Asfaltări și plombări făcute din lopată. Trei milioane de lei aruncați pe apa sâmbetei și pe lucrări de mântuială

Asfaltări și plombări făcute din lopată. Trei milioane de lei aruncați pe apa sâmbetei și pe lucrări de mântuială

Un control efectuat de reprezentanții Consiliului Județean Cluj pe mai multe drumuri județene din județul Cluj a scos la iveală un jaf incredibil, asta după ce, în urmă cu un an Direcția Națională Anticorupție l-a trimis în judecată pe președintele CJ Cluj, Horea Uioreanu.

Noul președinte al CJ Cluj, Mihai Seplecan a declarat azi, într-o conferință de presă că mai multe controale în teren, la mai multe drumuri judetene care sunt asfaltate au scos la iveală dimensiunea unui jaf incredibil. Seplecan a anunțat că directorii Regiei Autonome de Administrate a Domeniului Public și Privat Cluj refuză să îi pună la dispoziție situațiile asfaltărilor efectuate pe drumurile județene. ”Eu nuacuz pe nimeni de jaf ci doar susțin că lucrurile nu stau cum trebuie. Întreb despre calitatea unor lucrări și nu primesc răspuns”, a spus Seplecan.

Doar primele decontări trimise spre avizare sunt în valoare de trei milioane de lei în condițiile în care valoarea totală a proiectului de asfaltare este de 26 de milioane de lei.

Plombe care se șterg cu piciorul

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe drumul județean care duce spre comuna Panticeu, județul Cluj, patru muncitori se chinuiau de zor să plombeze gropile din drum. Fără niciun utilaj ci doar cu niște lopeți. După ce așezau cu lopata asfatul, direct în groapă, îl bătătoreau cu același instrument, iar plombarea era gata făcute. O astfel de lucrare este decontată la 100 de lei metrul pătrat. Un simplu calcul al întregului drum de 26 de kilometru, lungime, indică o sumă de câteva sute de mii de lei care trebuie decontate.

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță a declarat că nu a putut afla cine lucră pe acel drum deoarece oficialii RAADPP refuză să spună cine asfaltează. ”Din informațiile mele rezultă că este un consorțiu între Direcția Drumurilor Județene Cluj și societatea Napoca Construcții”, spune arhitectul Salanță.

Societatea Napoca Construcții este condusă din umbră de către omul de afaceri IoanBene, în prezent arestat pentru evaziune fiscală. Și mai interesant este faptul că Bene a fost arestat și în 2014 pentru dare de mită, în același dosar în care președintele CJ Cluj, Horea Uioreanu a fost arestat pentru luare de mită.

Un drum care ar trebui să fie drept

În fotografia atașată acestui articol se poate observa cum arată un drum proaspăt reabilitat, susțin oficialii CJ CLuj. Este vorba despre drumul care face legătura dintre localitățile Apahida și Cojocna. Pe acest drum s-a așternut un strat de asfalt nou, fără să existe un proiect și fără să se construiască rigole de scurgere a apei. ”În aceste condiții, după primele două ploi drumul este din nou compromis. Uitați-vă cât de drept este turnat. S-a început asfaltarea de la kilometrul 3,5 la kilometru șapte, pentru că așa e la noi, marile lucrări se încep de la mijlocul drumului. În plus, vegetația nu este îndepărtată de pe acostament”, a declarat un oficial al CJ Cluj.

Directorul executiv al CJ Cluj, Mariana Rațiu a declarat că nu înțelege după ce rațiuni, unele drumuri sunt asfaltate iar altele sunt doar plombate. ”Nu știe nimeni după ce proiect se lucrează. Ce lățime ar trebui să aibă drumul respectiv. Nimeni nu știe. Ce grosime? La fel, nimeni nu știe”, a spus Rațiu.

Lucrările pe drumul de a Cojocna au fost efectuate tot de către Societatea de Construcții Napoca din Cluj Napoca.

Președintele CJ Cluj, Mihai Seplecan a anunțat că va depune plângere penală împotriva celor vinovați. De asemenea, mai spune Seplecan, la prima ședință de Consiliu Județean va cere desfiinarea RAADPP și transformarea acesteia într-un serviciu.