anul 2022.

Sursa: dreamstime.com

În cazul mărfurilor nealimentare, pe primul loc a fost costul energiei termice (24%), urmat de detergenţi (18%) şi cosmetice (16%). Gazele sunt mai scumpe cu 8,5%, iar energia electrică cu aproape 4%. În schimb combustibilii s-au ieftin cu 10% faţă de iunie 2022, iar medicamentele cu 5%.

La capitolul servicii, cele mai mari scumpiri au fost la bilete de avion, cu 37%, şi transportul CFR, cu 21%, la fel ca serviciile de apă, canal, salubritate, potrivit Antena3.