Asalt aerian și de la sol pe malurile Begăi. Timișorenii sunt ciuruiți de tânțari și invadați de melci. Primarul face plajă în Ibiza

Asalt aerian și de la sol pe malurile Begăi. Timișorenii sunt ciuruiți de tânțari și invadați de melci. Primarul face plajă în Ibiza

Ploile abundente din ultima perioadă au adus după ele noi pacoste, pe care edilii nici măcar nu par interesați să le combată. Primarul Nicolae Robu este în concediu pe plajele încinse din Baleare.

Timișorenii reclamă faptul că orașul este invadat de țânțari, în aer, și de melci fără cochilie la nivelul solului. Seara oamenii aproape că nu pot ieși din casă, din cauza lor: le trebuie curaj să facă slalom printre limacșii din curți, care ies și ei la plimbare, în timp ce țânțarii sunt aproape imposibil de combătut chiar și cu remedii din farmacie.

Zona cea mai afectată este Bega

Falezele canalului Bega sunt invadate, la fel și ștrandurile, iar în zonele de la periferia Timișoarei, roiuri întregi își fac de cap. Practic, fără protecție împotriva insectelor înțepătoare, orice plimbare sau ieșire la terasă pe înserat se transformă în coșmar. Pe lângă canalul Bega, curțile timișorenilor s-au umplut, după ultimele ploi, de limacși scârboși. „Parcă ies din pământ. În niciun an nu i-am văzut în număr așa de mare”, spune Florentina Georgescu, din cartierul Iosefin. Probleme sunt însă și în alte cartiere, mai îndepărtate de centrul orașului.

Ne puteți urmări și pe Google News

De parcă n-ar fi de ajuns, i-au năpădit și păduchii

„În zona mea, Buziașului – Lunei - Kuncz e dezastru! Nu pot să stau seara în curte că mă mâncă de viu țânțarii, parcă sunt mutanți, nu reacționează la nici un remediu chimic sau naturist. Am stropit local cu toate substanțele găsite în comerț, dar nimic, au venit și mai mulți de pe terenurile virane pline de bălării din împrejurimi. În plus toată vegetația din curte și grădină este din nou invadată - al treilea an consecutiv - de păduchii albi lânoși care au mai creat probleme anii trecuți în zonele verzi din oraș. Ca și cum n-ar fi fost de-ajuns, vara aceasta toată vegetația de la nivelul solului a fost ciuruită de limacși și melci, i-am adunat cu gălețile, dar degeaba. Ca plătitor de impozite consider că Primăria ar trebui să se implice mai mult și în zonele periferice”, povestește Florin Mocanu, un localnic.

Exista o soluție de urgență

Potrivit legii achizițiilor publice, în termen de 30 de zile de la depunerea ofertelor, autoritatea contractantă este obligată să soluționeze procedura de achiziție. Adică, să stabilească câștigătorul și să comunice firmelor participante cine a câștigat. Ulterior, persoanele juridice care sunt nemulțumite de rezultatul procedurii, pot depune contestație la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. Pe de altă parte, o instituție publică poate atribui un contract și fără licitație, prin încredințare directă sau invitații de participare, atunci când motivează că este urgență. Mulți edili folosesc acest motiv, de extremă urgență, când atribuie contracte de deszăpezire la începutul iernii. Procedura de atribuire directă poate dura doar câteva zile.

Primăria va fi gata de dezinsecție când va trece sezonul țânțarilor

Dacă, până în acest an, limacșii nu au reprezentat niciodată o problemă, astfel că Primăria Timișoara poate pretexta surpriza, în ceea ce privește dezinsecțiile, nu are nico scuză că nu i-a scăpat pe timișoreni de coșmarul înțepăturilor insectelor. Vara aceasta nu a realizat nicio dezinsecție. După ce ani de zile s-a implicat în programe de studiu al celor mai eficiente metode de distrugere a țânțarilor încă din stadiul de larve, anul acesta, ignorând ploile abundente, apa care băltește pe sol în jurul orașului și căldurile foarte mari – toate „ajutoare” de nădejde ale înmulțirii fără precedent a țânțarilor, Primăria a sistat dezinsecția pe motiv că a expirat contractul cu firma care realiza procedura în anii trecuți.

Explicații comandate de la Ibiza

Ca să scape de înțepături, primarul Nicolae Robu a plecat în vacanță la Ibiza, iar de acolo le-a cerut subalternilor să ofere explicații alegătorilor săi.

Adrian Bere, directorul Direcției de Mediu din Primăria Timişoara susţine că a demarat licitaţia pentru dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare la finele anului trecut, în noiembrie 2013 mai exact. La mjlocul lui august 2014 încă nu a fost desemnat niciun câștigător.

Practic, în câteva săptămâni se încheie sezonul în care se înmulțesc țânțarii, însă abia atunci Primăria Timișoara speră că va putea stropi împotriva lor. Adică exact când nu va mai fi nevoie.