S-a ales praful de promisiunile din 2021. Urmează un nou val de taxare

S-a ales praful de promisiunile din 2021. Urmează un nou val de taxare Sursa foto: INQUAM_Photos

Guvernul lui Marcel Ciolacu trebuie să se încadreze într-un deficit bugetar 4,4% până la sfârșitul acestui an. Coaliția pregătește o serie de măsuri care va aduce noi impozite și locuri de muncă desființate.

Guvernul României și-a asumat responsabilitatea să se încadreze într-un deficit bugetar de 4,4% până la finalul acestui an. Deficitul a fost în primele cinci luni ale anului 2023 de 2,3% din PIB, ceea ce a determinat coaliția de guvernare să se gândească la un plan care să reducă cheltuielile, care va aduce impozite crescute, desființări de posturi, dar și majorări de salarii.

Una dintre măsurile pregătite de Guvernul lui Marcel Ciolacu este impozitarea cu 1% a marilor companii a căror cifră de afaceri depășește 100 de milioane de euro. De asemenea, vor fi impozitate și sumele de bani pe care marile companii le transferă în afara României. Măsura are drept scop încetarea externalizării profiturilor.

Executivul ia în calcul și introducerea unui nou impozit pentru clădirile rezidențiale care depășesc valoarea de 500.000 de euro. Acest lucru înseamnă că un dezvoltator imobiliar ar urma să plătească minim 5.000 de euro în fiecare an. În plus, există varianta și ca impozitul pe dividente să fie crescut de la 8% până la 10%. Guvernul încă discută privind nivelul procentului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Salariul minim pe economie va fi majorat

Guvernul pregătește și o creștere a salariului minim pe economie în două etape. Prima majorare va fi de la 3.000 de lei la 3.300 de lei, iar cea de-a doua de la 3.300 până la 3.750 de lei. În plus, coaliția de guvernare ca crește salariul minim în construcții de la 4.000 de lei la 4.500 de lei. În același timp, Executivul ia în calcul supraimpozitarea salariilor care depășesc veniturile președintelui României.

O altă măsură propusă este creșterea de la 1% la 10% a impozitului pe câștigurile de la Bursă. Cotele de TVA vor rămâne la același nivel de 19% și 9%, inclusiv pentru industria HORECA. Această decizie a fost luată în urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene. De asemenea, Guvernul vrea să introducă contribuția de asigurări de sănătate (CASS) și pentru angajații din Agricultura – Cultivare /Procesare / Producție și din Construcții

Guvernul lui Marcel Ciolacu intenționează să desființeze aproape 200.000 de posturi în administrație care nu sunt ocupate în acest moment. Impozitul pentru licența pentru jocuri de noroc (aparatele tip păcănele), tutun rece, țigări electronice, băuturi de lux (coniac, rom, șampanie, whiskey) și alimente de lux va fi majorat cu 10%, potrivit G4Media.