Rusia, condamnată de CEDO pentru asasinarea opozantlui Boris Nemţov

Rusia, condamnată de CEDO pentru asasinarea opozantlui Boris Nemţov

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat guvernul de la Moscova în dosarul asasinării politicianului Boris Nemţov. Instanţa europeană a constatat că ancheta cu privire la uciderea opozantului rus a fost ineficientă. Fiicei politicianului i s-a acordat o despăgubire de 20.000 de euro.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că autoritățile ruse nu au investigat în mod corespunzător uciderea politicianuluiBoris Nemțov. Acest lucru este menționat în decizia CEDO privind cererea fiicei politicianului, Janna Nemțova, împotriva autorităților Federației Ruse. Instanța a concluzionat că autoritățile nu au efectuat o anchetă adecvată asupra cine a organizat și a ordonat uciderea lui Nemțov. În plus, ancheta nu a cercetat acuzația de comiterea a omorului din motive politice, precum și posibila implicare a anumitor funcționari ai statului în aceasta.

În decizia CEDO se mai arată că autoritățile nu au identificat motivul acțiunilor celor „care ar putea oferi recompense celor responsabili de uciderea lui Nemțov”. Astfel, articolul 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (Dreptul la viață) a fost încălcat.

„În general, ancheta a fost ineficientă”, a menționat instanța. CEDO a decis că autoritățile ruse trebuie să-i plătească Jannei Nemțova 20.000 de euro drept despăgubire pentru prejudiciul moral.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizia CEDO nu va fi executată

Avocatul Vadim Prohorov, care a reprezentat interesele fiicei politicianului la CEDO, a declarat într-un comentariu pentru Deutsche Welle că decizia instanței este de „natură fundamentală” și „absolut simbolică”. El a menționat că aceasta este „o rezervă foarte bună și corectă pentru viitor”, deoarece „regimul lui Putin nu este etern”.

În comunicatul de presă al instanței europene se precizează că CEDO a avut competenţa de a analiza cererea Jannei Nemțova, întrucât evenimentele descrise s-au petrecut înainte de 16 septembrie 2022, dată de la care competența CEDO a încetat să se aplice Rusiei. În martie 2023, Rusia a fost expulzată din Consiliul Europei din cauza unei invaziei pe scară largă a Ucrainei. După aceea, autoritățile ruse au adoptat o lege privind neexecutarea deciziilor CEDO.

Boris Nemțov a fost ucis pe podul Bolșoi Moskvoreţki din centrul Moscovei, în noaptea de 28 februarie 2015. În 2017, cinci persoane din Cecenia au fost condamnate pentru crimă: Zaur Dadaev (el este considerat principalul autor al crimei), Anzor și Şadid Gubaşev, Temirlan Eskerhanov și Hamzat Bahaev. Niciunul dintre ei nu a pledat vinovat în instanță. Anchetatorii l-au declarat organizator al crimei pe Ruslan Mukhudinov, șoferul oficialului de securitate cecen și fost comandant adjunct al batalionului Sever, Ruslan Geremeev. Mukhudinov este dat în urmărire generală. Geremeev a fost menționat în dosar, dar nu a fost audiat.

Avocatul familiei Nemţov, Vadim Prohorov, a sugerat că Geremeev ar putea fi organizatorul crimei. Șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a declarat că Geremeev nu a fost implicat în asasinarea politicianului.

În noiembrie 2020, Mediazona a publicat o investigație în care a declarat că cecenii condamnați ulterior pentru uciderea lui Nemțov au fost în contact cu ofițerul de poliție Aslanbek Hataev. În ziua asasinarii politicianului, el însuși i-a contactat de mai multe ori pe senatorul Suleiman Geremeev și pe deputatul Adam Delimhanov. Pe senator l-a sunat și nepotul său Ruslan Geremeev.