Grevă la Tarom. Sindicatul lucrătorilor din companie a declanșat conflictul de muncă

Grevă la Tarom. Sindicatul lucrătorilor din companie a declanșat conflictul de muncă Sursa foto Arhiva EVZ

Lucrătorii din cadrul companiei aeriene Tarom au declanșat conflictul de muncă, acuzând încălcarea prevederilor din Contractul Colectiv de Muncă. Sindicatul Unit Tarom a notificat conducerea companiei în legătură cu acest lucru. De asemena, sindicaliștii au anunțat că vor sesiza Inspectratul Teritorial de Muncă Ilfov cu privire la declanşarea conflictului colectiv de muncă în vederea desemnării unui conciliator, potrivit legii.

Reprezentanții Sindicatului Unit din Tarom (SUT) au notificat conducerea companiei aeriene în legătură cu declanșarea conflictului colectiv de muncă. Ei acuză încălcarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă (CCM) încheiat pe anii 2022 - 2024. Mai precis, sindicaliștii susțin că șefii Tarom au refuzat să renegocieze drepturile stabilite prin contractul colectiv.

„Conflictul colectiv de muncă s-a declanşat ca urmare a încălcărilor prevederilor CCM, astfel cum sunt specificate în prezenta notificare, precum şi ca urmare a refuzului managementului Tarom de a renegocia în termenul legal de 10 (zece) zile prevăzut de Art - IX-5 Renegocierea drepturilor din CCM, ca urmare a publicării în Monitorul Oficial nr. 571/23 iunie 2023, Partea I, a Bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 al CNTAR - Tarom-SA. În temeiul dispoziţiilor art 126 şi următoarele din Legea 367/2022 privind dialogul social, prin prezenta vă notificăm că între Tarom şi SUT s-a declanşat un conflict colectiv de muncă”, se menţionează în notificarea transmisă directorului general TAROM, i Costin Iordache.

Conform sursei citate, Sindicatul din Tarom va sesiza Inspectoratul Teritorial de Muncă Ilfov cu privire la declanşarea conflictului de muncă, solicitând un conciliator care să medieze cu conducerea companiei, potrivit dispoziţiilor Legii 367/2022. În cazul în care nu se va ajunge la un acord cu patronatul, următorul pas va fi greva.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Arătăm că temeiul legal este reprezentat de legile şi dispoziţiile legale în vigoare, Codul Muncii, Legea 367/2022, Legea 223/2007, Legea 95/2008, s.a., fiind obligaţia exclusivă a angajatorului de a găsi căile şi modalităţile de plată a veniturilor şi drepturilor aferente CCM”, se menţionează în notificare.

Motivele invocate pentru declanșarea conflictului

Sindicatul din Tarom acuză încălcarea prevederilor din Contractul Colectiv de Muncă (CCM) în condițiile în care salariile brute nu au fost actualizate cu rata inflaţiei. Sindicaliștii reclamă încălcarea art. III-4 din CCM, care prevede negocieri salariate colective, dar și lipsa unei grile de salarizare unică la nivelul Tarom.

În notificare se mai arată că patronatul nu a respectat prevederile din Anexa nr. 6 - Locuri de muncă în cadrul companiei Tarom, unde se acordă sporuri specific activităţilor, transmisă prin adresa SG 5750/11 octombrie 2022, „prin care solicităm, în conformitate cu aceasta, discuţii în termenul legal de 30 zile, a sporurilor specifice fiecărui loc de muncă, în vederea normalizării condiţiilor de muncă”.

Ei mai reclamă și neacordarea bonurilor valorice pentru combustibil, acest drept acordându-se cu întârzieri de două-trei luni.

Sindicatul acuză neplata sporurilor pentru ore suplimentare

Sindicatul mai reclamă nerespectarea Anexei 11 - Norme de acordare a materialelor igienico-sanitare pentru salariaţii TAROM, a Anexei 12 - Alimentaţie de întărire şi protecţie a organismului pentru personalul aeronavigant (nivel de 5.500 calorii/zi de zbor), precum şi a prevederilor Cap. V - Timp de muncă şi de odihnă pentru personalul navigant (TMO) Anexa 17-B, inclusiv nerespectarea transmiterii rosterului personal de planificare cu 14 zile înainte de începerea lunii pentru care s-a făcut planificarea.

În plus, reprezentanții lucrătorilor acuză faptul că nu s-a acordat sporul de 25% pentru salariaţii din Serviciul Securitate Aeronautică şi nici sporul de 100% pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală de către personalul navigant, tehnic, operaţiuni sol, securitate precum şi de toate categoriile de salariaţi care lucrează în ture sau program flexibil.

Sindicaliştii mai atrag atenţia că patronatul a încălcat şi prevederile referitoare la munca suplimentară, prin neacordarea orelor libere plătite şi nici a contravalorii sporului de 100% pentru orele de muncă suplimentară neplătite şi nici a altor drepturi financiare prevăzute în CCM ori acordarea acestora sub nivelul prevăzut în Legea 53/2003 Codul Muncii.