Mai multi votanti de la oras decat in finala Basescu - Nastase din 2004

Mai multi votanti de la oras decat in finala Basescu - Nastase din 2004

Suspendarea lui Basescu a reusit sa mobilizeze votantii din mediul urban mai bine ca-n 2004.

Fata de finala cu Adrian Nastase, la referendum au venit cu 160.654 mai multi alegatori din mediul urban decat in urma cu doi ani si jumatate. La referendum, conform exit-pollului realizat de Insomar-Metro Media Transilvania pentru Realitatea TV, mediul urban s-a mobilizat la un procent de 54% din ponderea participantilor, iar procentul castigatorului a fost de aproape 75%. Basescu a luat mai multe voturi urbane decat in 2004, cand a avut de partea sa doar 51,3% dintre alegatori.

Sondajul Insomar-Metro Media Transilvania realizat pentru Realitatea TV a fost foarte aproape fata de ce s-a intamplat la urne, marja de eroare fiind sub 1%. Presedintele Basescu a reusit ca in doi ani si jumatate sa capteze atentia celor care traiesc in orase si sa-si asigure sprijinul lor in detrimentul celorlalte formatiuni politice, ce au pierdut masiv alegatori urbani.

In ciuda vocilor care incearca sa arunce intr-o zona gri votul popular de sambata, la nivelul electoratului s-a petrecut o transformare importanta - pentru prima data in istoria postrevolutionara ponderea principala in stabilirea unui rezultat electoral o are populatia din aglomerarile urbane. Pana in 2004, vreme de 14 ani, mediul urban a decis rezultatul alegerilor din Romania.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este o evolutie, si acest fenomen se va repeta si la alegerile viitoare. Populatia din mediul rural imbatraneste, tinerii pleaca din comunitatile locale in strainatate sau in orasele mari, in cautare de locuri de munca bine platite.

Mediul rural e destul de izolat din punct de vedere al comunicatiilor - revolutia internet a marit decalajul de educatie si acces la informatie dintre cele doua mari bazine electorale. Tendinta se va accentua in confruntarile politice viitoare, si cine convinge urbanul castiga.

La referendumul din 19 mai, din mediul rural au fost prezenti la vot un procent de 36% din totalul celor care traiesc la tara. Aceasta prezenta slaba la vot are doua cauze principale: stabilirea datei referendumului intr-o zi de sambata, o zi lucratoare pe care oamenii si-o petrec la muncile campului, iar a doua cauza tine de faptul ca, in judetele Harghita si Covasna, populatia maghiara nu s-a dus la urne si au votat aproape cu 50% mai putine persoane decat in 2004.

Traian Basescu s-a transformat intr-un monstru politic urban, un lider care domina optiunea electorala a oraselor si a diasporei, iar aceasta caracteristica relevata de votul de sambata a devenit o mare problema pentru PNL, PSD, UDMR si PRM. Daca impreuna au strans sub doua milioane de voturi, de astazi, fiecare partid e din nou pe cont propriu.

Vor trebui sa gaseasca persoane capabile sa conduca si sa comunice cu noul electorat din Romania - mai dinamic, mai informat, mai educat, care castiga un pic mai bine si care are identitate europeana. Epoca lui Ion Iliescu s-a sfarsit intr-o sambata seara.

CIFRE

In mediul rural, cu doua milioane mai putini oameni la vot ca in 2004 > La alegerile din 2004, turul II, din mediul urban au votat 4.246.840 persoane, o cifra mai mica decat a votantilor urbani de la referendumul din 19 mai 2007 (4.407.494 persoane).

> La alegerile din 2004, turul II, din mediul rural au votat 5.500.000 de persoane, iar acum aproximativ 3.400.000 persoane.

Nota: Pentru stabilirea cifrelor de mai sus s-a luat ca baza de calcul faptul ca 5% din populatie traieste in mediul rural si 45a in mediul urban, conform datelor Institutului National de Statistica publicate in 2004.

Cititi si Cum s-a votat.