Ministrul Muncii: 29.000 de români vor rămâne fără slujbe

Ministrul Muncii: 29.000 de români vor rămâne fără slujbe

Mii de oameni vor rămâne şomeri de Sărbători, iar până în martie anul viitor numărul celor puşi pe liber va ajunge la 29.000, a avertizat ministrul Muncii, potrivit RTV. ''Până în luna martie a anului viitor vor fi disponibilizaţi 29.000 de oameni din toate domeniile: construcţii de clădiri, fabricarea autovehiculelor, fabricarea produselor metalice, lucrări de gen civil, vânătoare, agricultură, servicii anexe şi tăbăcarie'', a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Şomajul ameninţă, în special, industria textilă, metalurgică şi cea auto. Guvernul estimează că, până în ianuarie, 18.000 de oameni vor pierde slujbele. "Am crezut la început că este vorba numai de vestul ţării, unde e o concentrare de întreprinderi mai mare. Dar e vorba de toate zonele geografice'', a precizat şi premierul Tăriceanu. Câmpeanu a făcut apel la persoanele disponibilizate să accepte cursurile de recalificare propuse de agenţiile de ocupare a forţei de muncă din ţară pentru a-şi putea găsi mai uşor un loc de muncă.

"Este mare nevoie de angajaţi în servicii. O reconversie profesională pentru a se specializa în acest domeniu nu ar necesita un timp îndelungat", a explicat Câmpeanu.

Mariana Câmpeanu a mai spus că nu se aşteaptă la o creştere semnificativă a şomajului în viitor şi a subliniat că economia românescă poate absorbi un număr mare de şomeri care s-ar putea întoarce din Spania şi Italia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Harta posibilelor disponibilizări

Din estimările Ministerului Muncii, peste 24.000 dintre viitorii şomeri sunt din sectorul privat, iar 3.600 de la stat. 

Pe primul loc în lista întocmită de Ministerul Muncii se află judeţul Mureş, cu 3.581 de posibili viitori şomeri.

Pe locul doi se află judeţul Iaşi, cu 1.624, iar pe trei Cluj, cu 1.606.

Pe poziţia a patra este Bucureştiul, cu 1.600 angajaţi care ar putea deveni şomeri.

Judeţele Braşov, Dolj, Prahova, Timiş, Argeş, Vaslui, Gorj, Vâlcea şi Alba ar urma să aibă şi ele peste 1.000 de disponibilizaţi.

Fabrica de ciocolată Poiana de la Braşov îşi mută producţia în Bulgaria, iar cei 440 de angajaţi ai fabricii vor fi disponibilizaţi în mai multe etape, începând din luna mai a anului viitor. 

Automobile Dacia a decis întreruperea producţiei în perioada 20 noiembrie-7 decembrie. În contextul crizei economice, compania a fost afectată şi de importul de maşini second-hand.

Conducerea Mittal a anunţat că, la Galaţi, mai multe secţii vor fi închise în următoarele cinci luni, iar unul dintre furnale va fi oprit. În luna martie va fi oprită producţia şi la una dintre oţelării. Şi combinatul siderurgic de la Hunedoara îşi va opri producţia, iar muncitorii vor fi trimişi acasă până la sfârşitul anului.

800 de angajaţi de la Oţelinox Târgovişte, producătoare de bandă şi tablă din oţel inoxidabil, nu vor lucra până pe 30 noiembrie. Ei vor fi plătiţi, în această perioadă, cu 75% din salariu.

Aproape toţi angajaţii fabricilor de armament din Cugir vor fi disponibilizaţi până la sfâşitul anului 2009.

  Citiţi şi:

„Poiana“ se mută în Bulgaria

ArcelorMittal are liber la concedieri fără despăgubiri

ArcelorMittal îşi trimite salariaţii acasă

Constantin Stroe: situaţia de la Dacia e vecină cu drama

Dacia pune lacătul pe uşă încă două săptămâni

Disponibilizari masive in industria de armament de la Cugir

Arcelor Mittal Hunedoara stă pe bară două luni