Asigurarea obligatorie a locuinţei: cum pot fi convinși proprietarii să se asigure

Asigurarea obligatorie a locuinţei: cum pot fi convinși proprietarii să se asigure

În România, puţini sunt cei care încheie o asigurare pentru locuinţă ca urmare a faptului că sunt conştienţi că aceasta îi poate scuti de cheltuieli în cazul producerii unui cutremur sau a unor inundaţii. Cei mai mulţi o fac pentru că este obligatoriu.

În cele mai multe cazuri, încheierea unei poliţe de asigurare a locuinţei se realizează din două motive. Pe de o parte, cei care iau un credit pentru achiziţionarea unei locuinţe sunt obligaţi de bănci să încheie o asemenea asigurare, iar pe de altă parte legea obligă proprietarii să semneze o poliţă de asigurare împotriva dezastrelor. Numai că normele bancherilor nu pot fi ocolite, în vreme ce legea, da. Aşa se face că gradul de cuprindere în asigurare a locuinţelor din România este redus, faţă de alte state.

Anul trecut, necesitatea încheierii unei asigurări obligatorii pentru locuinţe a revenit în atenţia public, mai ales după producerea inundaţiilor devastatoare sau a cutremurelor din judeţul Galaţi. Teama că îşi vor pierde casa i-a făcut pe mulţi să încheie o asigurare obligatorie a locuinţei, după cum reiese din statisticile Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Dacă la jumătatea lunii septembrie 2013 erau 408.339 poliţe vândute, sfârşitul lunii noiembrie 2013 a marcat un vârf din punctul de vedere al numărului de poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei încheiate. Astfel, la finelel lunii noiembrie 2013, numărul de poliţe de acest tip era de 590.779, potrivit datelor publicate de PAID.

"Anul trecut, subiectul asigurării locuinţei a fost pentru perioade îndelungate în centrul atenţiei mass-media atât datorită modificărilor legislative, cât şi a fenomenelor naturale, a inundaţiilor sau cutremurelor din judeţul Galaţi, ceea ce a dus la o mai bună informare a populaţiei şi la o creştere a interesului faţă de aceste produse de asigurare", ne-a declarat Ina Crudu, directorul general al Carpatica Asigurări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Metode de succes

Pentru a creşte numărul locuinţelor cuprinse în asigurare, companiile de profil ar putea aplica metode care au succes în alte state. De exemplu, în Germania, proprietarii locuinţelor dintr-un imobil formează o asociaţie şi încheie o asigurare pentru întregul imobil, prin această asociaţie. Drept urmare, aproximativ 3,3 milioane de locuinţe erau cuprinse în asigurare, iar numărul de poliţe era de 19,2 milioane. Gradul de cuprindere în asigurare era de aproximativ 42%.

La noi, costul unei asigurări obligatorii a locuinţei este stabilit prin lege la 10 euro, pentru construcţia cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic li/sau chimic, cum sunt chirpicii, şi de 20 de euro pentru casele cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic.

Proprietarii responsabili beneficiază de reduceri

În alte state, asigurătorii calculează tariful de primă în funcţie de materialele de construcţie folosite, deoarece calitatea acestora poate contribui la reducerea riscurilor de incendiu sau inundaţie. De exemplu, dacă la anveloparea blocurilor se foloseşte un polistiren de calitate proastă, acest lucru creşte riscul de incendiu. Asociaţia Producătorilor de Polistiren din România a atras în neumărate rânduri atenţia cu privire la acest aspect.

Pe termen lung, folosirea unor material de construcţii de calitate poate reduce costurile asigurării. De exemplu, în SUA, companiile de asigurări ţin cont de acest de calitatea materialelor de construcţie şi acordă reduceri semnificative de primă. Totodată, societăţile de asigurări din Statele Unite taie din costul asigurării dacă proprietarul şi-a achita integral creditul ipotecar, deoarece un bun-platnic este considerat ca fiind mai responsabil decât cineva care are restanţe la bănci.

În alte state, asigurătorii reduc costurile de asigurare cu circa 25%, dacă proprietarul instalează detectoare de fum sau sisteme de alarmă antiefracţie. Utilizarea energiei electrice, în locul gazelor naturale pentru încălzire sau gătit poate aduce proprietarului tarife mai mici. În Germania, costul asigurării este mai mare dacă locuinţa este racordată la sistemul de alimentare cu gaze naturale, deoarece acestea prezintă un risc mai mare de incendiu sau explozie, comparativ cu sistemele electrice.

Anul acesta, tariful de primă pentru asigurarea obligatorie a locuinţei ar putea creşte, în condiţiile în care în toamna anului trecut conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat că se analizează această posibilitate. Propunerea a venit de la companiile care încheie asigurări obligatorii a locuinţelor, întrucât există valoarea mică a primelor plătite de clienţi nu acoperă costurile asigurătorilor şi daunele pe care aceştia ar trebui să le plătească în cazul producerii unor dezastre. Astfel, în 2014 ar putea fi introdusă o franşiză, de tipul celor practicate în cazul asigurărilor auto.